Kvinnor och barns rättigheter?

14 februari 2010, av Pelle Billing

Pierre Schori är upprörd över att svenska soldater köpt sex i Tyskland. Och det har han väl rätt att vara. Om soldater är i ett annat land i tjänsten så ska de följa de regler som gäller inom Försvarsmakten.

Men sedan gör Schori ett mycket märkligt uttalande:

Sveriges försvarsledning är med rätta känd för att gå i spetsen när det gäller respekt för FN-resolutioner om kvinnors och barns rättigheter.

Har kvinnor och barn som grupp speciella rättigheter? Jag är väl medveten om att barn har en uppsättning rättigheter och vuxna en annan uppsättning rättigheter, men har kvinnor och barn som grupp speciella rättigheter i FN:s, Försvarsmaktens och Schoris ögon? Detta låter märkligt.

kvinnosymboler

Jag börjar däremot lära mig att de gånger det dyker upp riktiga konstigheter i könsfrågedebatten så handlar det ofta om en konstig mix mellan radikalfeminism och stockkonservativa värderingar. Båda dessa typer av värderingar ser ju kvinnor som svaga varelser som inte klarar av att sköta sitt liv på ett lika ansvarsfullt sätt som män.

Äkta jämställdhet handlar istället om att alla vuxna människor, oberoende av kön, ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Att prata om speciella rättigheter för kvinnor kan verka sympatiskt på ytan, men det handlar i förlängningen om en oerhört negativ syn på kvinnors förmåga och potential.

Detta är något som även många kvinnor i näringslivet har börjat förstå i den ständigt närvarande debatten om kvotering till bolagsstyrelser:

I en intervju i Veckans Affärers senaste nummer hävdar styrelseproffset Peggy Bruzelius att hon tänker lämna alla sina styrelseuppdrag om lagstiftning blir en realitet. Förslaget menar hon är en ren förolämpning mot alla kvinnor som nu sitter i styrelser.

Givetvis är det en förolämpning mot kvinnor att börja kvotera in dem till bolagsstyrelser. Det man säger med ett sådant beslut är att man inte tror att kvinnor har förmågan att klättra upp till toppen av näringslivet utan att få lite konstgjord andning. Man underkänner också kvinnors förmåga att själva starta företag där de sedan kan bestämma vem som ska befordras till toppositioner.

Det mest grundläggande i allt jämställdhetsarbete är att lagstiftningen och rättigheterna är könsneutrala. I samma ögonblick som vi ruckar på den principen så inför vi faktiskt mer ojämställdhet i samhället.

 

4 kommentarer på “Kvinnor och barns rättigheter?”

 1. Access skriver:

  Det är ett intressant fenomen, det här att ”jämställdhetsivrare enligt lika-antal-principen” (till skillnad från ”jämställdhet enligt lika-rättigheter-och-skyldigheter-principen”) så ofta tar till ett gammeldags könsrolltänkande för att påvisa att kvinnor är så pass underlägsna män att de behöver extra stöd och särskilda förmåner.

  Fattar de inte hur kvinnoförnedrande och sexistiska de är?
  Går folk verkligen på deras snack?

 2. vmm skriver:

  En intressant artikel på det här området skrev Claes Borgström (fd JämO) 2004:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article240514.ab

  ”Ryck upp dig, svenske man”.

 3. Access skriver:

  Artikeln är delvis intressant.
  Men den slutar i en rejält sexistisk drapa;
  Män är svin. Män som inte är svin är ändå svin. Män har ansvar för kvinnors välmående. Kvinnor är offer. Kvinnor är oförmögna att klara sig utan någon som tar hand om dem.

  Jag är inte förvånad.

  Nån här som vill ha honom som jämställdhetsminister efter nästa val?

 4. vmm skriver:

  Access:

  jag tycker artikeln är VÄLDIGT intressant. Den börjar, slutar och handlar om sexistisk drapa…

  Bara en sådan sak som att Borgström erkänner att män är människor… Bara en sådan sak. Det får mig verkligen att gå igång. Men sedan att jo, kvinnor och barn har alla rättigheter och det finns konventioner osv och det finns inget liknande för män… och det är MÄNNENS fel! Män är skyldiga till att dom inte har några rättigheter. Ja, jag blir vansinnig av det här resonemanget. Men men. Får jag andas lite i en påse så kan jag säkert lugna ner mig.

  Men tips till alla: LÄS artikeln och se vilken manssyn han har och killen som skrivit den är alltså inte vem som helst utan JämO (dåvarande, myndigheten är nu nedlagd). Men fatta hur ironiskt det är att just han varit JämO! Det är som att übermästaren i KukKluxKlan skulle vara integrationsminister eller nått.

Google