Göran Lindbergs starka engagemang

25 februari 2010, av Pelle Billing

För en vecka sedan skrev jag om Darrja Samads modiga uppgörelse med sin egen radikalfeminism, och hur hon kommit till insikt att starka feministiska åsikter kan vara ett sätt att hantera personliga problem.

goran-lindberg

I SvD görs en liknande analys av f d polischefen Göran Lindberg. Lindberg fullkomligt brann för radikalfeminismen i många år, och lastade allt ansvar för bristande jämställdhet på männen. Detta kan bero på inrepsykologiska faktorer hos honom:

Ex-polischefens feministiska ställningstagande kan paradoxalt nog höra ihop med hans eventuella brottsliga aktiviteter, om det finns fog för misstankarna mot honom.

Det förekommer att människor håller en inre konflikt i schack genom att som eldsjälar aktivt kämpa för en god sak. I sådana fall används engagemanget för att kompensera för personens mörka sidor som han eller hon är medveten om är ett bekymmer, enligt Martin Grann, utvecklingschef vid Kriminalvården och adjungerad professor i psykologi.

Men det finns även andra möjliga psykologiska förklaringar till ett sådant beteende. En är en känslokall och beräknande personlighet som i så fall skulle se engagemanget enbart som ett sätt att göra karriär.

En möjlighet som det spekuleras i är alltså att Göran Lindberg trodde att alla män var hemska eftersom han själv som man hade en väldigt mörk sida. Den andra möjligheten är att Lindberg helt enkelt var opportunist och insåg att en feministisk retorik gjorde att han kunde få närmast obegränsat med uppmärksamhet och föreläsningsuppdrag. Personligen tror jag att det första alternativet är det som bäst stämmer in på Lindberg, medan det senare alternativet är det som vanligtvis driver manliga feminister.

 

11 kommentarer på “Göran Lindbergs starka engagemang”

 1. Hieronemus skriver:

  Göran Lindberg var en pedofil våldtäktsman som lyckades gömma sig bakom en feministisk facad. Han är en extrem variant av män som låtsas vara feminister men som har en kvinnofientligt agenda. Som kvinna gör man klokt i att välja en man som är kritisk till feminismen. Han snackar åtminstone inte kvinnor efter mun bara för att få ligga med dem, eller som här för att dölja allvarliga brott.

 2. Jo, Pelle (tack för dagliga hemsidan) du har en klok tankebana i detta med att Göran Lindberg var så ohyggligt föraktfull mot oss män, vi följer bara de stora Alfa-hannarna, sa han. Vi kan inte styra oss eller något. Nu fattar vi vad han sa, kanske. Men har är mer en märklig gåta, så märklig att han den 8 mars skulle talat om vem kan man lita på…..
  Jo jag har sagt det förr, debatten med honom var märklig. På ABF-huset här i Sthlm och jag var så,så, förbluffad över hans ohyggligt nattsvarta-negativa syn på män. Vanliga män bara följer bara på i fotspåren, som fåren, på vad herrarna där uppe beslutar och gör. Alfahannarna styr. Det är livet, Alfahannarna styr.

  Jag minns att jag sa att denna hel negativa syn på män gör det ju omöjligt att ens tro på att män kan vara det allra minsta humana. För det fick jag kritik förstås av mansgruppen som var med för det här var ju under den tiden då alla män gjorde atombomber av en skarvsladd, då vi alla var en kombination av Idi Amin, Hitler och Tyson, när vi bytte däck på bilen var vi inriktade på att angripa Sovjetuinonen o.s.v. och så på varje frukostmöte och så Margareta Winberg som var den som lyfte fram Göran Lindberg som Jämställdhetsförkunnare av rang. Man kunde inte ens skruva i en glödlampa utan bli betraktad som Judegasare anno 1944. . Så djävla illa var det. Lite bättre idag, men inte så mycket egentligen.
  Då, under Winberg, då vi män alla blev skithögar unisont och det som denne Göran Lindberg fick bra betalt för att säga. Och det sa han. Och ingen reagerade……

  Dags att upprätta manligheten, det är bra, är helt rätt. Men också kunna se det som inte är bra. Vi får inte bara känna oss utsatta utan även tala om det. Men den flesta män gör inte ens en fluga förnär, förutom då Roks och Män för Jämställdhet håller i Leninpekpinnen.

  Men de feministiska männen som jobbat ihop med Göran Lindberg…kan någon förklara varför de blivit SÅ tysta…jag hör inget, jag försöker locka fram dem ur hålorna….men det är Sovjetisk tystnad som råder vecka efter vecka.
  Plus det sista, höll man sig på rätt Jämställdhetsspår fick man bra uppdrag, jobb och försörjning…..är det därför de fortfaranade håller tyst?
  Plus det väsentliga; Varför anade ingen något?
  Märkligt…….

 3. Gunnar skriver:

  Varfor ar du forvanad? Du lever ju i Sverige!

 4. Christina Nauckhoff skriver:

  Pelle!
  Du påstår att du vet vad som driver manliga feminister.
  Tankeläsare?
  Så här tänker jag:
  Ingen kan någonsin med tvärsäkerhet påstå någonting om någon annans tänkar, känslor, avsikter. Annat än om personen ifråga berättat.

  Jag är 70 år gammal. en del av den debatteknik som används här – ”the war method” – har jag upplevt de senaste 50 åren. Att kriga och få ”rätt”. Du har fel, jag har rätt. Vi kanske har fel båda två, eller rätt? Kan vi inte vara lite kreativa och kanske till och med medge att du har en intressant åsikt, ett spännande perspektiv? Jag ska ta till mig och vidga mina vyer?
  Annars blir det lite småsnålt. Tycker jag!

  Så undrar j

 5. Pelle Billing skriver:

  Christina,
  Jag framför ofta ett perspektiv som kompletterar det gängse i media. Jag inbillar mig inte att varken jag eller media sitter inne med hela sanningen. Men förhoppningsvis bidrar jag till att bredda debatten. Min blogg gör inte anspråk på att ta upp allt, utan den tar ffa upp de perspektiv som saknas i jämställdhetsdebatten.

  Och givetvis kan det finnas många olika anledningar till att en man är feminist. Jag har bara tagit upp ett par varianter.

 6. Jack skriver:

  När man pratar om sexförbrytande ‘klänningar’ som Göran Lindberg är det viktigt att inte samtidigt skambelägga den manliga sexualiteten, inklusiv (mer än selektiv), drivande och sammanhållande.

  Rätta mig om jag har fel men har inte feminister menat att t ex våldtäkt inte handlar om sex i grunden utan om makt och våld som sexualiserats. Grunden handlar enligt dem om att upprätthålla det så kallade patriarkatet och att våldtäkt bara är ett maktutövande som sexualiserats.

  Det vore intressant att höra vad våltäktsmän själva säger sig ha motiverat, men jag undrar om inte alla är så skadade idag av radikalfeminism att feministers begreppsvärld och förklaringsmodeller dyker upp för många när de skall prata om sådant här. Ens egna tankar hinner inte utvecklas. Vad sa våldtäktsmän om anledningen på 50 och 60 talen?

  Göran Lindberg är kanske en makthungrande karriärsivrare som inte skydde några medel: feminism, våldtäkter, kollektivt skuldbeläggande av andra män…

 7. Per Hagman skriver:

  Tja denna polischef.
  .
  Å ena sidan vill han vara sin ”omgivning” till lags och brinna för kvinnors utsatthet och rätt , samtidigt är han hallick och våldför sig på kvinnor.
  En människa med dessa lynniga motsägelsefulla egenskaper måste rimligtvis visat samma prov på uppträdande , i andra sammanhang.
  Anders H reagerade tidigare spontant på polischefen,s överdrivna agerande och ställer sig själv frågan om ” varför anande ingen något” kring denna gåtfulla polischef.Underförstått blir följdfrågan…varför ingrepp ingen.
  Sett ur ett mellanmänskligt perspektiv…vem törs konfrontera en sån totalitär människa med en uppsättning auktoritära argument , argument som ej får ifrågasättas?
  Jag uppfattar situationen som en form av …tyranni.
  Tyranner förhandlar ej ..men för eller senare så blir dessa tyranner störtade.
  .

  Per Hagman

 8. Per Hagman skriver:

  .
  Tillägg till mitt ovan resonemang kring totalitära ”ideologier” med auktoritära individer.

  Tanja Bergkvist har en intressant blogg där hon bla beskriver de auktoritära regimernas utbredning inom svenska statliga administrationer.

  Tanja beskriver ovan tendenser i sin artikel: Uppsala Universitets institutioner nobbar genusmärkningen!

  Du hittar denna högintressanta artikel på

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/01/21/uppsala-universitets-institutioner-nobbar-genusmarkningen/
  .
  Per Hagman

 9. Om Göran Lindberg….2
  Män för jämställdhet gör skillnad! skriver deras ordförande den 4 mars; Göran Lindberg, är nu häktad för på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och handel med unga kvinnor. En man som, liksom jag själv, varit ute i många sammanhang och föreläst om mäns våld mot kvinnor och jämställdhet, är nu anklagad för det grövsta våld man kan utsätta flickor och kvinnor för. Han är inte dömd, han förnekar brott, men misstankarna verkar vara väldigt starka.
  Starka är nog i skrivet och tänkt i rätt fel och fet undertext, liksom minst sagt, minst sagt. Skithögen är avslöjad skulle jag skriva och inget annat. Inget mjäkande om att inte vara dömd ännu. Lindberg som varit ett föredöme för jämställda radikal feministiska män under fler år och är nu anklagad för fler grova och förnedrande sexbrott mot minderåriga kvinnor, tjejer och så därtill för koppleri. Och varför ens säga att han förnekar brott, är det någon som tvivlar förutom skyddet inom människan Göran Lindberg själv? Här ser man den manliga vänskapen ändå blomma ut, man tror inte det är sant, ändå. Trots att alla inblandade kan härskarteknikerna som könsmaktsordningens regelverk på sina alla fingrar. Men man ger en eventuell hake ändå, det kanske inte ’är sant på riktigt ändå. Varför ursäkta?

  Det är en oerhört tragiskt historia för de flickor och kvinnor som han utsatt. Det är en oerhört tragiskt historia för Göran Lindberg och inte minst för hans familj. Ja det är oerhört tragiskt för tjejerna, kvinnorna, släkt och alla nära för alla inblandade.
  Det är också oerhört tragiskt för oss män som arbetar för jämställdhet. Vi får ta emot en hel del slängar, liksom polisen, för vad Lindberg är misstänkt för. Men jag vill inte gå så långt som att säga att det är en backlasch för hela jämställdhetsarbetet.

  Klart det är ett bakslag för jämställdhetsarbetet. När det gäller feministiska män. Och smaka på de här oerhört negligerande orden, ”vi får ta emot en hel del slängar”, för de säger ju inget annat än vad Härskartekniken säger; Ja, ja, vi får ta emot en hel del negativa reaktioner och – i tekniken – men det skiter vi i fullständigt.
  Oavsett om Göran Lindberg är skyldig eller inte är han dock inte en ovanlig man, på annat sätt än att han utöver sitt maskulint präglade yrkes maktposition också varit en flitigt återkommande man som föreläst på jämställdhetskonferenser.

  Läs detta igen, Oavsett – om han är skyldig är – är han ”dock inte en ovanlig man” utan så här är män i sin maskulinitet. Män gör så här och så här är Män för Jämställdhet precis på samma våglängd med (deras) hyllade Genusprofessor Eva Lundgren(vilken Män för Jämställdhet är en utlöpare av). Män är så här ruttna. Men notera textens undfallenhet gällande polischefen Göran Lindberg. Här ser vi vänskapen och samarbetet som nämns i första textstycket. Sedan talar Män för Jämställdhet om att de vet hur män är funtade och de har en klar analys av allt vilket säger att vi andra fattar ingenting. Så talar de inom ramen för de som vet allt men inte vågar.
  Jag saknar idag HELA berättelsen om Göran Lindbergs framfart inom de feministiska männens fögderi. Lojaliteter, samarbete och gemensamma engagemang. Idag kan vi inte hitta något om alla dessa år av gemensamma åtaganden. Så berätta nu och berätta varför ingen fattade något av Göran Lindbergs dubbelhet.
  Anders Hammarlind
  anders.hammarlind@gmail.com

 10. Per Hagman skriver:

  Min reflektion på Anders Hammarlind,s tankar kring den sk polischefen blir att :

  Totalitära männ trivs sannolikt bland andra totalitära männ.
  .
  Per Hagman

 11. Roger skriver:

  Angående feministiska män:
  Ingen kan väl beskylla den feministiska manssynen för att vara särskilt manspositiv? Män beskrivs slentrianmässigt som;
  Sexister, rasister, homofober, miljöförstörare, frånvarande pappor som skiter i sina barn och/eller pedofiler, lata mansgrisiga sportfånar och/eller otrogna våldtäktsmän, prylbögar och maktfullkomliga. Med mera, med mera. Ni ser det överallt.

  Ingen man känner igen detta hos sig själv. Självklart inte. Det som skiljer en vanlig man från en feministisk man är att den vanliga mannen säger ”Nej, män är inte så här. Det är en osann beskrivning.” och feministiska män säger ”Nej, jag ser inte ut så här, det är en osann beskrivning av mig. Men andra män är sådana.”.

  Vilken fantastisk kick det måste vara att vara en feministisk man och ge sig själv en sådan moralisk överhöghet. Hur mycket självhat, neruotism och diverse personlighetsstörningar du må lida av, så vet du att alla andra män ändå är sämre per definition; de är ju inte feministiska män.

  Den här kicken skiljer sig inte nämnvärt från t.ex. skolgårdsmobbning, där mobbaren kompenserar för brister hos sig själv och får kickar på bekostnad av andras lidande. Så needless to say, det är ju inte manlighetens klarast lysande stjärnor av humanism och medmänsklighet som blir feministiska män, utan kanske snarare tvärtom. Det är män som kidnappar sakfrågan, är villiga att offra sanning och rättvisa för personlig vinning.

  Precis som med medelklassfeministerna som har kidnappat den mediala feminismen, så görs rörelsen som borde stå för ett politiskt, samhällsförändrande engagemant, istället om till ett identitetsarbete, ett personligt projekt, vad som uppnås politiskt blir mindre viktigt än vad som uppnås personligt.

  Det som uppnås förutom status, pengar och karriär (för elitfeminister och feministiska män alike) är ett moraliskt alibi, en lindrande salva för sin medelklassångest (att vara född in i en värld av privilegier som de inte upplever att de förtjänar ”Nej, vänta, jag är ju kvinna. Jag är ju offer. Phew.”) och sitt mindervärdeskomplex (”jag är iaf mer värd än de där andra männen”).

  Det kommer väl knappast som en överraskning att någon som kämpar med sina inre demoner såsom Göran Lindberg inser att det är den perfekta täckmanteln att vara en feministisk man. Det är väl ingen som tror att han hade något intresse i SAK-frågan, utan bara ville konstruera en bild av sig själv.

  Några snabba tankar jag fick över lunchen.

Google