DO står upp för pappor

12 februari 2010, av Pelle Billing

En trevlig nyhet inför helgen:

En pappa har nekats vårdbidrag för sin autistiske son trots att han tar hand om honom lika mycket som mamman. Detta är könsdiskriminering, anser Diskrimineringsombudsmannen (DO) som på tisdag möter Försäkringskassan i en förhandling i Stockholms tingsrätt.

– Barn har rätt till båda sina föräldrar, därför måste pappor och mammor ges samma möjlighet att ta hand om sina barn. Försäkringskassan tillämpar en lagregel som i praktiken gör pappor till andrahands föräldrar. Det är inte förenligt med ett jämställt samhälle, säger diskrimineringsombudsmannen Katri Linna.

Med samma resonemang kan man införa delat barnbidrag och automatisk vårdnad för pappor som inte är gifta med modern. Det finns hopp för att jämställdhet ska börja gälla bägge könen.

pappa-son

Tack för tipset, Magnus!

 

3 kommentarer på “DO står upp för pappor”

 1. Erik skriver:

  Har DO blivit schizofren eller har DO missat att pappor är män?

 2. Magnus skriver:

  Tjensa!

  ”Har DO blivit schizofren eller har DO missat att pappor är män?”

  Tappade hakan när jag läste om detta första gången och förstod ingenting, men sedan började jag spekulera (min vana trogen). :)

  Men vad jag förstår så är anmälan inlämnad till dåvarande Jämo år 2007.
  Därefter har DO:s Katrin Linna utsetts till Sveriges sämsta chef, samt att en anställd på DO anmäld den egna myndigheten för diskriminering. :)

  Möjligen kan detta vara ett försök för DO att förbättra sitt dåliga rykte. Det som dock är förvånande är att DO skakar liv i ett ärende från år 2007. När kvinnor anmäler dröjer det ju inte 3 år innan DO agerar?

 3. Adam Weisshaupt skriver:

  Vi som är i pappa-rörelsen tycker detta är nys, inte ens ett barr till en myrstack.
  Visst så kanske någon som ej är så insatt jublar men detta är att börja i fel ände, det finns oändligt många saker som måste föregå denna anmälans granskning av DO.

  Efter att ha sett en debatt där politiker i riksdagen diskuterar vårdnadsfrågor så kan man fråga sig om de verkligen är så blinda för vad som försigår. Ignorans, okunskap och skygglappar är målande ord för att beskriva politikers arbete med dessa frågor.

  En skam för Sverige och en vidimering av hur man ser på män och barn i samhället, kort och gott så kommer mammans intressen först och efter man tillsett det så kan man börja tala om ”barnens bästa”. Ofta är det outbildade socionomer som har färdigt manuskript som får berätta vad ”barnens bästa” betyder. Behöver jag säga att det inte finns en (1) barnpsykolog som tycker lika som dessa stollar….

Google