De omkomna är män

08 februari 2010, av Pelle Billing

Det är en stor nyhet att två svenska soldater dödats i Afghanistan. Överallt kan man läsa om de svenska soldaterna och hur det hela gick till (DN 1 2 3, Aftonbladet 1 2 3). Det som däremot inte görs är en könsanalys av det inträffade. Det var ingen slump att det var just män som dog. Det har alltid varit män som offrat livet för vår säkerhet och trygghet.

Men de omkomna benämns som svenskar i alla rubriker, inte svenska män.

När det däremot gäller olagligt våld, då nämner man gärna att det är män det handlar om.

Det är dags att benämna mansfrågor som mansfrågor, det är först då som vi kan uppmärksamma de orättvisor som drabbar män, och få en mer jämställd jämställdhetsdebatt.

soldater

 

32 kommentarer på “De omkomna är män”

 1. Grieg skriver:

  Vad i helvete pratar du om? Du skämtar va? Du tar väl inte så illa vid dig av jämställdhetsdebatten att du publicerar sån här skit?

 2. Musse Pig skriver:

  Bra Pelle, en helt korrekt observation!

 3. Mattias skriver:

  Jag håller med om att det är en mansfråga att det primärt är män som dör i krig.

  Men i ovan fall så är det väl en fråga om män som frivilligt åkt ner (som all svensk utlandstjänst). I så fall är det ett val av en individ och individens fria val är något du stödjer Pelle. Går inte individens fria val utanför jämställdhetsfrågorna? Visserligen kanske man kan hävda att de här männen gjort valet för att de uppfostrats att kriga och försvara och ha ett mindre värde, men det tycker jag är ganska långsökt…

  Jag kan nog tycka att så fort någon gjort något av sitt eget fria och medvetna val så utgår det ur jämställdhetsdebatten. Vad tycker ni andra?

 4. Bernt skriver:

  Jamen visst är det så!
  Hade det varit nån kvinna med så hade det garanterat stått i klartext.

  Konstigt att detta har blivit så normaliserat så vissa inte reagerar alls eller som Grieg här blir sur för att man påpekar det.

 5. Boris skriver:

  Bra att någon tar upp kampen med feminiazismen. Balans är alltid eftersträvansvärt. Keep on truckin’!

 6. F skriver:

  Men ni snackar om att feminister är hysteriska och hänger upp sig på småsaker men vad är då detta? Det löjligaste jag läst helt seriöst! Och männen åker ju mycket riktigt dit frivilligt och är DUMMA nog att försvara ett annat land.
  Ge er någongång snälla.

 7. Pelle Billing skriver:

  Ja, soldaterna i Afghanistan har åkt dit frivilligt. Och det får de givetvis göra. Precis som att kvinnor får vara hemmafruar om det är det de vill göra. Jag respektera människors fria val.

  Däremot så finns det ett behov att att påvisar hur könsrollerna påverkar män, och inte bara kvinnor. Läser man en tidning eller lyssnar till en politiker kan man lätt tro att könsrollerna varit ett ok för kvinnor och en räkmacka för männen, men det stämmer inte. Därmed är det viktigt att lyfta fram hur män situation är och har varit.

 8. Musse Pig skriver:

  Pelle, inte bara det, som du tidigare påpekat så skriver massmedia alltid könsneutralt i sina rubriker när män råkat illa ut och skriver alltid ut kön när det är kvinnor som råkat illa ut. Det avslöjar skribentens perspektiv, värderingar osv. Din observation är helt relevant.

 9. Mattias skriver:

  F,

  så män som åker till drabbade U-länder och hjälper till är ”DUMMA” medan kvinnoorganisationer som kämpar för kvinnorättigheter i Afghanistan är hjältar?

  Härlig inställning.

 10. maggan skriver:

  Detta måste jag nog säga var ett lite väl häftigt påhopp på FM. I denna mission finns både män och kvinnor känner personligen soldater av bägge kön som är där, hurvida det blev 2 män som fick träfrack eller ej har inget att göra med genusdiskursen i sverige då samtliga som är på plats frivilligt sökt sig dit. Jag personligen tycker att det är mycket oklädsamt att raljera över detta då det handlar om individer och inte grupper, skulle det känts bättre om det råkat vara 2 kvinnor som dött för faktum är att i sverige så är alla oavsett kön i främsta linjen vilket vi är ganska ensamma om (det är vi och israel), alla andra inklusive USA placerar kvinnorna i etappen. Så om det är kvinnoblod som önskas så kommer det också det är bara en fråga om tid på plats, vilket jag är övertygad om att ingen politiker tänkt på.

 11. Musse Pig skriver:

  Suck!

 12. Bernt skriver:

  Maggan!
  Det är ingen som raljerar. Det var bara ett dumt påstående.

  För det första så visar den att när män blir utsatta så är det plötsligt bara allmäna beskrivningar som används (svenskar, människor osv), i motsats till om det varit en kvinna som vari med så hade det stått i klartext kvinna. Så är det alltid! Varför är kvinnokönet nmera värt än manskönet?

  För det andra när det är något olagligt våld eller liknande då är det jädrigt noga att ordet man används som beskrivning och tvärtom naturligtvis om det är kvinnor inblandade så blir det den almänna beskrivningen igen.

  Är det inte konstigt att detta fenom ständigt upprepas? Det är alltså ingen slump att det används i just denna händelse och av alla media.

  För det tredje så visar Pelle på att trots att det inte är nån slump att det är just män som dör för säkerhet och trygghet så finns det ingen könsanalys av det i sikte. Varför det? Hade det i någon samhällsfunktion varit kvinnor som dog i huvudsak så kan du lugnt räkna med att det varit högt upp på jämställdhetsåtgärder.

  Det var väl inte så svårt att räkna ut. Det var ingen aspekt på att vem som ska dö eller inte. Det är väl så självklart att helst ingen ska göra det.

 13. Erik N skriver:

  hmm, lite sidorspår, men om jag inte missminner mig så funkar väl ”svenskar” på samma sätt som grupper benämns i tyskan, dvs, om gruppen består av män eller har män med så är det svenskar. om det bara är kvinnor så är det svenskor. håller dock med om att det är troligt att det hade skrivits ut i rubriken om det varit kvinnor.

 14. Erik skriver:

  maggan:

  Jag begrep direkt att Pelle skulle skriva om detta men tänk efter lite förstår du verkligen inte vem han skrev detta till? Det är ju inte FM som kritiseras det är ju massmedia som annars envisas tjata om kön. När fem män dör säger man ingenting om hur män offrar sig i högre grad än kvinnor.

  Men när fem män begår ett brott då skall minsann genusanalysen fram. Det är alltså massmedia som är måltavlan, inte FM.

 15. Martin skriver:

  Läste på newsmill att S-kvinnorna stöder aktionen i Aftganistan eftersom kampen gäller kvinnors rättigheter. http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/08/vi-st-djer-v-ra-truppers-kamp-f-r-kvinnors-m-nskliga-r-ttigheter
  Undrar vilken inställning de hade haft om det endast handlat mänsliga rättigheter.

 16. profanum_vulgus skriver:

  Om man åker för att ockupera ett annat folks land och dör så dör man inte för vår frihet och säkerhet. Då dödas man för deras säkerhet.

 17. Bj0rnborg skriver:

  Tittar in efter en lång frånvaro.

  Du gör en korrekt observation, men du gör inte så mycket med den. Jag saknar de längre analytiska resonemang jag kom att förknippa med din blogg när jag senast var en återkommande besökare. :)

  Att sätta observationen i sitt sammanhang hade t.ex. förekommit Grieg, F och andra genom att visa på varför detta är en relevant observation och mediekritik och inte bara gnäll.

  Men icke desto mindre, fantastiskt bra jobbat, det känns som att du här har kärnan och drivkraften till en sund svensk mansrörelse. En stor eloge skall du ha för ditt arbete.

 18. maggan skriver:

  Jag inser givetvis att tidningar och medier i allt väsentligt försörjs av lösnummer försäljning och jag blir lika förbaskad över att utropa hjälte status på de som dog bara för att de dog sas. Jag är också på det hela taget överens med billing om hur vi porträtteras i medier men och det är det här som är den springande punkten, i krigstillstånd så finns det inte utrymme för genusanalyser det är sånt som navelskådare kan hänge sig åt i fred och välmåga och afganistan är definitivt att anse som ett krigstillstånd.

  Sen kan jag nog lugnt påstå att jag förväntade mig något bättre skärpa vad det gäller billing än vad som här producerades han är ju inte någon pekgul, även om jag ser att poängen är hemma så är exemplet i sig osmakligt för hur det än är så dör svensk soldat alltid för att skydda svenska värden oavsett om det är här eller där.

 19. Adam Weisshaupt skriver:

  maggan,
  Så ditt recept på en förändring till det bättre är att helt hålla tyst om hur media-situationen ser ut?
  Det vore första gången i världshistorien om den metoden gick hem.

 20. hampus skriver:

  Jag blir så förvirrad i min lille ärthjärna Pelle Billing, av dina senare inlägg.

  Jag läste på din blogg:

  ”Vidare så uppmärksammar Martinsson att kvinnorollen medfört orättvisor genom historien, utan att uppmärksamma att även mansrollen medfört orättvisor. Ett sådant uttalande påvisar tyvärr att man inte har något riktigt djup i sin analys av könsfrågorna, och att man köpt statsfeminismens verklighetsbeskrivning.”

  Samtidigt som du om och om igen bloggar kring orättvisor som drabbar oss män, särskilt vad gäller massmedial uppmärksamhet kring mansproblemen? Din antydan om en djupare könsmaktsanalys kan jag faktiskt, för en gångs skull, inte ens gissa?

  Du har ju själv vad jag förstått påpekat flertal ggr hur inte bara kvinnor, men även män tvingats göra personliga offer för mänskligehtens överlevnad i den form såsom vi känner den idag?

  ”I resten av Martinssons artikel finns det flera saker jag inte håller med om. Bland annat definierar han sig som antifeminist, en etikett som jag tycker är ganska menlös. Det är bättre att vara för något än att vara emot något, och det går utmärkt att kritisera statsfeminismen utan att vara antifeminist. Om någon tvungen vill förhålla sig till feminismen utan att vara anhängare så kan man helt enkelt kalla sig för icke-feminist”

  Var jag då undrar vilken den springande skillnaden mellan att kalla sig antifeminist och ickefeminist skulle vara? (Och givetvis hur de två ståndpunkterna borde separeras enligt dig då).

  mvh

  hampus

 21. maggan skriver:

  nej adam det är inte mitt recept….jag bara framför att ibland så bör man vara taktfull och att jag anser att billing i det här fallet inte var det.

  Sen så tycker jag väl att det framgår tydligt att jag inte är oense i sak med billing utan är oense med hans val av exempel på genusanalys eller frånvaro av sådan.

  men jag tycker om dig ändå :)

 22. Jack skriver:

  Maggan,
  ”i krigstillstånd så finns det inte utrymme för genusanalyser”
  Ändå ger FN bara mat till kvinnor vid livsräddande katatroftillstånd som väl är jämförbart?? I vilken grad det är analyserat är tveksamt. Men genusaktioner och genusideologi finns det iaf utrymme för.

 23. Jack skriver:

  ..och jag tror att en analys här på hemmaplan finns det faktiskt utrymme för…uppenbarligen har Pelle gjort en!

 24. Rick skriver:

  Det är helt på sin plats med en genusanalys här. Insatsen i Afghanistan brukar ofta motivers med att om man inte håller talibanerna i schack så kommer de att återinföra sitt groteska kvinnoförtryck. Och så förhåller det sig ju, men då är det också på sin plats att lyfta fram det faktum att det bl.a. är svenska män som riskerar livet för att flickorna ska kunna gå i skola. Det här platsar förstås inte i den bisarra genusläran.

 25. vmm skriver:

  Jag tycker jag ofta hör att det påtalas att det både är kvinnor och män i utlandsstyrkan. ”Alla dom kvinnor och män som tjänstgör i Afghanistan…”. Så det räcker inte med att bara säga att det är svenskar, utan man måste berätta vilket kön dessa har också. Tydligen.

 26. Andreas skriver:

  Analysen som sådan är bra, men jag tror inte att det var speciellt smart läge att göra den nu. Det är en fråga för eftertänksamhet, inte för upprörda känslor och det gynnar inte diskussionen att ta den nu.

 27. anders skriver:

  Håller med vmm om hur de benämns som kvinnor och män i övrigt, man kan då undra! Vidare är det kvinnor och män som bör ha inställningen att man kan ta till våld mot andra individer dvs personrelaterat.

  anders

 28. anders skriver:

  Håller med vmm att det benämns kvinnor och män annars, man kan undra.
  Dessa kvinnor och män verkar kunna tänka sig att ta till våld mot andra individer annars skulle dom väl inte vara där men det har väl med personlihet att göra.

  anders

 29. Pelle Billing skriver:

  @Bj0rnborg
  Kul att se dig tillbaka! Min analys var tillräckligt tydlig att förstå. Grieg och andra kritiserar den för att de inte gillar att jag gör den, inte för att analysen är otydlig. Analysen blir provocerande just därför att den synliggör de stora uppoffringar män alltid har gjort, och om de uppoffringarna skulla varit en del av dagens jämställdhetsdebatt så skulle det bli absurt att prata om mäns förtryck av kvinnor. Istället skulle man vara tvungen att prata om hur bägge könen förtrycks av sina roller.

  @Hampus
  Jag tror du har missförstått mig. Läs det du citerade en gång till.

 30. Bj0rnborg skriver:

  Hej Pelle

  Min poäng var inte att den är svår att förstå, men att den är lätt att kritisera eftersom den inte utvecklas och sätts i sitt sammanhang.

  För oss som är väl insatta i problematiken kring medias mansförakt behöver du inte skriva mycket mer än en mening eller två för att vi ska förstå precis vad du syftar på och hur det hänger ihop med en övergripande analys.

  En djupare artikel (och missförstå mig rätt, jag vet att du KAN göra det, men du har valt att inte göra det denna gång och det är det jag tycker är synd) hade som sagt förekommit mycket av den endimensionella kritiken från de som älskar att gå i polemik och medvetet missförstå och missleda, och på så sätt höjt nivån på diskussionen som följer i artikelns fortspår.

  Det blir också mer ”matigt” och underhållande att läsa.

  Men jag kan förstå att det kräver mer tid och energi än vad som kanske är rimligt att ständigt skriva djuplodande artiklar. Du får se det som en reflektion från någon som var med från början men som har missat resan fram till denna punkt, och inte sett alla förändringar och nyttan med dem first hand. :)

  Själv är jag imponerad av alla er som konsekvent håller fanan högt, själv får jag ta en paus från dessa debatter med jämna mellanrum, eftersom radikalfeminismen gör mig deprimerad och får mig att tappa tron på människan och medmänskligheten. Ibland känns det verkligen som vi låter de neurotiska och psykotiska styra skutan, och så blir samhället därefter.

  Så jag är alltid glad när jag återkommer och ser att livbåtarna fortfarande flyter. :)

 31. Adam Weisshaupt skriver:

  Det är lugnt maggan:-) kritik är bra om den är saklig!

 32. Adam Weisshaupt skriver:

  Bjornborg,
  Inom pappa-rörelsen säger vi ”never let your buddy fight alone” vi i mansrörelsen kan ju anamma det. Känner igen mig själv i din text, det är skönt att skeppet rör sig framåt fast man inte alltid är med och ror.

Google