Dans blir politik

06 februari 2010, av Pelle Billing

Igår kväll kunde vi se Gudrun Schyman visa ett kvinnotecken på rumpan, efter sin vals i Let’s Dance på TV4. Kvinnotecknet representerar här den kvinnokamp som Schyman och Feministiskt Initiativ för. Men frågan är vad som är mest tabu: Att Schyman har ett kvinnotecken på rumpan, eller att en manlig deltagare skulle ha ett manstecken? Möjligen är det så att Schyman sparkar in en öppen dörr med sitt tilltag – det finns väl knappt någon svensk som inte är välbekant med kvinnofrågor och feminism. Men när det gäller mansfrågor och en modern syn på jämställdhet, så är det fortfarande en minoritet som är insatta.

Se videon på Schyman nedan, kvinnotecknet syns alldeles på slutet:

 

6 kommentarer på “Dans blir politik”

 1. Andreas skriver:

  Jag har lite svårt att se logiken i att snacka om jämställdhet och hålla på med dans i tv, något mer könsrollskonservativt än dans finns knappt i samhället idag.

 2. Mattias skriver:

  Var du absolut tvungen att posta Gudruns rumpa på din blogg? Jag förnyar faktiskt sidan flera gånger i timman och mår illa varje gång jag ser den. :)

 3. Adam Weisshaupt skriver:

  Hahaha just så Pelle, Mattias har rätt, alla andra rumpor i världen hade varit bättre… :-)

 4. Christina Nauckhoff skriver:

  ” Forskning visar” är ett vanligt påstående i den här debatten.

  För några år sedan hörde jag professor Georg Klein i ett radioprogram som hade temat ”kreativitet – god eller ond?” Han berättade om hur vetenskapsmän under 1800-talet med stor iver sökte vetenskapliga bevis för att kvinnan var underlägsen mannen. Man hittade bl. a. självmordsstatistik där kvinnor var överrepresenterade. Slutsats: Kvinnor klarade inte av att hantera sina livsproblem, de var svaga och icke livsdugliga. Snart visade det sig att statistiken inte höll. I själva verket var män överrepresenterade. Slutsats: Kvinnor var fega, vågade inte dra konsekvenserna av sin livssituation.

  Forskning kan ha olika kvalitet. Vad den än gäller: kvinnor eller män.

  Jag köper vartannat år den lilla handboken ”På tal om kvinnor och män” . Lathund om jämställdhet. Utgivare Statistiska Centralbyrån. 40 kronor. Matnyttig verkligen – 128 sidor aktuell statistik – hälsa, utbildning, lön, inkomst, barnomsorg, tidsanvändning, kriminalitet o s v- , och redovisning av lagstiftning på området sedan 1845. Med källhänvisningar. Bl a där hittar jag min information. Får rum i kavajfickan eller handväskan.En ny upplaga kommer i vår.

  Till er som refererar till forskning:
  KÄLLHÄNVISNINGAR, TACK!
  Dela med er! Jag vill själv ta del av studier och avhandlingar, så jag kan dra mina slutsatser.
  Vi är väl alla här också för att bli kunnigare?
  Eller?

 5. Pelle Billing skriver:

  Christina,

  I mitt manifest så har jag 30-40 källhänvisningar. Jag länkar också ofta till källor när jag bloggar, alltifrån forsknining till statistik från SCB, Socialstyrelsen och Jämo.

  Så jag håller helt med dig om att forskning och fakta ska ligga till grund för debatten, och att man ska värdera hur pass solid forskningen är på ett visst område.

 6. Lisa skriver:

  Heja Gudrun, hon har ju skitsnygg rumpa!
  Så stelbenta ni verkar vara, Gudrun bjuder iaf på sig själv o svänger på sina lurviga! Jämställdhet handlar om att alla ska vara lika värda och de dansar väl tillsammans eller?! Dansa på i jämställdhetens tecken!

Google