Vem beslutar om föräldraledigheten?

22 januari 2010, av Pelle Billing

pappa-barn

Igår skrev jag om DN:s rubriksättning ”Fler pappor väljer att ta ledigt”, utifrån perspektivet att det rimligen är bägge föräldrarna som bestämmer hur mycket föräldraledighet respektive förälder ska ta ut. Idag följer flera olika tidningar upp DN:s artikel.

Aftonbladet tror att det är ekonomiska faktorer och kulturella mönster som gör att kvinnorna tar ut mest föräldraledighet, medan GP tycker att det är bra att pappornas uttag har ökat med 10 procentenheter. Maria Wollin sticker ut hakan och skriver följande:

Kvinnor vill inte att männen ska vara hemma. Kvinnor vill inte lämna ifrån sig dagar. Kvinnor vill ha all föräldraledighet. Kvinnor tycker det är skit att sextio dagar är vikta för den andra föräldern.

Ord och inga visor. Själv tror jag inte att det är så enkelt att man kan dra alla kvinnor över en kam, eller att man kan dra alla män över en kam för den delen. Däremot så sätter Wollin fingret på något som ofta saknas i debatten. Vi styrs inte bara att strukturella faktorer, såsom ekonomi och kultur. Visst är dessa faktorer viktiga, men de kan inte på egen hand förklara människors val. Alla människor har även ett inre liv, där ens tankar, känslor, impulser och önskningar finns. Dessa påverkas givetvis av samhällsstrukturer och kulturella värderingar, men vi har även förmågan att gå emot rådande normer. Om vi inte kunde det – vilket man ibland kan tro när man läser rådande analyser om könsroller – så skulle social förändring och utveckling aldrig ske. Men bevisligen så har det ju skett en viss utveckling de senaste 100 åren…

Kvotering av föräldraledigheten löser ingenting. Det är upp till varje individ, till varje par, att komma fram till en lösning där bägge föräldrarna får tillräckligt med tid för sina barn. Könsrollerna har blivit långt mycket friare de senaste 50 åren, utan att vi behövt lagstifta om vare sig styrelsekvotering eller föräldraledighetskvotering. Varför har behovet av kvotering plötsligt blivit så akut år 2010?

 

4 kommentarer på “Vem beslutar om föräldraledigheten?”

 1. Matte Matik skriver:

  I min närhet har jag inte hört någon kvinna som sagt att det varit förfärligt att vara hemma med barnen. Ingen man heller. Däremot upplever jag att både män och kvinnor tycker det är jobbigt att måsta gå tillbaka till jobbet, men speciellt att kvinnorna tycker det.

 2. Jax skriver:

  Detta är oerhört intressant och naturligtvis inte undersökt. Dock har jag hört talas om två undersökningar som gjorts. Båda kom fram till resultatet att orsaken till att män inte tar ut pappaledighet är att deras kvinnor förbjuder det. Den ena undersökningen gjordes av Västerbotten läns landsting och Umeå universitet, på 80-talet, tror jag. Den andra gjordes i Värmland någonstans under 90-talet(?)

  Det är symptomatiskt att vissa genusfrågor är tabu att forska om.

 3. Mia skriver:

  Var inne på din blogg för några månader sedan men ”fastnade” inte riktigt då sas Har nu hittat tillbaka vilket jag är glad för då jag upplever att du skriver kort sagt bra i dessa frågor. Särskild respekt får jag för din i mitt tycke stora vidsynthet. Även om jag som du själv brukar framhålla inte håller med dig om allt (vem som nu kan göra det med vem :)

  Anledningen till att det ser ut som det gör är ju mycket riktigt många och olika för olika individer och grupper. Och då även beroende på den föräldraförsäkring vi har, lång och till viss del kvoterad. Och vad gäller det sista så håller jag alltså inte med om att kvotering inte löser någonting. För några gör det nog det då det kan vara ett ”alibi” och för andra en morot eller piska hur man nu väljer att se på det.

  För jag tror inte att utvecklingen hade sett likadan ut om inte diskussionen om kvotering, som pågått länge, och numera även realiseringen av dessa tankar inte hade funnits. Men det är mycket riktigt en balans, att använda politik för att förändra och utveckla samhällsnormen, i någras ögon (jämlikhet?) utan att despotiskt köra över individen, i andras ögon (frihet?). Däremot är jag inte för att man ska uppnå slavisk 50/50. Förhoppningen är att de som vill det ändå når dit, men med lite ”stöd” som sagt.

 4. Bj0rnborg skriver:

  SCB har ju en jämställdhetsundersökning. I den kan man läsa att i 80% av fallen så är fördelningen av förlädrarförsäkringen ett gemensamt beslut, 12% framförallt kvinnans beslut, 5-6% framförallt mannens beslut.

  Så när det finns oeninghet så är det dubbelt så vanligt att det är kvinnan som bestämmer över fördelningen. Sedan är det som vanligt mannen som får stå med skuld-mössan i handen och be om ursäkt.

Google