Söndagsläsning

10 januari 2010, av Pelle Billing

Idag rekommenderar jag dessa två berättelser ur verkligheten, om de öden som kan drabba män.

Tidningen Amalia skriver om Mats, som blev systematiskt misshandlad och kontrollerad av sin fru (tipset via Ann-Mari’s Blogg). Det som gör det extra svårt för en man att råka ut för partnervåld är att det inte finns några stödsystem för honom i samhället, och han har även svårt att bli trodd. I Mats fall så fick han rejäla problem när det väl blev skilsmässa:

– Familjerätten såg igenom det till slut. Men det tog sin tid. Män med den här problematiken blir inte trodda. Man kan få frågor som: ”Jamen, om hon nu slog dig, vad hade du gjort innan?” Men efter att de kollat upp mig extremt noga insåg de att jag bara hade barnens bästa för ögonen. Så nu har vi delad vårdnad. Men vägen dit var lång.

Hur skulle familjerätten reagerat om könen varit ombytta? Hade förövaren fått delad vårdnad?

ensam-man

När det gäller frånskilda män så hör vi ofta talas om de som försöker smita ifrån underhållet, och de som har det gott ställt och har råd att skaffa en ny familj. Inget fel med det, dessa män existerar. Men det är inte alls lika ofta vi får läsa om de män som är arbetslösa eller har en dålig inkomst när de skiljer sig. Dessa män kan drabbas av en dubbel börda: först förlorar de vårdnaden om barnen, och sedan hamnar de i en mycket svår situation när de inte har råd att betala underhåll. Läs Pentti Salmenrantas historia i denna insändare. Pentti är aktiv i Pappa-Barn Norrköping.

 

2 kommentarer på “Söndagsläsning”

  1. nNick skriver:

    Jag tycker att feminismen borde exporteras till muslimska länderna och Afrika. I överhuvudtaget till länderna där populationstillväxten är som störst.

  2. anders skriver:

    Kan det möjligen för Mats varit så att hon påstod sig vara utsatt för kontroll o våld från hans sida? Bra att man klarade ut hur det var.

Google