Övergrepp inte bara en manlig domän

20 januari 2010, av Pelle Billing

Det har länge funnit forskning som visar att partnervåld är något som bägge könen kan utöva och falla offer för. Sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt är däremot fenomen som de flesta av oss nog tror är exklusivt manliga företeelser med kvinnliga offer. Men det börjar nu komma fler och fler indikationer som problematiserar detta synsätt, och som visar att även män kan falla offer för kvinnliga förövare. Läs mer i Feckblogs senaste inlägg, där han citerar ett flertal rapporter i ämnet (skrivet på engelska). ”Feck” heter egentligen Stefan Friedrich och sitter liksom mig på Men’s New Daily Editorial Board.

I Sverige finns det kvalitativ forskning gjord av Hans Knutagård om män som våldtagits av män, och Suzanne Kordon har i Brå:s tidskrift belyst kvinnor som förgriper sig på pojkar. Däremot känner jag inte till någon svensk forskning som har undersökt män som blivit våldtagna av kvinnor, eller som på annat vis råkat ut för sexuella övergrepp. Förhoppningsvis kommer detta ämne att belysas mer framöver, på samma vis som att Brå nu för första gången ska kartlägga kvinnors våld mot män i nära relationer. Ämnet är fortfarande tabu och det är oerhört skambelagt för en man att erkänna att han blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp.

man-i-sang

 

5 kommentarer på “Övergrepp inte bara en manlig domän”

 1. anders skriver:

  Givetvis kan män våldtas av kvinnor men troligen kommer det sällan fram.

 2. Jack skriver:

  @anders,
  Det är bör dock kunnas ses som betydligt värre för en man att våldtas än för en kvinna, ty kvinnan kan hindra en graviditet, inte mannen, och mannen kan istället bli underhållsskyldig utan att få träffa barnet. Det är, tvärtemot vad kvinnor och män lärt sig eller kanske har medfött, män som bör vara räddast för våldtäkt. Mannen är i ett otroligt maktunderläge.

  Kvinnan tenderar nog också få hjälp med det psykiska lättare

 3. Erik skriver:

  Fenomenet i fiktionen:

  The Rookie: Offer Clint Eastwood (bunden), Våldtäktsman: Sonia Braga
  Skamgrepp: Offer Michael Douglas, (arbetsrelaterad maktbalans) Våldtäktsman: Demi Moore
  Thursday: Offer:Thomas Jane (bunden, vapenhot), Våldtäktsman: Paulina Porizkova
  Våra värsta år: Offer: Al Bundy (toffelhjälte), Våldtäktsman: Hans fru Peggy

  (Borträknat: Mängder av exempel på hur män våldtas av andra män i fängelsemiljö)

  Finns säkert många fler exempel.

 4. Ulf Andersson skriver:

  Bra att du tar upp detta tabubelagda ämne, Pelle.
  Det finns många kvinnor som förgriper sig på barn (minderåriga),
  men samhället har en tendens att ursäkta kvinnliga pedofiler med
  ”de är ju offer för patriarkatet, och de har själva blivit våldtagna
  av sina fäder”.

  Att som offer bli förövare är inget som kan ursäktas,
  oavsett kön.

  Uffe från PappaRättsGruppen

 5. Gonzo skriver:

  Ang våld i nära relationer

  Polisen har gripit kvinnan, misstänkt för mordförsök. Enligt NSD.se ska kvinnan vara mannens tidigare hustru.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6474652.ab

Google