Notiser

06 januari 2010, av Pelle Billing

fragetecken

Åsa Sandell undrar var feminismen har tagit vägen, med tanke på att färre och färre numera vill kalla sig feminister. Den ultimata förolämpningen verkar vara att ”Till och med vår jämställdhetsminister Nyamko Sabuni vägrar att kalla sig feminist.” Själv så skiljer jag som bekant på jämställdhet och feminism, och därmed tycker jag det är utmärkt att en jämställdhetsminister inte låser fast sig i den ideologiska positionen ”feminist”. Förutom att Sandell är kritisk till att folk inte kallar sig feminister längre, så har hon väl en genomtänkt argumentation om varför de har fel, eller? Hennes argumentation kommer på en enda rad: ”Ordet feminist funkar visst.”

I Uppsala inrättas ett nytt centrum för polisforskning. De rådande forskningsområden man ska använda sig av är ”Straff- och processrätt, sociologi, genusvetenskap, rättsmedicin, forensisk vetenskap, materialvetenskap, kemi och IT”. Intressant att de nämner genusvetenskap före rättsmedicin och forensisk vetenskap. (Tack för tipset, Erik!)

pendlare

Männen dominerar bland pendlarna, kan vi lära oss av Sydsvenskan. Detta beror på att ”Flitigast i båda riktningarna är dataspecialister, ingenjörer, säljare, ekonomer och lärare” medan ”högutbildade kvinnor ofta finns inom vård och skola där det är lättare att hitta jobb på hemmaplan.” Nästa gång någon journalist eller politiker uttalar sig om att männen släpper ut mer växthusgaser än kvinnor så kanske man bör fråga sig om samhället behöver dataspecialister och ingenjörer, eller om man hellre vill att männen stannar hemma och rullar tummarna. (Tack för tipset, Sara!)

regnbagsflagga

I Expressen skriver Amanda Brihed att president Obama utsett en transsexuell rådgivare. Vilket givetvis är helt i sin ordning då Amanda Simpson har 30 års erfarenhet av de frågor hon ska jobba med, och gamla fördomar om transsexuella ska inte tillåtas stå i vägen för henne. Tyvärr gör Brihed misstaget att bunta ihop feminister med HBT-aktivism: ”Liksom de första feministerna och homosexuella en gång samlades kring de första stora förebilderna behövs ett omfattande identitetsskapande arbete inom vår grupp.” Det är en direkt felaktighet att göra så då HBT-personer har en historia av att vara en förtryckt minoritet, något som kvinnor inte har varit.

 

14 kommentarer på “Notiser”

 1. QED skriver:

  Apropå Centrum för polisforskning vid Uppsala universitet

  ”Polisforskning i ett genusperspektiv – först ut i ny seminarieserie

  [2009-09-22]
  Forskning med koppling till polisverksamheten bedrivs på många olika håll vid Uppsala universitet – från historia till rättsvetenskap och forensisk vetenskap. I en ny seminarieserie som startar den 25 september presenteras polisforskningen enhet för enhet. Först ut är genusvetarna Anneli Häyrén och Denise Malmberg, som pratar om maskulinitet i blåljus och våld mot funktionshindrade kvinnor.


  Det första seminariet hålls vid Centrum för genusvetenskap och handlar om vad genus kan tillföra polisforskningen. Anneli Häyrén presenterar ett pågående projekt om maskulinitet och risktagande bland brandmän, samt hur de här resultaten kan användas inom blåljusforskning i allmänhet, och Denise Malmberg berättar om sin forskning om våld mot funktionshindrade kvinnor. ”

  http://www.universen.uu.se/artiklar.php?id=766&typ=artikel&offset=100

 2. Gonzo skriver:

  I Uppsala inrättas ett nytt centrum för polisforskning. De rådande forskningsområden man ska använda sig av är “Straff- och processrätt, sociologi, genusvetenskap, rättsmedicin, forensisk vetenskap, materialvetenskap, kemi och IT”.

  Kanske är rasbiologin på väg tillbaka?
  Hudfärgens betydelse i den kriminella världen

 3. Erik skriver:

  Härligt med ny forskning!

  Först ut i det nya spännande fältet svartifikatsstudier är Kentucky Kried Kitchen medlemmarna Dr Nils Igger och Dr Sanna Laveri som pratar om risktagande bland svarta. Svartifikatsstudier är ett nytt fält med utgångspunkt i de teorier som skapades inför OS i Munchen som i korthet innebar att man gav svarta en moraliskt lågstående roll i teorin och bad tusentals åskådare låtsas att de inte såg svarta idrottsmän spöa skiten ur de vita teoretiskt överlägset förklarade övermänniskorna.

  Svartifikatsstudier ansågs länge vara ovetenskapliga men när genusstudier förklarade hur kvinnor utan att göra någon av uppgifterna eller arbetsmomenten bättre än män kunde få rollen att lära männen det rätta sättet att göra jobbet ifråga så fick svartifikatsstudier ett oväntat uppsving. Det var alltså inte de svarta personerna det var fel på det var ju strukturer och svarta roller som förklarade varför de svarta idrottsmännen som vann över de vita egentligen inte alls gjorde det eftersom de ju inte följde den vita överlägsna rollen.

  Men svarta guldmedaljörer behöver inget frukta, turligt nog kommer svartifikatsforskare att föresläsa för dem och förklara hur även svarta kan vinna guldmedaljer, detta på basis av de medaljer som de vita egentligen borde ha vunnit. För det är nämligen så inom svartifikatsforskningen att medaljer som man borde vunnit är mer verkliga än medaljer man faktiskt vann. Där har denna spännande gren mycket att lära av genusforskningen där personer som kan ingenting om brandförsvar skall berätta det rätta sättet att syssla med brandförsvar.

  Man skall nämligen inte släcka bränder, det viktiga är att anställa kvinnor, se till de trivs och avskaffa fysiskt ansträngande arbetsmoment som att bära skadade människor eller rasera väggar snabbt nog att människor bakom dem inte rökförgiftas. Avslutningsvis måste man alltid se till att antingen inte vara macho eller om möjligt se till att kvinnor är mest macho. Annars riskerar nämligen civila kvinnor att attraheras av blåljusen vilket upprätthåller sunkiga könsroller och heteronormer.

  Sedan skall det givetvis inte heta brandman utan brandperson. Fast brand låter så maskulint och macho så bäst vore nog att vi döpte om dem till slangpersoner som givetvis måste ha minst 33% av utbildningstiden tillägnad HBT frågor. Vid annonsering av ledig tjänst bör sålunda tilläggas att slangvana nu är ett krav. Därmed borde man kunna få in fler HBTpersoner och kvinnor utan att ens behöva diskriminera män (det får man ju enligt lag inte, vilket man måste arbeta runt) men de håller sig nog borta frivilligt om vi hittar på några gayiga namn på slangar och målar bilarna rosa.

 4. Gonzo skriver:

  Erik

  ”Sedan skall det givetvis inte heta brandman utan brandperson. Fast brand låter så maskulint och macho så bäst vore nog att vi döpte om dem till slangpersoner”

  Slangperson låter lite väl sexistiskt och manligt för att jag ska kunna godta det.
  I dagens manssamhälle är det ju ”slangen” som avgör vem som får alla fördelar.

  Jag föreslår benämnigar som är mer neutrala. tex Lågsläckare, Glödbekämpare, Glödutvecklingsförhindrare, Släckmadam, Queersprutare, eller Genusräddare

 5. Ola Jennebrink skriver:

  Nyamko Sabuni är modig och ärlig.Hon överväger först och tar sedan ställning efter sin övertygelse.Mer än någon annan politiker vågar hon gå emot det s.k. politiskt korrekta.Jag beundrar henne.Att jag som vit,medelålders,svensk, heterosexuell, antifeminist bör kastas på historiens skräphög,står nog klart för genuskrigarna.Men vad ska de göra med Sabuni?Svart,invandrare,ung och uttalande sig mot feminismen.Behöver regeringen en jämställdhetsdirektör måhända?

 6. katten skriver:

  Talade och sade – grabbarna på dagis.

 7. Mäns våld mot kvinnor, läs gärna vidare på min sida http://andershammarlind.blogspot.com/

 8. vmm skriver:

  Appropå män och pendling: vore intressant att veta om man tar med pendlingsfaktorn i beräkningarna angående löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Min fördom är att ”pendlingsbenägna” har högre lön än ”pendlingsobenägna”. Vissa kan såklart välja att könifiera löneskillnaden och säga att löneskillnaden beror på kön och att förklaringen handlar om ett förtryck från det ena könet mot det andra. Men det finns alternativa förklaringar som jag tycker är mer intressanta. Och nej – jag pratar inte om att det finns ett förtryck från pendlingsbenägna mot pendlingsobenägna, även om det vore en minst lika rimlig förklaring som den feministiska.

 9. Ola Jennebrink skriver:

  Såg du Susanna att hon passande nog heter Wright med W.Hon kunde också heta Wrong kanske. Jag har tidigare dragit slutsatsen att Södertörns H. är politiskt styrd. Anledningen är att när någon eller något därifrån syns i något sammanhang så är det alltid mindre seriös vetenskap och mer av den av staten påbjudna propagandan. Här får vi ett tydligt exempel på hur genuskriget går till. Tack för tipset!

 10. Mattias skriver:

  Jisses. Vet inte vad jag skall säga om Moira… Otäckt.

  Om man skall raljera lite kan man hävda att om fysiken skall bli av med sin logik så borde… Nej, förresten. Det här är alldeles för allvarligt för att skämta om. Jag är väldigt orolig för vad mina barn skall behöva stå ut med under sin skolgång och hur det kommer att ligga dem till last i konkurrensen med andra resten av livet. :(

 11. nNick skriver:

  Jag tycker att feminismen borde exporteras till muslimska länderna och Afrika. I överhuvudtaget till länderna där populationstillväxten är som störst.

 12. nNick må beakta att jämställdhet är i grund och botten väldigt Skandinaviskt och inget annat. Läs in dig på historien kort sagt. Här i Norden har alltid vi varit hyfsat jämställda och kvinnor har haft hyfsat bra i samhället. Tror inte alls på att vi ska tro att vi varit så djävliga dåliga utan tror på vad vi har i våra sociala rötter , samhället, och vi ska gå vidare på den vägen. Kvinnohatet/feminsthatet är ingen bra väg, den leder bara till murar. Dags att mogna för många med andra ord. nNick är sådant här undomsinlägg som leder ingen vart. Skärp till er.

 13. nNick skriver:

  Vad snackar du om Anders. Jag menade precis det jag skrev! Tänk feminism som en exportprodukt. Det saknas feminism i de länderna!

Google