Mer om Moderat radikalfeminism

26 januari 2010, av Pelle Billing

Claes Borgström, före detta Jämo och socialdemokratisk politiker, skriver på SvD Brännpunkt att Moderat jämställdhet missar målet. Tydligen är är Moderaternas bekännelse till könsmaktsordningen, där alla män kollektivt anses förtrycka kvinnor, inte tillräckligt radikalfeministisk för honom. Det är fascinerande att se hur långt den ideologiska övertygelsen om mäns skyldighet har gått, och att vi fortfarande inte nått botten. Jag säger till Borgström samma sak som jag säker till alla manliga radikalfeminister: ”Om du anser att män har förmycket makt och inflytande, så var god föregå med gott exempel och avgå”. Det finns en inbyggd självmotsägelse när en man väljer att göra storslagen politisk karriär genom att trumpeta ut att andra män har för mycket makt och inflytande.

affarsman

Trelleborgs Allehanda har däremot en riktigt klok kommentar inbakad i sin artikel om Moderaternas nya jämställhetspolitik:

För genus i förskolan handlar inte om att uppmuntra flickor leka med svärd och pojkar klä ut sig till prinsessor, utan att de ska få göra det de själva vill. Bli behandlade som de individer de är – inte utifrån det kön de råkade födas till.

Det är det jag ständigt upprepar själv, och det är glädjande att se samma resonemang i en ledare, även om jag inte håller med om allt annat som står i den.

För dig som på egen hand vill plöja vad det är Moderaterna kommit fram till, så har Pär Ström lagt ut hela plattformen på nätet. Själv tycker jag att frasen ”värdet av båda könens kompetens och förmågor” är ytterst intressant. Är det Moderaternas åsikt att det finns medfödda skillnader mellan könen? I så fall har de ju en annan grundsyn än de rödgröna partierna. Samtidigt är det vanligt med ogenomtänka och förvirrade påståenden i jämställdhetspolitiska utsagor. I ena stunden kan man prata om värdet av män och kvinnors olika kompetenser, för att i nästa stund hävda att alla könsskillnader är socialt konstruerade och bör utplånas.

Vad hittar du själv för intressanta påståenden och resonemang i den Moderata feministiska plattformen?

 

1 kommentar » på “Mer om Moderat radikalfeminism”

  1. En människa skriver:

    ”Det finns en inbyggd självmotsägelse när en man väljer att göra storslagen politisk karriär genom att trumpeta ut att andra män har för mycket makt och inflytande.”

    Jo, men han tillhör ju inte oss andra. Han är lite finare – utomstående, nästan adlig. En observatör – som dessutom blir miljonär på kuppen. Frågan man kan ställa sig är om hans engagemang hade varit lika starkt om det inte fanns några pengar att tjäna. Påminner lite om Ohly som bor i fin lägenhet i fint område, tjänar massor med deg, låter dottern gå i privatskola och uppsöker Sophiahemmet isf för vanligt sjukhus.

    Jag kanske har fel, men den typen av engagemang känns en aning hycklande. Varför ska Borgström vara där och ”ta plats”?

Google