Killfrågor.se

14 januari 2010, av Pelle Billing

Sajten Killfrågor.se vänder sig till unga pojkar och tonåringar som vill prata om något problem eller hur de mår (något som nyligen uppmärksammades på Mansnätverkets Facebooksida). Idén är strålande, och det borde finnas fler organisationer som erbjuder detta stöd till unga pojkar. Killfrågor.se är bara öppet sammanlagt sex timmar i veckan, så det är minst sagt en begränsat resurs.

För att driva denna typ av verksamhet behövs det resurser. Även om volontärer kan göra en stor insats så är det aldrig gratis att driva den här formen av projekt, särskilt inte om det går från projekt till permanent verksamhet. Killfrågor.se har skapats av Män för Jämställdhet, som är en av ytterst få organisation som vänder sig till män och får statliga bidrag. Anledningen till att man får statliga bidrag är att huvudsyftet med organisation är att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Samma princip gäller för Mansjourer: Man kan endast få bidrag för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, inte för att hjälpa våldsutsatta män eller för att jobba med andra mansfrågor.

ensam-pojke

Inför 2010-talet är det således en angelägen fråga att våra politiker börjar uppmärksamma att det inte bara är kvinnojourer, tjejjourer och kvinnoorganisationer som behöver bidrag för att kunna bedriva sin verksamhet. Även mansjourer, killjourer och mansorganisationer behöver bidrag för att kunna bedriva projekt som stödjer män i vardagen. För det kan vill inte vara så att man har en förlegad syn på män som innebär att man inte tror att män har problem, känsloliv eller könsspecifika frågor som drabbar dem?

Om du vill läsa mer om Män för Jämställdhet rekommenterar jag detta inlägg.

 

11 kommentarer på “Killfrågor.se”

 1. seww skriver:

  Men Pelle, nog vet väl du lika som jag att vi män inte har känslor?
  Eller det kanske bara gäller oss tuffa Norrlänningar?

  Helt klart en bra grej för de som behöver hjälp. I dagens samhälle kan saker ske mycket fort och många behöver prata eller annat, alla är vi olika.

  Men inte så förvånande att man inte vill satsa på killar, är säkert kvinnor som tar alla beslut om bidrag och de vill ju inte ta av sig själva.

 2. NisseNyfiken skriver:

  Sååå sant! Denna märkliga snedfördelning av resurser måste bli uppmärksammad av media och politiker så att det kan bli en förändring någon gång.

  Stör mig oerhört på att det kan få vara på det här viset!

  Initiativet med killfrågor.se är jättebra. Hoppas att det kan hjälpa till att fånga lite uppmärksamhet. Men som vanligt blir det väl inte så mycket som en notis i en landsortstidning…

 3. Henric skriver:

  Att frågor som rör kvinnor tilldelas resurser beror nästan bara på att kvinnor organiserat sig och kämpat i åratal för att lyfta frågorna. Gör ni detsamma så har jag inga större tvivel om att ni med tiden får de medel ni behöver och önskar. Men isåfall behövs mer utåtriktat arbete och mindre internt ryggdunkande.

 4. Kristina skriver:

  Håller med Henric beskrivning och kanske krävs ett visst mått av tålamod. Men inte för mycket! Du är på gång att sätta en trend av belysande av frågor som denna hoppas jag iaf Pelle.

 5. 123 skriver:

  Men. Ändå. Så. Infinner sig. Den lömska känslan. Att detta är ytterligare en propagandakanal. Ett inverterat NCK. I samarbete med MFJ. Som talar om för pojkar. Att de tillhör det. Otäcka könet. Hoppas. Att jag. Har fel.

 6. John skriver:

  MFJ och deras ordf Tomas Wetterberg, gammal
  manlig sosse och feminist, har så sjuka ideer att
  man får passa sin kräkreflex.

  http://tomaswetterberg.webblogg.se/

 7. Joel Bergqvist skriver:

  Var kan jag verifiera att Mansjourer bara kan få pengar genom att motverka mäns våld mot kvinnor? Jag betvivlar inte en sekund på att det är så men skulle vara bekvämt då man blir ifrågasatt.

 8. Pelle Billing skriver:

  Joel,

  Dels så kan man – som EP gör – verifiera att det aldrig betalats ut några pengar för att hjälpa män som misshandlas av kvinnor. Den som hävdar annorlunda har således kravet på sig att peka ut när en sådan utbetalning gjorts (och det kan de inte…).

  Sedan har jag även kollat med Sveriges Förenade Mansjourer och fått samma besked bekräftat via mejl.

 9. Ulf Andersson skriver:

  Killfrågor.se som drivs av ”Män För Jämställdhet (MFJ)”
  är ett drivhus för MFJ där de kan skuldbelägga killar och yngre män
  genom den kollektiva skulden att alla män är våldtäktsmän
  och att alla män är våldsamma.

  Jag är mycket skeptisk till feministiska drivhus.
  ”Mansjourer” står inte heller högt i kurs hos mig
  eftersom de måste skriva på om mäns våld mot kvinnor
  för att kunna få bidrag. Dessutom finns många ”mansjourer”
  på grund av feministiska kommunalråd från till exempel
  socialdemokraterna eller vänsterpartiet.
  ”Mansjouren” i Kronobergs län (Växjö) är det vänsterpartistiska
  kommunalrådet Carin Högstedts eget lilla skötebarn.
  Carin Högstedt har även fått Växjö kommuns jämställdhetspris.

  Håll dina vänner nära dig, men håll dina fiender närmare.
  Ett mycket bra ordspråk.

  Uffe från PappaRättsGruppen

 10. Jens Malmström skriver:

  Tack för ditt blogginlägg, Pelle! Bra beskrivning av killfrågor.se.

  Jag håller med Henric om att det är mycket upp till oss män att ta tag i saken på samma sätt som kvinnor gjort under ganska lång tid. Vi kanske måste kavla upp ärmarna och jobba volontärt, söka bidrag och organisera oss som tjej- och kvinnojourer fått göra. För att visa att vi behövs.

  Jag vill passa på att tacka Tjejjouren,se för inbjudan till 8:e mars-manifestationen igår. För oss är det inget konstigt att demonstrera ihop med dem för tjejers och kvinnors rättigheter.

  Hör gärna av er till mig om ni har frågor eller synpunkter om killfrågor,se! Fortsätt gärna att berätta om oss om ni är snälla mot oss. ;-)

  /Jens Malmström, projektledare killfrågor.se

Google