Gärningsmannen är en kvinna

08 januari 2010, av Pelle Billing

Så heter en bok av Suzanne Kordon och Anna Wetterqvist. Tesen de driver är att vi ser kvinnliga brottslingar som offer, som inte är ansvariga för sina handlingar. Från jämställdhetsperspektiv är detta en mycket viktig bok, då kvinnor tenderar att få kortare fängelsestraff än män för identiska brott, och det går inte ihop med att ha en rättsstat.

Men idag vill jag inte prata om den boken, utan om det faktum att för vissa typer av brott så vill vi inte ens tro att kvinnor kan vara gärningsmän gärningspersoner. Det gäller bland annat våld i nära relationer och brott som har att göra med sexuell aggressivitet. För att få en känsla för att dessa typer av brott visst kan begås av kvinnor, så läs dessa artiklar:

 • Hugo, 21, berättar på ett personligt och ingående sätt hur han blev kontrollerad, slagen och sparkad av sin äldre flickvän. ”Jag hamnade aldrig på sjukhus så jag såg det inte som misshandel. Men man vet ju att det hade aldrig varit okej om en kille betedde sig så mot en tjej.” (Tack för tipset, Daniel!)
 • 42-åriga Lauri Price från Texas, lade enormt mycket tid och energi för att övertyga en 15-årig pojke att de skulle ha sex tillsammans. I Sverige skulle detta inte varit ett brott, men i USA är det brottsligt. ”–Vi har tusentals mail och chattmeddelanden att gå igenom. Hon har varit minst sagt enträgen, säger Matthew Gray på polisens barnporrgrupp i Texas till Huffington Post.” (Tack för tipset, Ulf!)

Min poäng är att brottslighet är lika fel, oberoende om gärningspersonen är en man eller en kvinna, och om vi inte vill tro att ena könet kan begå vissa typer av brott – så riskerar polisarbetet att bli ineffektivt, och domstolarna att bli diskriminerande.

orattvisa

 

17 kommentarer på “Gärningsmannen är en kvinna”

 1. PabloHoney_4 skriver:

  En av min sambos närmaste vänner (kvinna) bliv utsatt för sexuellt utnyttjande av en annan kvinna. Hon bröt ner henne mental och inledde en sexuell relation med henne (hon är inte lesbisk). De blev ett par och levde ett tag i en relation. Den utsatta kvinna försökte sedan ta sitt liv pga av detta! Hon skar av sig sina handleder. Det var i detta fall gärningskvinnan som hittade henne och ringde ambulans. Hon kom till slut ur relationen. Kvinnan som begick detta förstod dock inte att hon begått dessa övergrepp.

  Liknande har även hänt en gammal kompis till mig. Hon var tonåring och var på en fest. Där blev hon full och sexuellt utnyttjad av en kille (känd bad guy). Hon var förtvivlad och berättade detta för fler personer, bla direkt till mig. Efter ett tag fick jag reda på att hon hade blivit tillsammans med denna person som hon tyckte så illa om.

  Men vad är det som göra att man lever i en relation med en gärningsperson?

 2. Gonzo skriver:

  Varför heter det fortfarande ”gärningsman”?
  Det är trotts allt 2010 nu, borde inte jämställdheten tvättat bort den rasistiska benämningen för längesedan?
  Gärningsperson, Förövare eller Gärningsutföraren borde vara mer passande och könsneutrala.
  Ett ord som gärningskvinna skulle aldrig vara accepterat som ett naturligt ord för kriminella. ”- Gärningskvinnan beskrivs som en man i 45 års åldern”

 3. Sara skriver:

  Boken ”Gärningsmannen är en kvinna” är mycket intressant och läsvärd!
  Vill man läsa mer om de kvinnliga förövare som aldrig nämns i vanliga dagstidningar eller brottsstatistik så kan man varje vecka köpa någon av de veckotidningar som finns i alla affärer och pressbyråer runt om i Sverige.
  I nästan varje nummer finns det insändarartiklar från verkliga livet inskickade av läsare samt även autentiska kriminalfall där kvinnor mobbar, förföljer, slår, förtalar, manipulerar, mördar, lurar män på pengar och utnyttjar andra människor på det förfärligaste sätt.

  /Sara

 4. Anders skriver:

  Det är ganska många historiska ord man skulle behöva arbeta om för att göra språket helt ”könsneutralt”. Jag tycker dock inte att man behöver ha någon brådska med det, känns inte som nåt stort problem. Toppstyrda språkförändringar på bred front kommer ju ändå inte få genomslag.

 5. Maria skriver:

  Må så vara att det andra fallet är ett brott enligt nordamerikansk lagstiftning, här anstränger man sig ändå att framställa kvinnan som initiativtagare och förövare. Här finns lite andra aspekter på rapporteringen:
  http://www.skivadlime.se/2010/01/gammal-karring-lurar-ungt-lammkott-pa-internet/

 6. hampus skriver:

  Här finns kanske även en ond cirkel?

  Eftersom kvinnlig brottslighet inte definieras som kriminellt, tex se länk http://genusnytt.wordpress.com/2009/10/13/flickor-som-begar-sexualbrott-slipper-ofta-anmalan/, så framställer brottstatistiken män som förövare framför kvinnor.

  Och eftersom man därmed får den generella uppfattningen att endast män är förövare, gödslas uppfattningen att kvinnor är per se oskyldiga.

  På samma vis som män anses psykiskt friska när de begår brott, medan kvinnor anses sjuka, som tex bebisångest.

  Ett stort problem i mitt tycke.

  Tack Sara för tipset.

 7. Ulf Andersson skriver:

  ”(Tack för tipset, Ulf!)”

  Tack ska DU ha, Pelle!
  http://www.dads-r-us.se/2010/01/07/wow-world-of-women/

 8. Pelle Billing skriver:

  Maria,

  Jag håller med om att exemplet inte är perfekt, då det endast är ett brott i USA. Men samtidigt så har ju varje land sina åldersgränser och hade det varit en 14-åring i Sverige, så hade vi blivit rejält upprörda.

 9. Mikael Hedberg skriver:

  Det är precis lika vansinnigt med en 14-åring i sverige. Eller värre:

  http://www.skivadlime.se/2009/12/valdtaktsvansinne/

 10. katten skriver:

  90 % av alla som sitter i fängelse är män. Siffran har legat stadigt mycket länge..Den är värd att beakta och fundera omkring. Den riksanstalt som inhyser kvinnor är endast Hinseberg i närheten av Lindesberg. Riksanstalter för män finns i Kumla, Hall, Österåker, Norrköping; Härnösand, Lindoma och
  Kristianstad. Tidaholm – Ja det finns säkert några till. Och sen har vi alla lokal-anstalter som används för utslussning.
  Jaa, men är verkligen dyra här i samhället.
  Den här situationen avhjälps inte genom att försöka skylla på kvinnor som också gör brott. De är ett relativt litet antal och brotten är i regel lindrigare

 11. EP skriver:

  Katten

  Angående egenmäktighet:
  http://endastp.blogspot.com/2009/06/angaende-egenmaktighet-med-barn.html

  2004-2008 69 domar
  30 män 39 kvinnor

  fängelsestraff: 22 män 13 kvinnor

  böter: 2 män 10 kvinnor

  villkorligt ej redogjort

 12. Gonzo skriver:

  Katten

  90 % av alla som sitter i fängelse är män.

  Det stämmer säkert. Men i dagens ”jämställda” Sverige så är det betydligt lättare för en man att dömas till fängelse än vad det är för en kvinna. Män får hårdare straff än kvinnor.
  Samhället, domstolar och media försöker alltid se kvinnor som offer, hitta förmildrande omständigheter som gör att kvinnor kan dömas och behandlas mildare än män.

  Synen på vad som är ett brott och hur alvarligt det är skilljer sig också beroende på om det är män eller kvinnor vi pratar om.
  Kvinnor som misshandlar är tex inte lika krimminella som män som gör det,
  Kvinnors våld mot män är det tydligaste exemplet. Ingen tar det på allvar.
  Kvinnor som blivit misshandlade av andra kvinnor ska i princip vara tacksamma över att det inte var en karl som slog dom, då hade det varit riktig misshandel.

  Även du vet att kvinnor inte utsätts för samma granskning när det gäller barn som vad vi män gör. Alla vet att män kan uttnyttja barn, men väldigt få vill inse att kvinnor kan göra detsamma.
  När kvinnor rymmer med barnen så får vi oftast höra att det alltid finns en orsak till att man tar barnen och flyer. När män tar barnen och flyr så hör man aldrig dessa ord. Pappan är automatiskt en skurk. Det är på tiden att vi börjar granska mammorna i dessa fall.

  Men jag är beredd att hålla med om att män är överrepresenterade på våra fängelser trotts det ovanstående. Det är beklagligt men sant.

  Om det vore tvärttom så hade kvinnor framställts som offer. Offer för kvinnorrollen.
  Det är könsrollerna som gör att fler kvinnor sitter inlåsta. Nu är det männens fel i stället.

  Jag är övertygad om att män är offer för mansrollen.
  Så länge män uppfostras till att vara stark, tuff, hård, bita i hop, vara en gentleman, acceptera att få stryk av kvinnor, att inte vara ett offer, att känna att han har makten i samhället etc så kommer det här att fortsätta.
  Män måste få rätt att vara offer, få känna sina egna känslor och inte tvingas leva upp till en hård roll

 13. Erik skriver:

  katten:

  ”90 % av alla som sitter i fängelse är män. Siffran har legat stadigt mycket länge..Den är värd att beakta och fundera omkring.”

  De flesta som sitter i amerikanska fängelser är färgade, siffran har legat stadigt mycket länge. Den är värd att beakta och fungera omkring, sociologer hävdar att färgades representation i fängelset visar rasismen i USA.

  ”Jaa, men är verkligen dyra här i samhället.”

  Särskilt manliga invandrare, skall vi bara låta mörkhyade kvinnliga flyktningar få stanna?

  ”Den här situationen avhjälps inte genom att försöka skylla på kvinnor som också gör brott. De är ett relativt litet antal och brotten är i regel lindrigare”

  Situationen avhjälps inte genom att försöka skylla på vita som också gör brott, de är ett relativt litet antal och brotten är i regel lindrigare. De grövsta våldsbrotten är starkt invandrarrelaterade och i Englands channel 4 hade dispatches ett helt program om gruppvåldtäkter – där man tvingades fråga varför nästan allihop begicks av svarta pojkar.

  Men där har vi det roliga, så fort samma argument som används på män appliceras på svarta blir det inte samma sak. Det är alltid ”annorlunda” eftersom det relevanta med argumenten inte är argumenten i sig utan bara att de ger ursäkt att attackera VISSA grupper.

  Samma argument som leder till likadana attacker på andra grupper är såklart inte alls lika önskade.

 14. alex skriver:

  Gonzo

  Ändelsen -man vid beteckningen av olika företeelser, är en förkortning av människa och vald för ett effektivt och naturligt språkbruk (brandmänniska vore t ex inte alldeles lyckat, ej heller justitieombudsperson). Det blir lätt löjeväckande när debattörer ens insinuerar att ändelsen utesluter kvinnor från vissa yrken eller innesluter män inom vissa personkategorier. Ändelsen skulle med detta resonemang visserligen utesluta individer som inte ser sig själva som människor, men det må kanske vara hänt.

 15. Gonzo skriver:

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1841742/britta-svensson-hon-vill-bli-fri-med-hjalp-av-gud-en-snuttefilt-och-historien-om-en-valdtakt

  ”Hennes advokat Jan Karlsson sa att 16-åringen ”varit aktiv och är alltjämt aktiv inom kyrkan” och att hon i tingsrätten, bakom de stängda dörrarna, berättat att hon varit utsatt för en överfallsvåldtäkt några månader före mordet.”

  Jag förstår inte varför advokaten drar upp det där med att hon är aktiv innom kyrkan. Även Helge Fossmo var aktiv innom kyrkan och det hjälpte inte mycket.

  Nu kommer ”våldtäktskortet” fram, väldigt märkligt att hon inte kläckt ur sig det tidigare om det vore sant och om det hade påverkat henne så mycket ang mordet.

  Flickan är alltså en from kristen som blivit utsatt för ett brutalt överfall och det är pga överfallet som flickan agerat som hon gjort. Hon är helt enkelt helt utan ansvar.

 16. Gonzo skriver:

  Kvinna högg ner man i kommunhus

  Polisen har gripit kvinnan, misstänkt för mordförsök. Enligt NSD.se ska kvinnan vara mannens tidigare hustru.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6474652.ab

Google