Vem ser ned på kvinnliga jobb?

10 december 2009, av Pelle Billing

Traditionellt sett så har hushållssysslor såsom att diska, städa, tvätta, stryka och laga mat varit kvinnliga uppgifter, medan målning, reparationer, bilskötsel, gräsklippning och byggande varit manliga uppgifter. Nuförtiden har könsrollerna luckrats upp, men fortfarande föreligger det en tydlig arbetsfördelning mellan könen på dessa områden.

Frågan är då varför det anses vara fint och naturligt att anlita hantverkare, men förkastligt att anlita någon som städar ens hem (den s k pigdebatten)?

stada

Maria Abrahamsson lyfter just denna fråga i en debattartikel i dagens Aftonbladet:

Hushållstjänster har efterfrågats i alla tider, och som huvudregel mot svart betalning. Detta med följden att de kvinnor som vanligtvis har utfört tjänsterna har saknat försäkringsmässigt skyddsnät och möjlighet att samla pensionspoäng. De verkliga vinnarna när denna svarta tjänstemarknad växlar spår och blir vit är alltså kvinnorna.

Själv går jag som vanligt inte in i det allmänpolitiska, men det jag undrar är vem som har definierat kvinnliga hushållstjänster som mindre värda än manliga hantverkartjänster? Bägge sortens jobb kan vara skitiga och tråkiga, men bägge kan också vara tillfredsställande för man lämnar ett hus efter sig som är helt och rent. Visst är det så att det inte krävs någon utbildning för att tillhandahålla hushållsnära tjänster (till skillnad från att vara hantverkare), men utbildning krävs inte heller för att börja jobba i en butik.

För mig är det svårt att veta hur man såg på hantverk kontra hushållsnära tjänster förr i världen, men i dagens samhälle är det helt klart så att den feministiska retoriken fördömer det mesta som kommer från den traditionellt sett kvinnliga sfären, vare sig det handlar om mammaledighet eller hushållsnära tjänster. Frågan är varför det är så? Att uppfostra barn och att ta hand om ett hem är oerhört värdefulla jobb, och det är skamligt att nedvärdera dem. Istället för att se ned på dessa jobb så borde vi höja deras status – och mer och mer börja sätta en prislapp på dem.

 

15 kommentarer på “Vem ser ned på kvinnliga jobb?”

 1. Lena skriver:

  Jag tror att det är normuppfyllandet som ”problematiseras” (d.v.s. diskuteras nyktert av vissa och förkastas fullständigt av andra).

  Men jag tror att den låga värderingen beror på att det här är jobb som ganska få människor egentligen vill ha, men väldigt många ändå klarar av. Jämför med t.ex. sopåkare, vaktmästare m.m… Och jag vet inte om det går att ändra på..?

  Visst är det värdefulla jobb, men den som utför dem är inte värdefull. Den är utbytbar. Tyvärr…

  Usch, vad negativ jag låter. Hoppas att jag blir emotsagd med bra argument…

 2. Anders skriver:

  Lena: visst är det så. Enkla jobb som vem som helst kan utföra ger varken hög status eller hög lön, även om det är viktigt att någon gör jobben.

  Det finns inga argument mot det.

  Men, man är inte tvingad att anse att status är det viktigaste som finns här i livet.

 3. Pelle Billing skriver:

  Det som är intressant är att det finns ingen debatt om att det är så förnedrande att vara sopåkare eller vaktmästare. Det är helt normala yrken. Varför ska det då inte vara OK att driva en liten firma som erbjuder hushållsnära tjänster? I längden skulle det erbjuda att mer av hushållsarbetet utför av människor som får betalt, istället för att allt sådant arbete utförs obetalt.

 4. Kristina skriver:

  Klurigt ämne. Sopåkare har relativt sätt (mycket) bra löner eftersom det är tungt och få är villiga att arbeta i branchen. Borde det inte kunna bli likadant med städjobb och andra hushållsnära tjänster då (om ganska få vill ha dem), eller vilka andra mekanismer finns det här?

  Vad gäller status försöker man ju höja statusen på många lågstatusyrken, men det verkar svårt/gå långsamt. Men som sagt status är inte allt.

 5. katten skriver:

  Jag brukar alltid klippa gräs på vår tämligen stora tomt. Kul för det mesta.
  Jag har aldrig tänkt att det skulle vara en manlig sysselsättning. Finns inget kön på gräsklipparen.
  Sen är det rena fördomen att sopåkare skulle vara ett tungt jobb. Titta själv hur
  det går till när sopåkaren kommer: Hakar på handtaget på din gröna soptunna
  och sen trycker på en knapp. Resten sköts automatiske. Har du inte dragit fram soptunnan till vägen, så har sopåkaren rätt att åka förbi!!!

 6. Paddan skriver:

  @Katten

  Alltså det här med sophämtare. Nej, det är inget jätte tungt jobb idag (undantag är när de ska flytta stora kärl som kan väga mycket.). Jo, det var ett tungt belastande yrke förr. Arbetsskador är dock vanligt inom yrket pga stillasittande, sneda lyft till följd att axlar och ryggar tar stryk. Sjukskrivningstiderna ökar alltså jämfört med hur det var förr i tiden. Vi vet ju att många repetitiva moment och rörelser är skadligt.

  Så prata inte som att det inte är något tungt yrke. I vissa avseende är det fortfarande tungt och dessutom innebär inte ett mindre tungt arbete att allt har blivit bättre och lättare på alla områden.

 7. Kristina skriver:

  Nu var det väl ett sidospår men: Mycket av tunga lyft har totalt sätt byggts bort i arbetslivet, det gäller även som du Katten är inne på för denna yrkeskategori. Jag råkar ha god insyn i sopåkares arbetssituation genom mitt arbete. Det du beskriver är visserligen riktigt, i de bästa fallen. Det ser dock ganska ordentligt annorlunda ut på många håll, främst på landsbyggen. Men som sagt detta var en avstickare som tjänade som exempel.

  Att klippa gräs kan väl också betecknas som en hushållsnära tjänst…
  Jag tror liksom Pelle att det skulle vara positivt om hushållsnära tjänster i större utsträckning ger möjlighet till ”vita” inkomster, och att det kan ge möjligheter åt fler som gärna vill starta eget.

 8. Sofia skriver:

  Skitiga och enformiga jobb kommer nog alltid ha låg status oavsett vilket kön som utför dem. Konstigare, tycker jag, är att vårdande yrken, som ju är ”traditionellt kvinnliga” har det. Det gör ont i mig när jag hör folk kalla omhändertagande av egna barn för ”marktjänst”. Vilken människosyn!

 9. Lena skriver:

  Alltså, jag tycker inte att det är så konstigt/farligt att kvinnogöra är lägre värderat, det är ju rätt naturligt om man tittar på uppgifterna i fråga.

  Grejen är ju att ALLT kvinnogöra är den här typen av uppgifter, och därmed lågt värderat. Det behövs liksom ingen debatt om att visst karlagöra är lågt värderat och annat högt värderat, vad skulle problemet vara med det?

  Det är liksom inte förnedrande att skura golv. Det är dock lite förnedrande när de uppgifter som typiskt hör till ens kön aldrig kommer högre i svårighetsgrad än så.

  MEN, problematiken i sig är ju förlegad eftersom kvinnor idag mycket väl kan välja värsta statusgiget om de vill. Jag tycker att det viktiga är att män och kvinnor får samma förutsättningar, sen kan väl alla kvinnor välja att skura golv ändå om de önskar det.

 10. Pelle Billing skriver:

  ”MEN, problematiken i sig är ju förlegad eftersom kvinnor idag mycket väl kan välja värsta statusgiget om de vill. Jag tycker att det viktiga är att män och kvinnor får samma förutsättningar, sen kan väl alla kvinnor välja att skura golv ändå om de önskar det.”

  Precis. Samma förutsättningar är kärnan i det hela.

  I dagens näringsliv finns det ju också en ökad efterfrågan på traditionellt kvinnliga egenskaper. Att var inlyssnande, ett mjukt ledarskap, kommunikationsförmåga, osv. Så det har helt klart skett en statushöjning av det kvinnliga.

 11. DrKejs skriver:

  @katten

  Begränsade delar av sophämtarjobbet handlar om det du beskriver. Många andra delar handlar om genuint tunga och skitiga jobb, bland annat att hämta restaurangsopor eller att hämta sopor från diverse illa placerade utrymmen i stan.

 12. Kristina skriver:

  Pelle:
  ”I dagens näringsliv finns det ju också en ökad efterfrågan på traditionellt kvinnliga egenskaper. Att var inlyssnande, ett mjukt ledarskap, kommunikationsförmåga, osv. Så det har helt klart skett en statushöjning av det kvinnliga.”

  Hoppas och tror att du har rätt i detta!
  Jag tror det finns hopp för hushållsnära tjänster också om det är egenföretagarskapet som betonas. En komponent i status är också yrkesstoltheten i att vara bra på det man gör. Även ”enkla” saker kan göras på olika sätt, och med olika grad av effektivitet.

 13. Eddie skriver:

  Intressant det där med sophämtare, det är något som alltid skrivs hej vilt om i dessa bloggar och forum ifall någon nämner ordet sophämtare/sopgubbe.
  Något som är intressant också är folk som även tror sig veta hur yrket fungerar bara för att man ser att ens egna villakärl går fort och smidigt att hämta.
  Jag vet hur yrket fungerar, absolut är det ett bra jobb, vi jobbar på beting så om vi springer på och trafik etc flyter på kan vi komma hem 30min – 1 timma tidigare per dag… Det är trevligt, det behövs dock så man kan sova middag så man inte går och lägger sig klockan 19.00, då har man ju ej kvar någon tjej.
  Vi går upp 04.00, är på jobbet 04.30, lastar säck, gör säkerhetskontroll på fordon och tar en snabb kopp kaffe. Sen drar vi kl 05.00, tankar biogas (vilket tar ca 20min) sen jobbar vi väldigt intensivt i 6 timmar + 1timma tippresa om trafiken flyter på essingeleden. Vi kör 1900 stopp/vecka/5dagar i veckan, 45ton/vecka minst, det är stopp och ton som hämtas med mänsklig kraft alla veckor på året, varav 21ton är enbart säckhämtningar med en vikt mellan 10-80kg.
  Vi klättrar in och ut i vår hytt på bilen ca 300ggr/dag, 3 steg upp, man jobbar i väldigt konstiga positioner där man vrider, böjer och bänder kroppen med extra belastning… hela dagen. Vintertid så är det omänskligt tungt… då det är snö ute vill säga… Den 17Dec började vi köra in för att få en värdig julafton, lediga lördagen, ute på söndagen den 20Dec jobbade mellan 05.00 – 15 – 15.30 fram till Onsdagen, då med en fikarast a 15min + en lunch a 30min. Julafton gick jag upp 03.00 för att 04.00 åka ut till bromma för att hämta soporna hos nockebyborna. Visserligen hade vi jobbat in så pass mkt att vi var hemma igen till kl 10.00… lagom tills tjejen gick upp så man kunde äta lite gröt och öppna en julklapp =)
  Visst skall folk ställa ut sina kärl, det skall vara skottat och sandat… Du kanske gör det och det skall du ha eloge för.. Men hur många gör det ej? av 400stopp/dag får vi släppa 50-100 kärl för att folk inte skottat och sandat… och alla dessa människor blir förbannade att soporna ej blivit hämtat, ”det är bara 10m kan dom inte vara lite shjyssta och gå in och hämta mitt kärl”etc bla bla bla…
  10-12timmars dagar 5dagar i veckan pågrund av snön (utan övertid, finns i avtalet men dom pengarna finns inte) och då måste jag tillägga att vi arbetar med moroten att vi får gå hem när vi e klara…
  Vi körde fast 4ggr under julveckan, vi repade även upp en bil längs hela sidan tyvärr.
  Det finns inga bilar, inga pengar för att hämta soporna som folk har glömt att ställa ut… Om ej kunden öppnar plånboken och gör en beställning hos stockholms stad för en såkallad budad hämtning, kostar 500kr och soporna försvinner inom 1-2 dagar. Vi får inget extra för att hämta dina sopor som du glömt att ställa ut enligt avtal som du skrev på den dagen du köpte en villa i Stockholms stad.
  Förra julen halkade jag från insteget till hytten så jag och fick en spricka i revbenet och var sjukskriven en hel vecka… Inget allvarligt… men sådär ser det ut för oss som arbetar som renhållningsarbetare/sophämtare/sopgubbe ….
  Jag vill inte att folk skall tycka synd om oss, för det är inte synd om oss, men jag vill att folk skall förstå vad man uttalar sig om.
  Jag personligen är 22år gammal, vältränad, uthållig, utbildad snickare, driver eget byggföretag tillsammans med en gammal polare, vi sysselsätter 3personer till.
  Behöver inte köra sopor och slita som ett djur, men jag av någon anledning brinner för det, jag tycker det är skitkul, beror troligen på att min far kör sopor på samma företag och gjort det i 30år… Var 5 år första gången jag satt i en sopbil och har alltid drömt om det.
  Vi vill inte ha högre lön, vi vill givetvis inte heller ha sänkta löner, man e ju inte dum… eller? Men något som vi vill ha… det är ett belastningstak, så vi inte jobbar ihjäl oss bokstavligen talat… (Jag vet att många har svårt att förstå ”Sopgubbar jobbar ihjäl sig”, men tvivlar du och om du är sugen så kontakta oss och följ med på det jag och kollegorna kallar karamell trakt för att få en egen uppfattning).
  Sen min åsikt angående kvinno respektive mansyrken är att det finns olika jobb som kräver olika kvalifikationer/egenskaper som genererar olika mängder pengar. Så är det och kommer alltid vara och skall alltid vara, vad som styr status avgörs till stor del av dom som arbetar med det, upp til var man att orginisera sig och föra en dialog mellan olika parter. Är det bara killar som kör sopor i sthlm så är det troligen ett mansdominerat yrke av någon anledning… För att förstå den behöver man troligen prova själv.. Däremot så förstår jag ej att det kan vara olika löner för samma arbete… Samma arbete, samma lön… Ovavsett!

 14. Pelle Billing skriver:

  Eddie,

  Tack för beskrivningen av ditt jobb. För mig låter det både tungt och farligt. Därmed ska lönen vara rejäl, och den ska vara högre än någon med motsvarande utbildning som sitter på ett varmt kontor. Sedan håller jag helt med dig att det är inte kön som avgör lönen, utan en kvinna som jobbar som sophämtare ska ha både samma lön och samma krav på sig.

 15. Erik skriver:

  Eddie:

  Klockrent, suveränt inlägg!

Google