Petra Östergren – Sveriges bästa feminist

04 december 2009, av Pelle Billing

Se Carl Hamilton intervjua Petra Östergren om hennes bok ”Porr, horor och feminister”. Hon står för en helt annan typ av feminism än statsfeminismen, titta bara på dessa citat:

 • ”Jag skjuter inte så mycket på män, jag skjuter väldig mycket på feminismen och feministerna.”
 • ”Varför är all porr kvinnoförnedrande när det faktiskt finns bögporr?”
 • ”De [politiska partierna] har kört på i samma gamla radikalfeministiska stuk, höger som vänster, och nu vet de inte vad de ska göra.”
 • ”Då måste även män få säga vad de tycker och tänker i de här frågorna, utan att bli demoniserade.”

Tack Paddan för tipset, jag tar gärna emot tips till bloggen och till mitt övriga arbete om könsfrågor!

 

8 kommentarer på “Petra Östergren – Sveriges bästa feminist”

 1. Urban skriver:

  Petra Östergren är en underbar person och en typ av feminist som hör framtiden till i sin balanserade hållning. Jag lyfter på hatten för henne!

 2. vmm skriver:

  Östergren är något så ovanligt som en icke-dogmatisk, självtänkande feminist. Jag har stor respekt för henne.

 3. Kristina skriver:

  Kul att fler gillar Östergren, jag gillar (och delar) hennes sätt att närma sig frågor jämställdhetsfrågor på (fast inte alla åsikter i sak, vilket ju inte är nödvändigt heller). Roligt med fritänkare som inte köper hela koncept. Hon visar att det är möjligt att komma vidare och inte fastna i uttjatade tankemönster.

 4. Adam Weisshaupt skriver:

  Min gissning är att Petra, Doris Lessing och de flesta som kommenterar här står närmare varandra i jämställdhetsfrågor än statsfeminister och ovanstående nämnda damer.

 5. Access skriver:

  Jag är lite halvbekant med Petra. Hon är jävligt bra! Jag skiter i att hon fortfarande föredrar att kalla sig feminist, det är bara en etikett. I sak är vi överens även om vi etiketterar oss på olika sätt.

 6. Paddan skriver:

  Precis som de flesta redan skrivit så håller jag med, Petra är wunderbar! Men håller inte med henne i alla sakfrågor heller. Dock är det skönt och mycket uppfriskande med hennes kaxiga attityd, hon säger saker som inte är politiskt korrekt och försöker så gott hon kan stödja sig på vetenskaplig fakta och forskning… hur ofta gör en feminist det? (Utan att först ha malt ner och kört runt faktan i en genusmärkt/genuscertifierad köttkvarn)

 7. Mormor skriver:

  Hon har även kritiserat ROKS väldigt starkt.
  Hon är för bra för att kalla sig feminist.

 8. [...] håller på att växa sig starkare. Ett bra exempel på detta fenomen är Petra Östergren, som jag tidigare skrivit om, och nu sällar sig Magda Gad till denna skara. Gad är redaktör på tidningen Qx – som i första [...]

Google