Parnevik förespråkar våld mot män

03 december 2009, av Pelle Billing

I Expressen idag hoppas Jesper Parnevik att Elin Nordegren använder en driver nästa gång hon ska attackera Tiger Woods, istället för en vanlig golfklubba. Såvitt jag vet är det inte fastställt vare sig om hon alls attackerat honom, eller om han alls varit otrogen, men Parneviks uttalande är ändå anmärkningsvärt. Genom sitt synsätt så upprätthåller han myten om att när kvinnor slår män så förtjänar de det och när män slår kvinnor så är de hustrumisshandlare. Detta förhållningssätt är helt föråldrat för den som tror på äkta jämställdhet, och genom att legitimera kvinnornas våld så ökar man även risken för att kvinnor dras in i ett ömsesidigt misshandelsdrama där kvinnan är den som löper störst risk att bli skadad.

golfklubba

Alla som motsätter sig våld i hemmet bör ta starkt avstånd från Parneviks uttalande, och även allt det våld mot män som kvinnor utövar i Hollywood-filmer. Vår kultur har insett att våld mot kvinnor är föråldrat och hemskt; när ska vi nå samma insikt om våld mot män i nära relationer?

Tack för tipset, Anders! Jag tar gärna emot tips. Enklast är att kontakta mig här.

 

15 kommentarer på “Parnevik förespråkar våld mot män”

 1. EP skriver:

  Enligt uppgifter så ber Tiger om ursäkt och tar på sig ansvaret han säger också att Elin agerat med mod.

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?formname=1794671&formtype=default_form_type&pollanchor=pa1794671&choice.type=SELECT&a=1792222&d=21062&choice=0&hasVoted=false&hasCookies=true&submitVoteError1794671=-1&#pa1794671

  Jag har en känsla av att om en kvinna hade gjort detsamma efter de uppgifter som förekommit hade kvinnorörelsen hävdat att hon skyddade maken och krävt att han lagfördes mot hennes vittnesmål.

 2. Kristina skriver:

  Oj, så dumt av Parnevik.
  Enligt senaste skvallret skriver Tiger på sin egen hemsida om att Elin inte brukat våld, att han begått ett misstag som han bett om ursäkt för och att han och familjen vill bli lämnade i fred. Man kan väl bara hoppas att detta stämmer och önska att de får vara i fred.

 3. Lavazza skriver:

  OM Elin har slagit Tiger, så kan Tiger knappast berätta det. Som jag ser det skulle det få förödande, ekonomiska, personliga, familjemässiga, mediala och ekonomiska följder för honom. Jag har svårt att se något gott för hans del av att berätta om den eventuella misshandeln. Som jag har fattat det måste polis och åklagare i Florida utreda och åtala även om målsägaren inte vill det.

  Sedan kunde det givetvis vara bra för jämställdhet mellan män och kvinnor, om Tiger skulle berätta om misshandeln (om sådan har ägt rum), så att kvinnor världen över får ett välbehövligt budskap om att de, i likhet med män, inte har rätt att låta känslor gå före moral/laglydnad/omdöme.

 4. Erik skriver:

  Sedan när blir det ok att begå ett brott (partnermisshandel) om partnern vänsterprasslar? Tiger Woods kanske var otrogen men det är faktiskt inte ens olagligt att vara det. Dessutom har acceptans av detta värre konsekvenser, genom att göra det ok att misshandla vid otrohet så skapar man intrycket att när en man blir misshandlad var han säkert otrogen och förtjänade det. Kvinnor kan glatt puckla på sina män omgivningen kommer att ta för givet det berodde på otrohet även när det inte är så eller bara misstankar.

 5. Erik skriver:

  Lavazza:

  Viktigast är inte om Elin brukat våld eller inte, viktigast är hur omgivningen och media reagerade när de trodde hon gjort det.

 6. Gonzo skriver:

  Kan det inte vara så att Parneviks uttalande kommer från hur han själv skulle / brukar behandla otrogna flickvänner / fruar?

 7. Gonzo skriver:

  Jag vet inte om Aftonbladet har vinklat Parneviks uttalanden, men det är skrattretande i alla fall. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6227293.ab

  ”Vad säger du till Tiger Woods nästa gång ni träffas?

  – Vet inte. Vi får se vad som händer. Det här är inte över än.

  – Men jag har tappat all respekt för honom, framför allt som man och pappa. Det känns inte ens som det spelar någon roll vad han gjort på golfbanan. Min respekt för honom som person är borta.”

  Parnevik framstår som antingen en religös fanatiker eller som totalt korkad.
  Han verkar inte förstå hur många människor det är som är otrogna. Både män och kvinnor, unga och äldre.

  ”– Men jag har tappat all respekt för honom, framför allt som man och pappa.”

  Jag hoppas att Parnevik stannar i ”Bullerbyn”, risken finns att han får en blackout om han flyttar till den riktiga världen, den där vanliga människor bor.

  Jag har i alla fall tappat respekten för Jesper Parnevik. En vuxen karl som förespråkar våld mot andra människor (Det är i alla fall så jag tolkar hans uttalande).

  En karl som tydligen anser att våld är en naturlig sak när en parter varit otrogen (eller gjort något annat ”fel”????)

 8. Sofia skriver:

  Lite tips för er killar som tycker det är svårt att kommunicera med feminister :)

  http://www.slitz.se/sex/artiklar/?ID=834&DepartmentID=26

 9. Johan skriver:

  Jag hittade en intressant passage i en Expressenkrönika i dag (länk nedan) av Britta Svensson om det här ämnet:

  Så här skriver hon:

  ”I USA finns inte ordet ‘kvinnomisshandel’. Det heter ‘domestic abuse’, en könsneutral term som innefattar också att en kvinna misshandlar sin man, eller våld i samkönade relationer.”

  Jag får en känsla av att hon kanske tycker att amerikansk rätt är lite underlig på den punkten.

  Här är länken:

  http://www.expressen.se/kronikorer/brittasvensson/1.1800871/britta-svensson-elins-svara-val-hur-hon-an-gor

 10. Pether skriver:

  Tiger är otrogen.
  Frugan får reda på det.
  Frugan slår Tiger.
  Tiger flyr med sin bil med kraschar.
  Frugan kommer efter med en golfklubba och fortsätter att slå.
  Tiger säger inget till polisen om misshandeln.
  Polisen utgår ifrån att Frugan slagithonom, han har ansiktsskador som ej går att förklara med krashen.
  I tidningar ber Tiger om ursäkt.

  Varför gör han det?
  Han har otroligt mycket pengar, frugan är arg.
  Vad är att gråta ut i tidningen och ta all skuld och förklara att frugan är oskyldig jämfört med att förlora 50%+ av allt man äger?

 11. Pelle Billing skriver:

  Johan,

  Britta Svensson krönika är anmärkningsvärd.

  Givetvis ska allt vara könsneutralt kring partnervåld, och om Elin Nordegren slagit sin man med klubba så ska hon till domstol.

 12. Lasse skriver:

  Andra sidan myntet:

  Elin var otrogen mot Tiger innan dem gifte sig, hört det från flera oberoende källor nu. Men om man skulle gå efter aftonbladet:s (o)etiska policy skulle dem säkert ange det som säker källa.

 13. Lavazza skriver:

  En pikant detalj är att Elins mamma Barbro Holmgren, tidigare minister i den senaste s-regeringen, fanns/finns på plats. Undrar vad hon ger för feministiska råd till dottern. Att stanna kvar som betald hustru? Det vore ju närmast traficking/hallickverksamhet från Holmgrens sida ur ett feministiskt perspektiv.

 14. Gonzo skriver:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6243717.ab
  ”Hennes dåvarande pojkvän Derek Schmidt berättar för Sunday Mirror om hur han blev bedragen:

  – Jag var ett stort fan av Tiger och samlade på Tiger Woods-videos.”

  Han kanske får låna en klubba av Elin?

  ”Mindy Lawton tycker i dag synd om Elin Nordegren.

  – Det måste vara hemskt för henne att få veta att hennes man gått bakom hennes rygg med så många tjejer. När de försökte få barn hade han samtidigt sex med mig.”

  Hon tycker synd om Elin för att Tiger varit otrogen, men sin egen otrohet tycks inte spela någon roll. Kvinnor är offer som vanligt

 15. Gonzo skriver:

  Lite fler tankar ang
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6243717.ab

  – Han borde ha mer respekt för sig själv och sin familj, säger Derek Schmidt, som i dag är allt annat än ett Tiger-fan

  Naturligtvis är det Tiger som ska ha respekt för sig själv och sin familj. Derek har tydligen inte så stora krav på en flickvän eller f.d flickvän som hon är i dag.

  Om jag vore Derek så skulle jag skita i Tiger och andra människor för den delen och koncentrera mig på hur mina flickvänner behandlar mig om vårat förhållande.

Google