Pär Ström skriver på Newsmill

17 december 2009, av Pelle Billing

par-strom

Pär Ström, som driver bloggen Genusnytt, har skrivit ett debattinlägg på Newsmill om rosa leksaker. I artikeln lägger Pär till det faktum som ofta saknas i jämställdhetsdebatten – nämligen att vi inte bara är kulturella konstruktioner utan även personer med biologiska hjärnor som i genomsnitt ser olika ut mellan könen.

Särskilt hos små barn som är kognitivt outvecklade så slår biologin igenom som starkast, och sedan med åren när vi blir mer sofistikerade i vårt intellekt och känsloliv så integrerar vi lättare hela spektrumet av mänskliga egenskaper och beteenden. Givetvis påverkas barn av samhällets normer och förväntningar, men det är närmast vetenskapsförakt att hävda att det inte finns betydande medfödda faktor som påverkar barnens val av leksaker.

Eller på vanlig svenska: även om vi la all vår energi på att få pojkar att leka familj med dockor, och flickor att ordna tävlingar mellan leksaksbilar, så skulle det inte bli så.

Med detta inte sagt att föräldrarna inte kan påverka sina barn. Man kan köpa könsneutrala leksaker som är designade för att stimulera barns utveckling, som komplement till de utpräglade ”kill- och tjejleksakerna”. Och istället för att köpa 10 plastvapen till sin pojke kan man köpa bilar och sportredskap – för att uppmuntra till andra lekar än krig. Dessutom kan man komma ihåg att vara lyhörd för sitt barns individuella behov. Vissa pojkar gillar faktiskt dockor och vissa flickor gillar faktiskt bilar, och det finns ingen anledning alls till panik när det är så. Älska barnet som det är, det är en kliché som räcker väldigt långt.

 

8 kommentarer på “Pär Ström skriver på Newsmill”

 1. PP skriver:

  Att just färgen rosa skulle genetiskt vara kopplad till flicka och inte pojke har jag mycket mycket svårt att tro.

 2. Lady Gaga skriver:

  ”det är närmast vetenskapsförakt att hävda att det inte finns betydande medfödda faktor som påverkar barnens val av leksaker.”

  Vilka medfödda faktorer påverkar barns val av leksaker? Och hur kan de bevisas vetenskapligt?

 3. Anders skriver:

  Jag tycker att Pär Ströms artikel tyvärr inte är så bra, den ger intrycket att han tror att könstypiska val beror på nästan 100% biologiska faktorer, alltså det rakt motvända mot det ”genusproffsen” hävder att det är nästan 100% kulturella faktorer.

  Det är aldrig så enkelt. Båda delar påverkar, och hur mycket av vardera är nog omöjligt att fastställa, och heller inte viktigt om man är lite mer öppen i sitt förhållningssätt. Bara för att biologi spelar en stor roll behöver det inte betyda att det inte finns jobb att göra för att göra barnen mer fria i sina val. Men inte heller det är så självklart, frihet på fel sätt kan leda till tappad trygghet… det är oerhört komplexa frågor, som inte tjänar på att man har en fundamentalistisk grundsyn.

 4. Kristian skriver:

  Anders, håller med om att Per fokuserar för hårt på biologiska faktorer och förnekar sociala/kulturella. Fast det är kanske rätt strategi för att få de som förespråkar det senare att dra sig åt mitten.

  Anta att två syskon ska dela på fyra kakor. Om Adam säger: ”jag vill ha två kakor” och Bertil säger: ”jag vill ha fyra kakor” så brukar man landa i en kompromiss där Adam får en kaka och Bertil får tre. Per Ström säger att han vill ha alla fyra kakorna och det kanske är rätt väg att gå.

  En annan newsmill-artikel jag retat upp mig på är den här:
  http://www.newsmill.se/artikel/2009/12/16/v-ldskulturen-kring-de-sm-pojkarna-m-ste-bek-mpas#comment-128878

 5. Mattias skriver:

  Kristian,

  något som däremot är glädjande är andelen negativa kommentarer på hennes artikel! Och det är inte ens de ”vanliga” kommentatorerna från ”vår” bloggkrets som kommenterat utan diverse vanliga människor, kvinnor OCH män.

  Jag är övertygad om att det håller på och vänder nu och mångas ögon öppnas. Det som jag fortfarande oroas över är om de värsta dumheterna hinner stoppas innan mina framtida barn (inom några få år) skall gå på dagis och skola. Jag hoppas innerligt att det finns genusfria skolor att skicka dem i. Ironiskt och tragiskt att jag letar genusfria skolor för att slippa att mina barn tvingas in i en roll, eller hur… Man blir ju matt.

 6. Kristian skriver:

  Word!

  Jag har själv två pojkar i förskoleåldern och jag letar också genusfria förskola. :-)

  Kanske den här förskolan hade varit något om man bott i Nynäshamn:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tvaaring-fick-sparken-fran-forskola_3816389.svd

  Tänk om det bara hade varit män inblandade, då hade det varit raka rör och inget tjafs. :-D

Google