Nu är det jul igen…

22 december 2009, av Pelle Billing

…och därmed dyker det givetvis upp artiklar om stressade kvinnor och lata män.

Låt mig först av allt säga att jag har stor förståelse för att många kvinnor runt om i landet gör ett fantastiskt jobb för att skapa julstämning, och att många verkligen känner sig stressade så att hela familjen och släkten ska kunna uppleva en julstämning.

julstadat

Men när DN skriver att kvinnan drar det stora lasset för julförberedelserna, och när TCO:s ordförande hävdar att ”det måste till en skärpning bland männen” och ”vi kommer rätt billigt undan om det bara handlar om att dra på oss tomtedräkten” – då är det något som gått snett. Jag vet att det numera är populärt att skuldbelägga män för att vara lata och våldsamma, men har det inte blivit dags för en mer sofistikerad analys i Sveriges största dagstidning?

Sanningen är att accepterar man en viss arbetsfördelning i ett hem så får man också ta konsekvenserna av denna arbetsfördelning. Om man är den som får mest tid med barnen och minst ansvar för försörningen då har man troligen störst ansvar för hemmet och då blir julen jobbig. Om man å andra sidan har störst ansvar för försörjningen och därmed lever ett kortare liv (nya data talar för att skillnaden i medellivslängd inte ens till hälften kan förklaras av biologi), så får man troligen lugnare julförberedelser.

Vilken arbetsfördelning man än har så får man helt enkelt gilla läget. Och gillar man inte längre läget så är det dags att omförhandla med sin partner – vilket troligen inte leder till mindre arbete men möjligen en annan typ av arbetsbörda.

Tack för tipset Sara!

 

24 kommentarer på “Nu är det jul igen…”

 1. katten skriver:

  SANNINGEN – den sitter naturligtvis du inne med Pelle.
  Du borde ta mig fan ha blivit påve!!!

  ”Pelle och hans kardinaler” kunde vara en skaplig titel på en resumé över
  denna blogg – vid årets slut.

  God Jul i alla fall!

 2. Mattias skriver:

  Katten: Vadå, till skillnad från dina regelbundna inlägg som alltid har källhänvisning och är empiriska?

  Pelle: Jag tror att julens snedfördelning har kopplingar även till ambitioner och krav. Jag har haft förhållanden där jag städat och plockat undan mest och jag har haft förhållanden där jag knappt städat alls. Det som styrt har varit att den som har lägst toleransnivå för ostädat får dra det tyngsta lasset. Samma sak med julens stök och bök. Kommer ihåg hur et såg ut hemma; mamma slet som ett djur med ett dignande julbord och blev sedan förtvivlad när familjen bara åt den ”goda” tredjedelen… Det tog oss 15 år att övertyga henne att sluta laga lutfisken som alla hatade inklusive henne själv. Jag kan LOVA att lutfiskkravet inte kom från någon annan än henne. Vilket tar oss tillbaka till gårdagens debatt om att mycket av kravet på kvinnor kommer från kvinnor och deras föreställning om hur det ”skall” vara.

 3. Pelle Billing skriver:

  @Mattias
  Håller med om att kraven ofta kommer inifrån. Att sänka ambitionsnivån är ett enkelt sätt för den huvudansvarige att få en lugnare jul.

  @katten
  God jul på dig också!
  Det är härligt att ha en huskatt på bloggen. Jag har hört att läsarna gillar att klappa katten, även om den fräser till ibland.

 4. Lena skriver:

  katten; Vad har Pelles inlägg med SANNINGEN att göra? Det är klart att man som människa får leva med konsekvenserna av sina val, ifrågasätter du verkligen det?

  Gällande inlägget i sig så sker det väl en hel del omförhandling ute i stugorna, den typen av kraschade förhandlingar är väl det vanligast angivna skälet till skilsmässa om jag inte minns fel.

  Pelle; Jag har en fråga, och den kanske är lite OT men here goes. Varför blir mäns livslängd ÄNNU kortare när de inte har någon kvinna? Det går ju inte ihop med att det är arbetsfördelningen som kan vara boven. Men jag ska kolla på din länk för det här är en skum fråga som jag inte riktigt får grepp om.

 5. Pelle Billing skriver:

  @Lena
  ”Varför blir mäns livslängd ÄNNU kortare när de inte har någon kvinna?”

  Det kan ha att göra med att män som inte gifter sig tillhör en viss samhällsklass och har en viss (ohälsosam) livsstil.

  Studien som min tyske kollega börjat översätta jämför munkar med nunnor som lever under identiska förhållanden, och det torde vara ett av de bästa sätten för att kontrollera för livsstil och samhällsklass, och se vad som verkligen är biologi. Men jag inväntar vidare översättningar från honom för att få mer detaljer.

 6. Kristina skriver:

  Pelle: ”Att sänka ambitionsnivån är ett enkelt sätt för den huvudansvarige att få en lugnare jul.”
  Håller helt med om att man får försöka lägga sig på en rimlig nivå, men att kalla det enkelt är nog något som av vissa kan upplevas direkt hånfullt… I många familjer vill nog många att det ”skall vara som det alltid har varit”, lite extra mycket under just julen, tror inte du det?

  Hoppas vi alla kan fria lagom mycket jul i år! ;)

 7. Pelle Billing skriver:

  ”I många familjer vill nog många att det “skall vara som det alltid har varit”, lite extra mycket under just julen, tror inte du det?”

  Jag tror man ska fråga resten av familjen rakt ut, istället för att anta att det vill ha allt som vanligt. Kanske är det några få grejor som är måsten (julgran, julskinka, Kalle Anka), och resten kanske inte alls var så heligt. Jag tror också att familjer känner stor sympati för den huvudansvariga om man kommunicerar hur stressad man är, och att man skulle vilja göra mindre.

 8. Gonzo skriver:

  Katten

  SANNINGEN – den sitter naturligtvis du inne med Pelle.
  Du borde ta mig fan ha blivit påve!!!

  Menar du att feministerna sitter inne med sanningen? Hur seriösa är feministernas åsikter?
  Väldigt få saker i livet är antingen svart eller vitt. Det finna alltid två sidor av samma mynt.
  Fram till nu har jämställdheten styrts av feminister, nu börjar män att vakna och analysera våran situation. Det är inte så att vi är imot jämställdhet utan bara det att vi vill få fram våran situation och våra problem.
  Män vill haka på tåget och förbättra vilkoren för män och kvinnor i Sverige och i övriga världen.

  Ang artiklarna och inläggen här på bloggen så ska du se dom som reflextioner inte som 100% sanningar.
  Vi vänder på myntet och säger -tittut här finns vi män. Vi vill också få det bättre, vi vill också slippa våran könsroll.
  Som det ser ut i dag så befäster feministerna och jämställdhetsivrarna bara den klassiska mansrollen

 9. Anders skriver:

  Ambitioner och krav runt jul är nog för många så djupt rotat från barndomen att det behövs terapi för att ändra på dem :-) . Eller ja, jag menar nästan allvar. Jag känner igen det där med att mycket av kraven kommer inifrån, man vill ha på ett visst sätt och känner sig mer eller mindre tvingad att göra det även om resten av familjen bedyrar att de inte varken behöver eller ens vill ha så mycket julmat eller julstök.

  Jag tycker ändå julen är en fin tradition som överlag för med sig mer gott än ont, ser även i år fram emot ett trivsamt julfirande med släkten. Men alla har ju sin personliga upplevelse, kanske inte så kul om släkten är odräglig eller om det finns alkoholproblem i bilden.

 10. Gonzo skriver:

  Katten

  SANNINGEN – den sitter naturligtvis du inne med Pelle.
  Du borde ta mig fan ha blivit påve!!!

  Hur tror du att vi män känner inför feministernas uttalanden och utspel? Hur många av oss män känner igen oss i feminismens sk sanningar?
  Tror du att vi vanliga män känner igen oss i Påve Schyman I:s beskrivning om hur samhället och samspelet mellan män och kvinnor fungerar.

  Tror du att vi män känner igen oss i dom feministiska kardinalernas beskrivning om hur vi män är funtade?

  Vi män är också människor som stöter på diverse olika problem i våra liv. Allt från sjukdommar, arbetslöshet, våld, ensamhet, olycklig kärlek och skillsmässor. Vi vill också förändra och förbättra våran roll och våra vilkor.
  Vi är trötta på Påve Schymans Bannbullor.

 11. Lasse skriver:

  Varför tog dem inte med snöskottning, dekorera trädgårn, skotta snö och julstäda och fixa bilen inflr julresan b.l.a.

  Genusperspektiv i en kaffekopp, detta är verkligen ett i-lands problem skicka iväg tokfeministerna till afghanistan ett par veckor kanske dem får en lite annan syn på livet.

  Just nu lägger jag in sill, gravlax osv. som jag alltid brukar göra…..

 12. Hunden skriver:

  Till katten:

  MORR

 13. Access skriver:

  Angående arbetsfördelningen mellan kvinnor och män i en familj. De senaste dagarna har det snöat rejält i Stockholm. Plogbilarna på gatorna har gjort sitt bästa för att ploga fast de parkerade bilarna innanför höga och hårt packade snövallar. Villaägarna har fått se sin infart blockerad av höga snövallar, som tillägg till all snö som fallit ovanifrån.

  Alt detta ska röjas. De inplogade bilarna på gatorna måste hackas och skottas fram. Infarten till villan likaså, plus att hela infarten ska rensas.

  Vilka är det då som står där med spade, hacka, borste och plog? Ja, inte är det kvinnorna. Det är idel män som står och sliter med hundgörat att få fram bilen så att det går att komma ut. Det är männen som skottar och röjer för att det ska gå att komma ut med bilen på infarten till tomten. Inte en kvinna så långt ögat når.

  När vi kom hem med bilen såg jag grannkillen står och slita med ett spett för att få loss den tätt packade snön/isen som plogbilen tryckt upp mot hela den parkerade raden av bilar. I trapphuset mötte sen vi hans kvinna som skulle gå och se hur det gick för honom, lätt finklädd. Jag tror inte en sekund att hon hade för avsikt att ta spaden i handen med den klädseln.

  Kom inte och snacka om att männen är lata och kvinnorna gör allt jobb!

  För övrigt kan man nog bara nonchalera ”katten”. Det verkar vara ena halvan av den radikalfeministiska skåneduon som kallade sin ”Qattmimsan” för 15 år sen. Riktiga fundamentalister – helt oemottagliga för argumentation som inte är i linje med deras befintliga åsikter.

 14. Lavazza skriver:

  Jag lyssnade just på Studio Ett om kvinnors ansvar för julen. Där hade Pelle behövts som motvikt och för att påpeka allt som damtrion missade (när får en herrtrio prata med en manlig radiopratare om hur usla kvinnor är hur bra män är?). Inget sades om vem som drar in pengarna till julinköpen, och vem som försörjer kvinnan som har tid att julstöka. Tvärtom talades det om heltidsarbetande kvinnor med barn, trots att TCO-kvinnan måste veta att endast 10 procent av småbarnsmammorna arbetar heltid.

 15. katten skriver:

  Bäste Access!

  Jag har skottat snö i dag. Jag skottade snö i går och i förrgår. För det har snöat ordentligt. Jag har själv aldrig kallat mig feminist, men på denna blogg har jag blivit kallad feminist av alla slagen. Jag kommer att skotta i morgon också om det snöar i natt. Min katt har plogat som en liten tok och med en väldans fart. Hur mycket snö har du Access skottat senaste veckan?

  Gonzo

  Jag tror inte att alla män är stöpta i samma slev. Jag vet att de inte är det.
  Det finns av dem alltfrån änglar till psykopater. Men om vi talade I SAK och
  inte försvarade oss genom att måla upp en monsterbild av det andra könet -
  då skulle man nog komma längre än till kränkande generaliseringar..

  Hunden

  Morra du jycjen! Om du vågar komma lite närmare ska jag klia dig bakom örat.

 16. Musse Pig skriver:

  ”…monsterbild av det andra könet…”? Här klagar vi inte på det andra könet, vi klagar på feminister. Det är en helt annan sak.

 17. Lasse skriver:

  Vad gör feminister när dem saknar motargument ?

  Jo, dem använder en av deras egna ”härskartekniker” nämligen förlöjligande.

  Stort ”GÄSP” till Katten

  ps. tror nog lilla katten får skotta för resten av sitt liv.

 18. Erik skriver:

  Katten:

  ”Jag tror inte att alla män är stöpta i samma slev. Jag vet att de inte är det.
  Det finns av dem alltfrån änglar till psykopater. Men om vi talade I SAK och
  inte försvarade oss genom att måla upp en monsterbild av det andra könet -
  då skulle man nog komma längre än till kränkande generaliseringar..”

  Om det är någon som målar upp monsterbilder av endera kön är det den politiska rörelsen feminism. Här kritiseras den feministiska rörelsen feminism – som tillhör inget kön och har som medlemmar idioter av bägge kön.

 19. Ulf Andersson skriver:

  @ Katten

  Katter är trevliga djur, det är en skymf mot katter att du har ”Katten” som nick!

  Om du inte kallar dig för feminist, är det rätt märkligt att du är en del av de människor som stöder att man skiljer barn och deras fäder åt –
  något som är extra hårt för barnen och papporna vid julen.
  Julen är den tid på året som flest pappor begår självmord för att
  de inte klarar av att leva med saknaden efter sina barn.

  Vet hut!

  Uffe från PappaRättsGruppen

 20. YEs skriver:

  Det spelar ingen roll vad det gäller, massmedia är kontrollerat av feminister och feministisk hjärntvätt nu, liksom folk i allmänhet tyvärr (gråter över jobbet som återstår), män verkar oavsett vad rapporteras som dåliga/överodnade/lata/fula osv.

  Är jag paranoid? Jag kan inte se utvecklingen som att att den samhälleliga riktningen nu är att etablera kvinnan som kön nummer 1, mannen som nummer 2 och detta med en medvetenhet och emfas som aldrig skådats tidigare i historien. Om män någonsin varit överordnade i livet, har det aldrig varit i syfte att hämnas och förtrycka såsom nu görs mot män som grupp i helhet.

  Jag såg hos ungdomsstyrelsen (länk nedan) att de allra flesta unga prostituerade är pojkar från 16år och att deras köpare är kvinnor, så kallade cougars. Även om sexköpslagen är jämställt formulerad lägger polisen 0 resurser på att fånga kvinnor som köper män. Man fokuserar på utländska prostituerade och kvinnliga. Endast 2 köpare har fällts, män, samtidigt har det spridits rykten om att 16 000 män fälts! Försök att skrämmas och kontrollera mäns möjlighet till sex? Samt ge kvinnor alternativ så att maktbalansen i relationer ytterligare blir till kvinnors favör?

  Jag vet inte hur många gånger jag hört kvinnor säga, när de nämnt en oenighet i hemmet, ”men jag vet redan att jag kommer att vinna”.

  http://www2.ungdomsstyrelsen.se/butiksadmin/showDoc/ff80808123b7bc870123b7eb92f10004/SemigUngaomsexochinternet.pdf

 21. Carl skriver:

  Vad gäller skillnad i livslängd så är det kvinnor i sverige som står för 200% så mycket läkarvård som män – trots att männen är de som dör. Något i vårt kulturella system hindrar män från vård. Värdering av vad man ska vara? Tvingad att jobba istället? Inte fått lära sig prata? Får inget stöd? Skandal! Utbildning och läkarvård till nästan bara kvinnor i Sverige.

 22. Ola Jennebrink skriver:

  Om medellivslängd:Asbets på jobbet tog min fars liv.Inget tack,ingen ursäkt. Bara plågor.Han klagade inte ens själv.Han bara nämde det.
  Idag gnällde P1 om att kvinnor julhandlar.Feministerna är bra fräcka.

 23. Gonzo skriver:

  Vem tycker synd om män som måste vara tomte på julen? Oavlönat utan kvälls eller helg ersättning dessutom. :)

Google