Newsmill-artikel om Woods-affären

27 december 2009, av Pelle Billing

pelle-billing-newsmill

Ikväll har Newsmill tagit in en artikel av mig, som för närvarande syns på förstasidan. Anledningen till att jag skrev ihop artikeln tidigare idag var att jag inte kunde hålla mig från att ge en replik till det Staffan Erfors skrivit om manliga sportstjärnors syn på sexualitet. I sin artikel gör han männen till ansvariga för de sexuella förbindelser som förekommer, medan kvinnorna ses som utnyttjade. Denna dubbelmoral kunde jag inte låta passera obemärkt.

Det är lustigt att dagens jämställdhetsdebatt i vissa situationer (arbetsmarknaden, osv) propagerar för att kvinnor ska ses som lika kapabla som män, men när det gäller andra situationer (ta ansvar för sitt sexliv eller för andra handlingar) så ska män ses som mer ansvariga än kvinnor. Det enda rätta är givetvis att ha samma måttstock för bägge könen i samtliga situationer. Ifall jag var kvinna skulle jag känna mig rasande över att bli sedd som utnyttjad, när jag helt på egen hand valt en viss handling. Det är just genom att vi hålls ansvariga för våra egna handlingar som vi kan lära oss av våra misstag, och av våra framgångar för den delen.

Jag kommer även att tänka på uttrycket ”kvinnor och barn först”, som fortfarande gäller till sjöss. Ifall vi tror på äkta jämställdhet så ska detta uttryck ändras till ”barn först, vuxna sen”.

 

8 kommentarer på “Newsmill-artikel om Woods-affären”

 1. Access skriver:

  Med risk för att bli tjatig … du har helt rätt, Pelle!

  Mer i ämnet:
  http://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2009/12/22/nu-har-han-borjar-florta-med-en-annan-kvinna-5688

  Svaret från familjerådgivaren är klockrent, vilket är både förvånansvärt och mycket positivt. Men kolla även kommentarerna, där många så gärna vill göra kvinnan till offer och mannen till förövare.

 2. Annapanna skriver:

  Tack för bra replik på Newsmill!

 3. Clabbe skriver:

  Idag visade filmen ”Underbar och älskad av alla” på TV4. Storyn känner man igen. Huvudpersonen, en kvinna, blir kär i en man som visar sig vara en otrogen typ. Varför ser vi så sällan filmer där dessa könsroller är omvända? Kvinnor är ju lika otrogna som män!

 4. Anders skriver:

  Bra artikel Pelle! Tack för den!

  Bara en formulering jag reagerade på ”Ska kvinnorna liksom barn anses vara oförmögna att välja hur de vill leva sina liv?”, jag antar att du tänkte på uttrycket ”kvinnor och barn först”, men i det är ju så att föräldrar faktiskt måste ta ansvar för barnen till en viss ålder, då de inte är mogna att ta egna beslut, så det såg lite konstigt ut att ”barn” slank med i detta sammanhanget…

 5. Pelle Billing skriver:

  Anders, det är just det som är poängen… Barn kan inte ha fullt självbestämmande eller fullt ansvar för sina handlingar. Vuxna kan det däremot. Så när vi ser kvinnor som utsatta, även då de valt sina egna handlingar, så bedömer vi dem som om de vore barn. Detta är knappast till gagn för vare sig kvinnor eller män.

 6. Anders skriver:

  Pelle: ahhhh… nu läser jag rätt… jag var trög i huvet bara, jag tänkte ”Ska kvinnor *och* barn anses vara oförmögna…” fastän det stog *liksom*… sorry :-)

 7. Gonzo skriver:

  Det är väll snarare så att det är kvinnorna som utnyttjar männen.
  Hur kommer det sig annar att det bara är dom framgånsrika och gärna rika männen som har groupis?
  När ska gruvarbetare, butiksanställda, industriarbetare eller till och med arbetslösa få groupis?

  Vad händer om och när pengarna och kändisskapet minskar eller fösvinner? Stannar groupisarna kvar av ren kärlek?

 8. Urban skriver:

  En mycket bra artikel Pelle!

Google