Myterna frodas fortfarande

10 december 2009, av Pelle Billing

En av de värre debattartiklar jag sett publiceras idag i Aftonbladet. Artikeln formligen frossar i mytbildning och ensidighet när det gäller könsfrågorna.

Låt oss riva ner dessa myter en efter en:

Kvinnor har sedan länge varit överrepresenterade gällande stressrelaterade sjukdomssymtom. En större mängd av de sjukskrivna är kvinnor som försökt anpassa sig till höga krav, vara duktiga och dessutom ta ett stort ansvar för andra människor.

stress

Förvisso är kvinnor överrepresenterade, men varför? På jämställ.nu – en feministisk sajt (!) – så kan vi läsa följande:

I journalgranskningen fann man:

 • att bara en av tio män med depressionsdiagnos blev långtidssjukskriven medan hela nio av femton kvinnor blev det
 • att fler än hälften av männen enbart fick medicin som behandling – motsvarande siffra för kvinnor var en femtedel
 • att kvinnor med diagnosen värk/smärta blir sjukskrivna i dubbelt så hög omfattning som män

Således kan vi inte veta hur de egentliga ohälsotalen för psykisk ohälsa samt värk och smärta ter sig så länge som män och kvinnor behandlas olika av sina läkare.

Vidare skrivs det i debattartikeln:

Statistik visar nästan entydigt att kvinnor har lättare att anpassa sig efter samhällets höga krav. Vi får bättre betyg, tar ut examen från högskolan tidigare och uppvisar större flexibilitet på arbetsmarknaden.

Ok, så när det går bättre för kvinnorna än för männen beror det bara på att kvinnorna är duktiga? I så fall förutsätter jag att man också anser att mäns dominans i samhällstoppen beror på att män är duktiga och inget annat. Den brinnande frågan är som vanligt varför kvinnors underläge alltid anses bero på strukturer medan mäns underläge anses bero på mäns lathet eller mäns ”destruktiva manlighetskultur”.

Elin Grelsson fortsätter sedan glatt med fler statsfeministiska myter:

Samtidigt dubbelarbetar kvinnor fortfarande i högre utsträckning än män, då hushållsarbete fortfarande inte är en jämställd syssla. Det är också ett faktum att kvinnor fortfarande får lägre lön än män, oftare tvingas till deltidsarbete och är överrepresenterade i många av de mer stressfyllda, skadebelastade och lågavlönade arbetena.

wrong

Kvinnor och män jobbar lika många timmar per vecka när förvärvs- och hushållsarbetet summeras. Var god gör en kort faktacheck på SCB innan du uttalar dig. Det är heller inget faktum att kvinnor får lägre lön än män! Inte om du talar om lika lön för lika arbete iallafall, vilket redan är implementerat i Sverige. Igen, gör en kort faktacheck med Jämo innan du uttalar dig (bägge källorna finns i mitt manifest).

Vad gäller deltidsarbete och lågavlönade arbeten så kan man inte utgå från att kvinnor tvingas in i dessa. Många kvinnor prioriterar tid med barnen och då väljer man flexibla, lågavlönade deltidsanställningar. Givetvis kan det finnas ofrivilliga deltidsanställningar, men det är ju en form av arbetslöshet – och totalt sett har jag inte sett någon bevisa att kvinnor har en större arbetslöshet än män. Med detta inte sagt att det inte kan finnas svårigheter för kvinnor att kombinera familj och arbetsliv, men låt oss diskutera sådana frågor med korrekta fakta som utgångspunkt.

 

17 kommentarer på “Myterna frodas fortfarande”

 1. kfj2009 skriver:

  Tack för informationen.

  Kvinnor för jämställdhet
  december 10, 2009 av kfj2009
  Välkomna

  Här ska vi driva frågor om hur kvinnor kan agera för att skapa ett mer jämställt samhälle, bla genom att minska kvinnors psykiska och fysiska våld mot män och barn.

 2. Krister skriver:

  Tack för ett välskrivet inlägg. Din kritik kan inte uttalas nog många gånger. Men till slut kanske det blir mer som med droppen som gröpte ut stenen. Kanske någon till slut lyssnar till sanningen snarare än till de statsfeministiska lögnerna.

 3. vmm skriver:

  Jag tror tyvärr inte fakta hjälper. Det handlar liksom inte om siffror. Det handlar om att feminister har en världsbild där kvinnor är diskriminerade och offer. Punkt. Det är en känsla och då biter inga fakta i världen. Det är inte på samma planhalva. Utan några andra jämförelser är det som med rasism: är någon rasist så kan man inte ”bota” den personen genom fakta eftersom det inte är en rationell, faktabaserad åsikt utan en känsla.

  Men visst ska man korrigera felaktiga uppgifter och komma med fakta, men jag tycker inte man ska ha några förväntningar på att det kommer att ändra någons åsikter på det här området.

 4. seww skriver:

  Tur att Pelle hoppade på den här artikeln. Jag bara skrattade när jag läste den, inte ett ord var hon får sina ”fakta” ifrån och självklart så drabbas kvinnor värst i allt som vanligt.

  Personligen är inte stress någon sjukdom. Förstår inte hur vi kan sjukskriva folk för sk. ”utbrändhet” och ”stressrelaterade symptom”. Om jobbet är så jobbigt, kanske man ska stiga ner och låta nån som klarar av det ta hand om jobbet.

  Har då sett under 4 år i USA att utbrändhet existerar inte. En släkting (kvinna) jobbar som mäklare, inte haft semester på många år förutom nån vecka här och där, springer hela dagarna pga. sin tokiga chef, fram och tillbaka, från morgon till kväll (8.00-22.00 oftast), hinner inte ens äta.
  Varför klarar hon av det? Visst hon är trött, less, mår inte jätte bra hela tiden, hinner inte äta så nyttigt, stressar nog mer än de flesta kvinnor i vårat land. Utbränd? Hon har gjort det i vad jag vet, minst 10 år.

  Så kanske det är just våra kvinnor som har dessa otroligt besvär? Har också hört, rykten kanske inte räknas, att utbrändhet finns inte heller i Finland, och där finns det många duktiga kvinnor. Sen om det stämmer vågar jag inte säga.

  Nej lustigt är det. Men bra skrivet Pelle. Otroligt att våra sk. nyhetstidningar får släppa sådana artiklar. Men då var den skriven av någon flummig hippie verkar det som.

 5. Mattias skriver:

  Hmm, jag är väldigt nyfiken på två saker:

  1) Om jag minns rätt så är den där undersökningen om män och kvinnors totala arbetsbröda från 2001? Vore väldigt spännande att få en ny rapport nu, det borde ha förändrats en del. Män jobbar nog ännu mer hemma men å andra sidan jobbar nog kvinnor mer på jobbet. Men det vore spännande att få det bekräftat. Innebär det att kvinnor jobbar mindre hemma eller har deras totala arbetsbörda gått upp? Har en större andel av den totala arbetsbördan gått från hemmet till arbetet och hur påverkar det i så fall familjen, barnen och relationen?

  2) Eftersom män lever flera år kortare så borde det innebära att vi jobbar en större ANDEL av vårt liv än kvinnorna? Vore spännande att se en sådan jämförelse, hur mycket påverkar ett sånt perspektiv jämförelsen mellan kvinnors och mäns arbetsbörda? (För vi har väl rätt till lika mycket ”ej-arbete-utan-nöje/vila-tid”? Apropå självförverkligande som är så populärt bland feminister…)

 6. Kristian skriver:

  Ytterligare en motsägelse:
  Enligt journalgranskningen blir betydligt färre män (1/10) än kvinnor (9/15) med depression sjukskrivna. Det borde tyda på att det är män är duktigare att offra sig och anpassa sig till samhällets höga krav att vara arbetsför och produktiv.

 7. KimhZa Bremer skriver:

  Värdefullt inlägg!

  jag förundras också lite över en artikel i DN idag med rubriken ”Kvinnliga brottslingar mer utsatta än män”

  Det är själva upplägget jag reagerar över. Å ena sidan konstateras i texten att ” att vara kvinna är en skyddande faktor för att överhuvudtaget hamna i brottslighet”.

  Och vi vet ju att man ofta dömer kvinnliga brottslingar till mildare straff.

  Ändå sätter man denna rubrik.

  Man har kommit fram till att den extremt lilla grupp kvinnor som i vuxen ålder fortfarande sysslar med brott, ”är en mer socialt utsatt grupp från början”.

  Det går inte en dag utan att dags- och kvällspressen, nyhetssändningarna, kvällsdebatterna och morgonsofforna fortsätter denna typ av enahanda mytspridning.

 8. Lena skriver:

  Jag tror att gällande det här med sjukdomar så är kvinnor mycket mer passiva än män. Passiv = vill inte jobba om det är jobbigt = sjukskriven.

  Det här med dubbelarbete är högintressant. Statistiken säger att vi arbetar lika mycket, men det är ju en ofantlig mängd människor som faktiskt känner igen sig i ”myten” om dubbelarbetande kvinnor. Jag kollade runt lite bland människor i min generation och nästan alla hade heltidsarbetande föräldrar medan alla faktiskt ansåg att det var mamman som var ansvarig hemma också. Så vart kommer det här ifrån?

  Jag tror att det helt enkelt är en fråga om statistik. Män arbetar mycket mer heltid jämt över linjen, bland kvinnorna så är det vanligare med hemarbete+deltid. Men samma hemarbete ska ju göras även om kvinnorna jobbar heltid, och är det någon som på fullt allvar tror att det tar 4 h/dag att hålla rent och fixa käk?

  Jag tror helt enkelt att spridningen är större bland kvinnor, många jobbar mindre än genomsnittet vilket innebär att många även jobbar mer. Bland män tror jag att det är jämnare fördelat, vilket innebär att de allra flesta män jobbar ca 8 h och gör ca 1 h hemma. Bland kvinnorna jobbar hälften 8 h och hälften 4 h, men båda grupperna gör ca 3 h hemma. Hajar ni? Det är ju grovt förenklat, men det skulle förklara både statistiken och människors vittnesmål.

 9. Lövet skriver:

  jämställ.nu! Vilken underbar sajt. Den belyste verkligen båda sidor av saken…

  Kvinnoperspektivet: Ni har det alltid sämre än männen trots att ni alltid, vill, kan och presterar bättre.

  Mansperspektivet: Ni förtjänar inte att ha det så bra som ni har det – ni har fått er gräddfil av patriarkatet. (Ja och ni som är bostadslösa och kanske minssbrukare är det p g a er likaledes patriarkala inställning)

  …men NU kommer allt att bli bättre för nu skall gubbarna på bygget få kjol!!!!!

 10. seww skriver:

  Lena, jag tror problemet ligger i kvinnors natur. De vill ha rent och prydligt omkring sig och städar för jämnan fast det kanske inte behövs.

  Tror inte de flesta män skulle bry sig om att dammsuga mer än en gång i veckan, högst. Menar, lite damm har väl ingen dött av?

  Det jag har märkt personligen, lär ju vara stor skillnad fall till fall, är att kvinnor verka vilja hålla rent bara för att inte ”skämmas” inför deras väninnor.

  När jag växte upp var det mammas uppgift att hålla koll på oss barn och huset medan pappa slet säkert mer än 12 timmar/dag på jobbet för att försörja oss 5 i familjen (egenföretagare). Vad jag vet så sa pappa aldrig ett ord om att mamma måste dammsuga pga. damm eller smuts. Inget om städning överhuvudtaget.

  Så det är vad jag tror, kvinnor väljer själva att det ska vara rent hela tiden och därför skapar jobb som mest troligen inte behövs.
  Jag räknar inte sköta sina egna barn som ett jobb, det borde vara en välsignelse för en förälder. Är väl därför man lever, för sina barn? Så tycker då jag.

 11. Pelle Billing skriver:

  Lena,

  ”Jag tror helt enkelt att spridningen är större bland kvinnor, många jobbar mindre än genomsnittet vilket innebär att många även jobbar mer.”

  Det här med spridningen är intressant, och den missas ofta när vi stirrar oss blinda på kön. Vi behöver ofta en mängd variabler och nyanseringar för att se hela sanningen.

 12. Anders skriver:

  Pelle skriver: ”Det finns medfödda skillnader mellan män och kvinnor både på utsidan och insidan av kroppen, vilket får konsekvenser i vår vardag.”

  Om du nu har den utgångspunkten – vilket jag instämmer i – varför vill du då samtidigt ifrågasätta eller förneka, att kvinnor som regel har ett annat sjukdomsmönster (än män) med en flora av psykiska lätta diagnoser av skiftande slag och diffus värk.

  Det finns ju en anledning till varför begreppet SVBK har myntats – K som i kärring.

  —–

  @KimhZa Bremer – ”utsatt” betyder utsatt för sin egen beklagliga vandel.

  Romer är en ”utsatt” grupp, eftersom de utmärker sig i brottslighet skriver Ola Sigvardsson, chefredaktör för Corren.

  http://www.corren.se/asikter/olas-kronika/?articleId=5046519

 13. Per skriver:

  Ändå skriver man i pappers-DN den 11 december 2009:

  ”Kvinnor ska få lika bra vård som män
  Kvinnor i Stockholms län ska inte längre få sämre läkemedel än män. Landstinget satsar nästa år 1,2 miljoner kronor på att män och kvinnor ska behandlas lika.”

  Mer om vård och jämställdhet finns på flera ställen på Jamstalldhet:

  http://jamstalldhet.wordpress.com/2008/02/06/jamstalld-vard/

 14. Pelle Billing skriver:

  @Anders

  ”varför vill du då samtidigt ifrågasätta eller förneka, att kvinnor som regel har ett annat sjukdomsmönster (än män) med en flora av psykiska lätta diagnoser av skiftande slag och diffus värk.”

  Jag har inte förnekat detta. Det jag sagt är att vi kan inte få korrekt statistik över hur situationen ser ut förräns läkare sjukskriver på samma grunder för bägge könen.

  Sedan ska man komma ihåg att män har en tendens att döva lätta psykiatriska diagnoser med alkohol – så psykiatriska sjukdomar är ett komplex område att göra könsanalyser på.

  ”Det finns ju en anledning till varför begreppet SVBK har myntats – K som i kärring.”

  Som läkare känner jag såklart till begreppet, även om man inte använder det längre då det uppvisar en bristande respekt för patienten. Begreppet handlar framför allt om kronisk och diffus smärta, och inte om psykiatriska diagnoser. Men visst, även om vi inte kan lita på sjukskrivningarna vad gäller könsfördelning av kronisk smärta så är nog de flesta läkares intryck att det är vanligare bland kvinnor.

 15. Erik skriver:

  Pelle:

  ”Sedan ska man komma ihåg att män har en tendens att döva lätta psykiatriska diagnoser med alkohol – så psykiatriska sjukdomar är ett komplex område att göra könsanalyser på.”

  Kanonbra påpekande, ibland glömmer vi (tror jag) att du inte enbart är debattör utan också läkare. Att du påpekar många män använder alkohol där kvinnor går till läkare och får ”receptbelagda droger” och därmed hamnar i statistiken är mycket viktigt.

  Jag vill påpeka att det inte bara är alkohol utan ofta en hel livsstil som följer med på köpet där personer som behöver hjälp istället medicinerar sig själva. Enligt Warren Farrell i Myth of male power är mönstret tydligt vid självmord,

  Kvinnor gör självmordsförsök för att uppmärksammas, män gör självmordsförsök för att befria närstående för det besvär som mannen själv uppfattar sig innebära. Kvinnan ser det som sannolikt omgivningen bryr sig om henne. Män ser det rakt omvända.

  Enligt en släkting som är yrkeschaufför är dessutom mängder av trafikolyckor sannolika självmordsförsök. Istället för att påvisa man bryr sig för lite om män så används dessa självmordsförsök sedan som argument mot manlig körstil.

  Vad skall man kalla det? Dålig stil?

 16. Pelle Billing skriver:

  @Erik

  ”Enligt en släkting som är yrkeschaufför är dessutom mängder av trafikolyckor sannolika självmordsförsök. Istället för att påvisa man bryr sig för lite om män så används dessa självmordsförsök sedan som argument mot manlig körstil.”

  Det har jag faktiskt aldrig tänkt på. Mycket bra poäng!

 17. [...] jag hittat en artikel som jag inte kan knäcka. Det är en artikel av Elin Grelsson (som tidigare figurerat på bloggen), som är så förvirrad att jag inte förstår vad hennes poäng är. Vill hon angripa män? Eller [...]

Google