Mer genustvång åt folket

02 december 2009, av Pelle Billing

En ny hemsida om jämställdhetsintegrering har lanserats: jämställ.nu. Jämställdhetsintegrering betyder att ”ett jämställdhetsperspektiv införlivas i alla verksamhetsområden och i alla led av beslutsfattande, planering och utförande av verksamheter”. Ifall definitionen på jämställdhet var lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter så hade detta varit något positivt – men så är inte fallet. Den nya definitionen på jämställdhet är att man utgår från att det finns en könsmaktsordning där män förtrycker kvinnor, och därmed så måste männen bekämpas och kvinnorna hjälpas. En intressant iakttagelse från hemsidan är att man konsekvent skriver ”kvinnor och män”, aldrig ”män och kvinnor”. Får man säga leve den nya jämställdheten?

man_kvinna

Med hjälp av Tanja Bergkvist och Pär Ström så finns nu remissen angående Uppsala Universitets genuscertifiering att ladda ner. Håll tillgodo. Det som är mest skrämmande av allt i remissen är att man börjar med att konstatera att genuscertifiering kan ”ge mindre lämpliga associationer” och därför byter man snabbt namn till genusmärkning. Dvs istället för att inse att man håller på med en mycket underlig process så byter man namn på processen. Snacka om att stoppa huvudet i sanden. Läs även mitt ursprungsinlägg i frågan.

 

12 kommentarer på “Mer genustvång åt folket”

 1. Musse Pig skriver:

  Minns Mona Sahlins uttalande att feminismen står över demokratin!

 2. Anders skriver:

  Ja vad säger man? Jag har tittat på dokumentet och det är ett av alla dessa galna 50/50-projekt… hur tänker man?

  Angående ”kvinnor och män” vs ”män och kvinnor”, så säger man ju ”kvinnor och män” för att det ligger bättre i munnen, tror inte man ska dra några växlar på det.

 3. KimhZa Bremer skriver:

  Detta är ett samhällsomstörtande projekt, som har väldigt lite med jämställdhet att göra. Det handlar egentligen inte ens om en 50/50-vision.

  Det handlar om att med hjälp av språkliga dimridåer och innovationer (som låter neutrala och vackra), i realiteten införa en systematisk och lagstadgad diskriminering av en hel folkgrupp.

  Tack för ditt engagemang, Pelle!

 4. Sofia skriver:

  Jag tror jag måste spy…..

 5. Paddan skriver:

  Snart flyttar jag utomlands… det här är så tramsigt att det inte är sant!
  Det verkar uppenbarligen vara så att många krafter MOT feminismen ploppar upp här och där. Detta förklaras som ”backlash” och att vi går tillbaka i tiden, med feminismens retorik. Medicinen är som alltid, mer feminism.

  Desto mer kritik som uppkommer mot feminismens dogmer, desto kraftfullare svarar feminismen. Den ljuger, infiltrerar och försöker kontrollera allt. Samtidigt som den tillåts göra det många gånger. Ibland är det så att jag tvivlar på om vi kan vända den här utvecklingen inom överskådlig tid. Hur illa ska det behöva bli innan det kan börja bli bättre???

 6. Paddan skriver:

  Apropå jämställ.nu så fick jag det tipset häromdagen att kolla på deras videor för att bli ”inspirerad” i min framtida lärarroll.

  http://www.jamstall.nu/web/Webb-tv.aspx

  Kolla särskilt på ”samtal i årskurs 5″ och se hur riktig indoktrinering går till! Där får man lära sig att i grunden tjänar män och kvinnor inte lika, genom att jämföra fotbollspelare…. :-)

 7. Pelle Billing skriver:

  Paddan, den videon känns väldigt mycket kommunistiskt 70-tal, men nu applicerat på könen.

  Erik, intressant tanke. Jag tycker själv att det är viktigt att inte låsa fast sig i partipolitiken. Mitt arbete om könsfrågor är som bekant politiskt obundet.

 8. Så är det skriver:

  GenusMÄRKNING… Får associationer till kristallnatten och liknande…

 9. Kristian skriver:

  Än så länge är det ju inget tvång, det är frivilligt att ansöka om att bli genusmärkt. Det diskuteras ju om det ska till någon ekonomisk morot för att göra detta. Annars menar man ju att det ska stärka konkurrenskraften att visa att man är så ”framåtsträvande” att man lyckats få institutionen/avdelningen genusmärkt. Fast det kanske bara är första steget, som senare är tänkt att bli obligatoriskt i någon form.

  Jag noterar att de refererar till genusrapporten från Lunds universitet när de ställt upp kriterierna, men de är skarpare formulerade i Uppsala. Är det en tävling i vem som är mest progressiv?

  Här är slutrapporten för genuscertifiering från Lunds universitet:
  http://www3.lu.se/pers/Jamstalldhet/genuscertifiering_080331.pdf

 10. hampus skriver:

  Såg ni även deras lilla bild till försök till genushumor där de framställer en man som vårdslös pappa njuta av att ”ta det lugnt” under sin papppaledighet?

  Vidrigt. Jag mejlade, bla a om detta följande till jämställ.nu:

  Hej,

  vill tipsa om:

  pojkars lägre skolbetyg

  tre ggr högre självmordstal bland pojkar och unga män, högre självmordstal även i högre åldrar

  män får högre straff för samma brott och döms oskyldiga i en ickeacceptabel omfattning

  debattonen den offentliga jämställdhetsdiskussionen har där män skuldbeläggs

  mäns och pojkars avsaknad till rätten till sina egna kroppar

  den ohyggliga ojämställdheten som råder kring föräldrarollen, där män diskrimineras i sina papproller och där t o m ni väljer gå ut med en bild på män som slappande fäder under pappaledigheten

  vårdens tendens att negligera deprimerade mäns problem

  att sjuka män tvingas arbeta jämfört med kvinnor enligt försäkringskassans statistik

  att män inte erbjuds vaccin mot cancerframkallande virus

  att män alltid är mera arbetslösa

  att fler män är hemlösa

  att fler män betecknas som kriminella

  det kommersiella stödet för bröstcancer jämfört med prostatacancer

  att fler män dör pga av följder som kunnat undvikas av vården

  att fler män drabbas av alkoholism

  att tio ggr fler män dör i sitt yrkesliv

  att relationsvåldsutsatta män osynliggörs

  Vad kommer ni att leverera därom?

  (Nej er artikel om att gruvarbetande män måste finna egna lösningar om att ”ta hand om varandra” är inte lösningen, acceptera faktum att den svenska staten väljrer män till högriskarbeten. Det är rimligt att begära av arbetsgivaren att tillhandahålla en trygg arbetsmiljö, inte sant?)
  Nyfiken på deras svar, såväl som svar på er andras förfrågningar.

  Hampus

 11. ARG skriver:

  Apropå jämställ.nu så fick jag det tipset häromdagen att kolla på deras videor för att bli “inspirerad” i min framtida lärarroll.

  http://www.jamstall.nu/web/Webb-tv.aspx

  Kolla särskilt på “samtal i årskurs 5″ och se hur riktig indoktrinering går till! Där får man lära sig att i grunden tjänar män och kvinnor inte lika, genom att jämföra fotbollspelare…. :-)

  Notera även att genusindoktrineraren faktiskt aldrig nämner ”killen” vid namn, däremot tjejen – Lotta.

  Genusindoktrineraren borde även låta eleverna se skillnaden i spelkvalitet, kanske genom att låta Lotta möta ”killen” i en fotbollsmatch.

  Det är dessutom skandalöst att den skattefinansierade sidan har mage att kalla materialet ”på lika villkor” när de vinklar så brutalt mycket att det inte liknar någonting (jo, det liknar Titanic) och dessutom har felslipade ”glasögon” (s.k. genusglasögon) – tänk att det är sånt här vinklat skit som skattepengarna går till… Där sitter de, alldeles hjärntvättade, och dricker sitt kaffe samtidigt som de lovprisar genuskurserna. Sanslöst. Fan så !”#¤% sjukt.

Google