”Kronoberg upphandlar omskärelser av småpojkar”

12 december 2009, av Pelle Billing

I ett samhälle där mansorganisationer och mansfrågorna lyser med sin frånvaro, så var det befriande att se civilkuraget hos ett flertal svenska kirurger när omskärelse av pojkar diskuterades i media tidigare i år. Kirurgerna gick ut i tidningar och TV och sa att de vägrade omskära friska gossebarn, och även inom resten av sjukvårdsapparaten var och är motståndet stort – bland såväl läkare som sjuksköterskor och undersköterskor. Sysslar man med att hjälpa sjuka personer dagarna i ända så måste det kännas lätt förtvivlat att man i samma byggnad ska syssla med stympning av friska små pojkar.

omskarelse

Jag tror att det var i just den sjukvårdsandan som man i Dagens Medicin satte rubriken Kronoberg upphandlar omskärelser av småpojkar. För när man läser den rubriken så känns det som att pojkarnas förhud närmast är en handelsvara. Och vid en snabb genomläsning kan det nästan bli ”Kronoberg om(för)handlar uppskärelser av småpojkar”.

Ordets makt är stor ibland, och just i det här fallet så kan jag leva med den inte helt neutrala rubriken.

Tips: Läs även om det amerikanska fenomenet ”ball tapping” som jag skrivit om på min engelska blogg. I kommentarerna ser man t o m att det finns en pappa vars son varit utsatt för detta övergrepp.

 

14 kommentarer på “”Kronoberg upphandlar omskärelser av småpojkar””

 1. Sara skriver:

  Att utföra sjukvårdande behandlingar på friska kan kanske anses som onödigt, men då kan man också se det i ett vidare perspektiv; fullt friska kvinnor som av olika anledningar utför en abort på ett friskt foster, för att de inte vill ha barn just nu, använder sig av aborten som ett preventivmedel, ja det finns många orsaker.
  Och en kvinna kan även utföra abort trots mannens protester eller att han inte ens blir tillfrågad.

 2. Det är utmärkt att föräldrar får möjlighet att låta omskära sina söner av kunniga läkare i steril miljö. Det kommer förmodligen minska antalet komplikationer. Ett problem är dock självkostnadspriset. Många som behöver denna tjänst är fattiga och risken är att illegala alternativ blir enda möjligheten av ekonomiska skäl. Det är ett problem som går att lösa, antingen genom att låta omskärelsen omfattas av den allmänna sjukförsäkringen eller med någon form av avbetalningsplan. Det viktiga är att alla föräldrar får praktisk möjlighet att låta omskära sina söner säkert.

  Här i Skåne får föräldrar en liten subventionering som gör att priset hamnar på 1800 kronor. En ganska rimlig kostnad, även om jag kommer att jobba för att vi sänker priset till det vanliga för besök hos specialistläkare, alltså 300 kronor.

  För judar är problemet ofta mindre eftersom omskärelsen normalt är en tjänst som ingår i församlingsavgiften. Så detta är främst ett problem för Sveriges muslimer. Men muslimerna är ganska många, särskilt i Skåne.

 3. Ulf Andersson skriver:

  Ella skäms man ju som kronobergare
  (boende i Kronobergs län)………..

  Uffe från PappaRättsGruppen

 4. KimhZa Bremer skriver:

  Här verkar kommentatorerna ha missat problematiken helt.

  Det är naturligtvis helt fel, i alla avseenden, att utföra kirurgiska ingrepp på friska barn, i någon religions namn. Flickor, precis som pojkar.

  Att Sverige går med på detta, för små pojkar, är obegripligt.

 5. Ulf Andersson skriver:

  KimhZa Bremer säger

  ”Här verkar kommentatorerna ha missat problematiken helt.”

  Vet inte om det är riktat mot mig,
  man kan uttrycka sig på många olika sätt
  och vara av samma åsikt.

  Jag menar att omskärelse är helt fel på både flickor och pojkar
  och att jag som boende i Kronobergs län skäms
  för upphandlingen av omskärelse. Förhud är ingen handelsvara -
  det är en kroppsdel. Nöjd, KimhZa?

  Uffe från PappaRättsGruppen

 6. Mannen skriver:

  @Mormor
  Nej det är inte olagligt. Man dock fråga sig ifall lagen följs till punkt och pricka när man tar reda på hur pass intresserade de små pojkarna verkligen är av bli stympade. Enligt lagen få man inte stympa en pojke som inte vill.

  Se: http://riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=2001:499

 7. Moshe Herskowitz skriver:

  Kan det ha något med saken att göra att de pojkar som utsätts för denna judiska sedvänja inte tillhör majoritetsbefolkningen? Föreställ er vad som skulle hända om svenska kyrkan (en undergrupp till någon märklig judisk sekt) skulle någonstans tvinga alla 14-åringar att konfirmera sig. Ett mycket mindre allvarligt ingrepp men jag kan slå vad om att det skulle vara mer kontroversiellt.

 8. Urban skriver:

  Moshe: Helt rätt!

  Jag skrev det i en tidigare tråd: Jag ser omskärelse av pojkar som en del av hur män reduceras till ett redskap för att upprätthålla någon annas agenda. Det grundläggande felet är mäns självuppoffrande moral som gör att det här kan fortsätta. Så länge män upprätthåller och sanktionerar denna moral så är det svårt att ändra på sakernas tillstånd.

 9. Moshe: Jag tror du har fel.

  När minoritetsgrupper i Sverige avviker från normen så brukar det ligga nära till hands att använda lagstiftning för att tvångsanpassa dem. Känsloargument används ofta för att demonisera minoriteten medan samma företeelser i majoritetskulturen får passera obemärkt eftersom det är ”normalt”. Ett bra exempel är rituell slakt, som ju bara är ett samhällsproblem när judar och muslimer kräver kosher/halal-kött men inte när etniska amatörjägare ger sig ut i skogen och plågar djur. Djurens rättigheter motiverar förbudet mot att avliva djur utan bedövning samtidigt som tusentals grisar blir kastrerade utan bedövning på vanliga bondgårdar varje år.

  Grundregeln i Sverige är att minoriteter bara har rättigheter om de avsäger sig alla uttryck för särart.

  Det enda som räddar judarna i det här fallet är omskärelsens centrala betydelse för religionen och dess starka skydd i bindande människorättsdeklarationer. Men debatten kommer förmodligen till riksdagen på allvar när Sverigedemokraterna kommer in. För dem är omskärelsen en drömfråga som de gärna använder sig av för att bevisa vilket stort hot muslimerna är. I skön förening med Humanisterna kommer Sverigedemokraterna att se till att vi får en dansk debatt om omskärelse om några år.

 10. Gonzo skriver:

  Det är konstigt att vi får skära i nyfödda pojkars kroppar medan det är olagligt att ge småflickor smisk på stjärten

 11. Lena skriver:

  Jag kan till viss del förstå skademinimeringsaspekten, men samtidigt så har jag svårt att förklara varför pojkarna prompt måste vara så små när de omskärs.

  Seder måste ibland anpassas till modern tid, och vi kan inte tillåta alla seder bara för att de är just seder. Så vad är det som omöjliggör en kompromiss, låt pojkarna omskära sig frivilligt inom sjukförsäkringen när de är äldre. Eller är det av avgörande betydelse för föräldrarna att barnet inte kan säga emot?

 12. Pelle Billing skriver:

  Lena,

  Seden skulle troligen dö ut om pojkarna fick välja själva när de är myndiga. Det säger t o m omskärarna:

  ”Maynard Gerber, omskärare, säger så här apropå hur det skulle bli ifall vi hade en åldersgräns på 18 år så att man själv välja att omskära sig i vuxen ålder, istället för som att nu förgripa sig på nyfödda pojkar:
  -Vuxna män skulle välja att inte göra det, det gör ju ont. Då tror jag traditionen skulle dö ut.”

  http://childrens-genital-integrity.blogspot.com/2009/05/svds-lasare-om-konsstympning-av-pojkar.html

 13. Ivan skriver:

  Ni som läser detta skall veta att Herr Arquette omskar sig i vuxen ålder (22år) i ett I-land pga sina ”specifika” sexuella intressen.
  Dessutom var denna Arquette priviligierad,fri och kunde själv söka kunskap om ämnet när han gjorde operationen vilket underlättar.
  Det är både löjligt och omänskligt av denne att uppmuntra detta våld mot växande småbarn!
  Majoriteten av de som omskärs kommer från länder där sexualkunskap och gudsfruktan styr människorna men det bortser Arquette 100% ifrån!
  Arquette är dessutom boss på den tvivelaktiga tidningen QX som inte direkt är upplysande.

Google