Kärlek på jobbet

26 december 2009, av Pelle Billing

affarsman-affarskvinna

Nyligen kunde man läsa i ett par olika tidningar att Kärlek på jobbet är farligt för kvinnor och att Kvinnorna drar kortaste strået. Bägge artiklarna är skrivna av Olle Zachrison, och han driver tesen om att det nästan alltid är kvinnorna som tvingas sluta när det uppstår kärlek mellan två medarbetare. Förklaringen till detta är enligt Zachrison följande:

Att kvinnan drar det kortaste strået är en avspegling av samhällets könsmässiga strukturer. Det är ofta mannen som är den högre chefen. Det borde i en bättre värld betyda att han också tar det största ansvaret och själv lämnar in sin avskedsansökan.

Om det ska vara den högre eller lägre chefen som avgår kan man givetvis diskutera, och ha olika åsikter om. Man kan också ha en princip om att bägge två bör avgå om de inte lyckas hålla sig till företagets regler om att inte starta förhållanden med varandra.

Men så länge det konsekvent är antingen den högre, den lägre eller bägge cheferna som får avgå så kan man knappast säga att det är könsdiskriminering som pågår. Könsdiskriminering blir det först då man låter kön avgöra vem som får avgå.

Vad gäller de könsmässiga strukturerna som gör att mannen oftare är en högre chef så har det att göra med åtminstone ett par olika faktorer. Den ena är att det alltid varit männens uppgift att arbeta utanför hemmet, vare sig det gäller arbete nere i en gruva eller att ha ett tidskrävande jobb som chef. Således finns det fler manliga chefer, åtminstone i den privata sektorn. Den andra faktorn är att kvinnor ofta väljer en något äldre partner som har högre status och högre lön på arbetsmarknaden – på samma vis som att män gärna väljer en något yngre partner med lägre status och lägre lön.

Slutsatsen blir som vanligt att vi måste inse att könsrollerna skapats av män och kvinnor tillsammans, ofta som ett resultat till att vi anpassat oss till yttre omständigheter. Att fortsätta lägga allt ansvar på männen, som Zachrison gör, är varken korrekt, nyskapande eller intressant.

Uppdatering: Lade till två länkar i sista stycket.

 

10 kommentarer på “Kärlek på jobbet”

 1. John skriver:

  När jag arbetade på den stora fina banken så hade jag hela tiden kvinnor efter mig, bl.a en av de högsta ledarna som var kvinna. Hon la gärna sin hand på mitt ben om vi var på samma möte och hon satt bredvid mig. Jag har råkat ut för liknande på andra arbetsplatser också. Kanske skulle företagen göra som MTG där tydligen det är förbjudet med kärlek på jobbet? Nu var i och försig mina ex ovan mer trakasserier än kärlek med ömsesidighet…

 2. katten skriver:

  John

  Det var som attan! Förväntar du dig ömsesidighet också. Nåå, så det blev ingen fortsättning alltså. Hycklare där! ”:::sin hand på mitt ben”. Var det så djäkla mycket att bråka om? Vad sägs om stalking i aderton månader? Tjejer har mycket saftigare historier i bagaget. You bet! Happy New Year!

 3. Access skriver:

  Snacka om att använda härskartekniken ”förminskande”.
  Rött kort till katten!

 4. katten skriver:

  Pelle,

  du borde unna dig lite ledighet. Bara slöa ett tag. Du är alltför flitig.
  Det kan tänkas att det är contraproduktivt. Bättre då med lite latande över
  helgerna.

 5. katten skriver:

  Access

  Jag emottager röda kortet. Stoppar det i min kappficka. Situationen är dock inte helt förtvivlad då du hänvisar till Berit Aas, hon som upptäckt härskarteknikerna.

  Jo, jag har noterat att ni – flera stycken – har börjat mobba mig, Katten.
  Har ni inte lärt er att det inte är de mobbade utan mobbarna som brukar hamna bakom murarna? Det är alldeles säkert så att katten inte är rumsren
  här på Pelles blogg. Men Pelle har ändå sagt häromdan att det var trevligt med en huskatt.. Så håll tillgodo!. Jag stinker inte mer än du, Access. Fastän odörerna skiljer sig åt.

 6. Musse Pig skriver:

  Katten, du snackar mycket skit helt enkelt.

 7. Access skriver:

  Stackars katten, som egentligen är ett troll, som spelar offer (en variant på k-vapnet).
  Bra att du tog emot det röda kortet. Sätt dig nu i utvisningsbåset och stanna där till dess du lärt dig rent spel och saklig argumentation.

 8. Lasse skriver:

  Kattens enda syfte här är att vara ”blogghaverist”, hon saknar trovvärdighet och är upperbarligen en manshatare. För min del skiter jag högaktningsfullt i dem kommentarer som hon skriver. Dem är bara fulla med ord som skall nervärdera och förlöjliga.

  Du har verkligen gett ordet patetisk ett ansikte katten.

 9. Mattias skriver:

  Och som alltid är bästa sättet att ignorera. Att konfrontera ger bara energi.

 10. KimhZa Bremer skriver:

  Viktigt och bra inlägg, Pelle.

Google