Håller feminismen på att implodera?

17 december 2009, av Pelle Billing

Jag har flera gånger fört fram tesen att feminismen saknar intern hållbarhet, något som Helen Lindberg demonstrerat i sin utmärkta avhandling som jag för närvarande plöjer. Eftersom intern hållbarhet saknas i de akademiska feministiska teorierna så kan det ibland vara svårt att hänga med i svängarna när cirkelresonemangen hopar sig i en feministisk debattartikel. Trots allt så brukar jag inte backa inför utmaningen utan analyserar ofta tidningsartiklar här på bloggen, för att påvisa att de motsäger sig själva eller helt saknar substans.

Men i dagens Expressen har jag hittat en artikel som jag inte kan knäcka. Det är en artikel av Elin Grelsson (som tidigare figurerat på bloggen), som är så förvirrad att jag inte förstår vad hennes poäng är. Vill hon angripa män? Eller vägrar hon acceptera att sexualfientliga Fi nu vill profilera sig som sexualliberalt?

sexualitet

För mig framstår artikeln som en enda röra, och min bästa bedömning är att hon helt enkelt vill leva om och framstå som avantgarde utan att egentligen ha så mycket att säga. Om någon kan hjälpa mig med tolkningen i kommentarerna så är jag tacksam.

Det jag däremot kan säga om artikeln är att den förefaller vara ett första tecken på att feminismen nu håller på att avveckla sig själv. Att man kan trassla in sig i förvirrade argument om hur kvinnor förtrycks av att Fi nu är mer positiva till sex, kommer att leda till att folk blir så trötta på proffsfeminister att de inte längre vill veta av dem. Jag tycker mig redan nu se en trend att ”vardagsfeminister” har tröttnat på den feminism som förs fram i tidningar och i politiken.

Uppdatering: Se Fi:s ”vågade” sexvideo, där deras hemsida är felstavad på slutet… Tack Sara för tipset!

 

36 kommentarer på “Håller feminismen på att implodera?”

 1. Ulf Andersson skriver:

  Har haft flickvänner som är feminister.
  Det finns inga kvinnor som är så frigida i sängen som feminister.
  Sex är fult, de skäms för sina kroppar, kan inte njuta av sex,
  kan inte visa ömhet, kan inte få orgasm etc.

  Feminister har bättre sex?
  Nä, det har de inte. Inte i ett heterosexuellt förhållande iallafall.

  Jag vet inte heller vad Elin vill åstadkomma eller vad hon vill ha sagt,
  men det är ju tacksamt att FI blir attackerade av andra feminister -
  det känns lite som att de gör halva jobbet åt en annan………….

  Om FI ska valtala i Växjö inför riksdagsvalet 2010,
  kan de vänta sig att företrädare för PappaRättsGruppen
  kommer att vara på plats.

  Uffe från PappaRättsGruppen

 2. Sofia skriver:

  Nä, jag fattar inte heller.
  Tycker överhuvudtaget det är jobbigt med folk som ska ha åsikter om andras sex-liv.

 3. [...] är det också om Pelle Billing som måste göras besviken: feminismen lever och frodas. Räcker att ta en snabbtitt på FB och [...]

 4. Nattsuddarn skriver:

  Hon låter faktiskt som en ”anti-feminist”, typ lev som du vill och låt inte ”proffsen” styra ditt tyckande. Ta bort statsfeminismen och hennes ”utopia” är uppnått. Så förstår jag artikeln.

 5. Info skriver:

  DET ÄR KLART ATT FEMINISTER HAR BÄTTRE SEX

  Med varandra. Kvinnor, som ligger med män är ju könsförrädare, enligt Fi. För övrigt vill Feministiskt initiativ ”krossa” kärnfamiljen. Dock inte alla. Inte sådana familjer som t.ex. består av två kvinnor och ett eller flera barn.

  ”Kvinnor vet mycket bättre än män hur kvinnor vill ha det…”

  Fi-politikern Veronica Svärd förklarar så här i Resumé 17/12:

  ”Veronica Svärd, presskontakt på Feministiskt initiativ förklarar tänket bakom kampanjen som har sin bakgrund i en forskningsstudie.”

  Själv kandiderade Veronica Svärd som öppet lesbisk i kommunlistan för Fi för Stockholms stad inför valet 2006. Så det är klart att hon har bättre sex. Med feminister.

 6. Ulf Andersson skriver:

  @ Info:

  Word.

  ”En heterosexuell kärnfamilj är ju alltid i någon mening
  ett antifeministiskt projekt. Jag tror inte på familjen.
  Jag vill föra in i FI en anti-familjsk politik”.
  - Tiina Rosenberg i dokumentären Viljornas kamp -
  filmen om FI

 7. Rasmus Trappe skriver:

  Då jag läser artikeln i Aftonbladet synes budskapet mig mycket klart. Elin Grelsson är upprörd över att FI:s sexkampanj är snäv och exkluderande, då den upphöjer det jämlika, diskuterande och perfekta heterosexuella paret som ett ideal, och på så sätt utesluter det som är annorlunda och inte passar in i idealet. Något som man tycker ett vänster- och regnbågsfärgat feministiskt parti inte borde pyssla med av princip, men uppenbarligen tänker FI:s partiledning inte så…

  FI:s hela sexkampanj är löjlig enligt mig, och drar ner hela debatten på någon slags högstadienivå, med argument typ ”… Men du ska inte säga något för du är dålig i sängen! Ha ha! Jag har jättebra sex, därför väger mina åsikter mer än dina!”

 8. Info skriver:

  ELIN GRELSSON HAR MÅNGA LIKASINNADE

  bloggväninnor. Låt mig exemplifiera med unga Helena B., som helt blygsamt och sofistikerat beskriver sig själv som ”Ultravacker och utan skrupler”. Hennes egna bloggrubriker och –inledningar får tala helt för sig själva:

  ”Elin Grelsson är så jävla bra! – Fantastiskt inlägg av fantastiska Elin. Läs eller dö.”

  ”Vissa saker ändras aldrig och det är så jävla skönt”

  ”Elin, baby, vi behöver prata – Hej fina Elin! Jag läste ditt som alltid så kloka och modiga inlägg om relationer och att vara den duktiga. Jag har tänkt skitmycket på relationer den senaste tiden.”

  ”Stolt medlem av homoagendan – Öppet homosexuella Eva Brunne blir ny biskop i Stockholms stift. Fint och viktigt, tycker jag.”

  ”Upprop: rädda HBT- fritidshänget Egalia från nedläggning”

  ”Ibland bajsar vi också”

  ”Breaking news! Även homosexuella kan få orgasmer!”

 9. Mattias skriver:

  ”Veronica Svärd, presskontakt på Feministiskt initiativ förklarar tänket bakom kampanjen som har sin bakgrund i en forskningsstudie.”

  Om inte Fi själva fattar vad som är fel med den meningen kommer de aldrig att göra det…

 10. Ulf Andersson skriver:

  Från att ha drivit HBT-frågor och haft ”queer” på agendan
  till att nu bli heteronormativa, efter att ha bespottat den heterosexuelle
  mannen och kärnfamiljen.

  Nej, FI har inte någon som helst trovärdighet och har aldrig haft det.

  Uffe från PappaRättsGruppen

 11. KimhZa Bremer skriver:

  Nej, jag tror inte att det finns någon kod att knäcka. Alltihop blir bara en sörja av märkliga motsägelser och narcissistiska trivialiteter.

 12. Peter skriver:

  Psykopatologins triumf mao.

 13. [...] This post was mentioned on Twitter by Elin Grelsson, Elin Grelsson. Elin Grelsson said: Pelle Billing är förvirrad. Min artikel är ngt han "inte kan knäcka". Tar den som ett tkn på att feminismen imploderar. http://bit.ly/4n9i4N [...]

 14. Gonzo skriver:

  Är det inte kvinnoförtryck att anspela på sex när det gäller kvinnor?
  Nu har även feministerna gått så långt att dom måste sälja sig och kvinnor genom att anspela på sex.

 15. Pelle Billing skriver:

  @Info

  Dina inlägg kan tolkas som att du har något emot homosexuella. Jag vill bara betona att den här bloggen inte har något emot homo-, bi- eller transsexuella. Jag ser det istället som viktigt att HBT-män (och varför inte HBT-kvinnor) börjar engagera sig i mansfrågor.

 16. Tanja Suhinina skriver:

  Pelle, varför försöker du framställa dig som dummare än vad du är? Du är rätt bright, du borde begripa vad Elins inlägg går ut på, och Rasmus Trappe förklarar det dessutom klart och tydligt. För tydlighets skull – Elin menar att sloganen antyder att icke-feminister har dåligt sex, anspelar på myten om att den vanlige mannen är sexanalfabet (och att allt över golvnivå därför ses som ”bra”) och sätter ha bra sex annars är du dålig feminist-press på feminister. Dessutom är Elin tveksam till att man kan vara universellt bra i sängen.

  Att det finns olika riktningar i feminismer, och att även feminister inom samma inriktning kan tycka olika, är väl inte heller någonting som borde komma som en nyhet?

 17. Pimpinella skriver:

  Tanja Suhinina

  Olika inriktningar, visst-visst. Men det finns ju ändå en minsta gemensam nämnare – att kvinnan är underordnad mannen. Dessutom spelar antalet olika feminismer ingen roll då radikalfeminismen/statsfeminismen tydligt sätter agendan och spelar över de andra inriktningarna.

 18. Pelle Billing skriver:

  Den jag inte kan förstå är varför Elin Grelsson kritiserar könsmaktsfeminismen när hon själv ger uttryck för könsmaktsåsikter:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article6269801.ab

  När det passar henne använder hon könsmaktsordningen som grund för att komma fram till att kvinnor är offer och män ansvariga, och när det passar henne så dänger hon ”könsmaktsordningens feminism” i huvudet på Schyman. Hon vill helt enkelt ha kakan samtidigt som hon äter upp den.

  På så vis har jag större respekt för Schyman, som åtminstone vågar stå för sin könsmaktsfeminism.

 19. Uppmärk Sam skriver:

  Från artikeln i #17, ”Statistik visar nästan entydigt att kvinnor har lättare att anpassa sig efter samhällets höga krav. Vi får bättre betyg, tar ut examen från högskolan tidigare och uppvisar större flexibilitet på arbetsmarknaden.”.

  Statistik visar att etablissemanget anpassar samhället efter kvinnliga preferensramar – det är den nakna sanningen.

  #16, ”Att det finns olika riktningar i feminismer, och att även feminister inom samma inriktning kan tycka olika, är väl inte heller någonting som borde komma som en nyhet?”

  Den minsta gemensamma nämnaren för de olika feministiska inriktningarna är tron på könsmaktsordningen, att mannen är överordnad kvinnan – för att kvinnan föder barn.

  Utöver det så spelar det inte någon roll hur många inriktningar det än må finnas eftersom den huvudsakliga makten (sedan lång tid tillbaka) faktiskt innehas av radikalfeminismen = statsfeminismen.

 20. Elin Grelsson skriver:

  Jag ser inga som helst problem med att ha olika ingångar i olika frågor. Jag ogillar dogmatism i alla dess former. Ohälsa och sjukskrivningar är inte samma sak som sexkampanjer, varför kan jag inte ha olika ingångar där?

 21. Elin Grelsson skriver:

  Och Rasmus Trappe: Vilken utomordentligt bra sammanfattning av vad jag ville säga i artikeln. Tack!

 22. Rasmus Trappe skriver:

  Är det bara jag som tycker mig se en stark vilja här att försöka trycka in folk i ”åsiktsfack”, och att sedan när detta inte tycks fungera, beskylla personerna för hyckleri?

  Jag trodde att diskussionen skulle kretsa kring F!:s nya kampanj, detta tycks inte vara fallet. Folk är tydligen ofantligt mycket mer intresserade att dra upp obskyra citat som ”bevis” för att feminismen är dålig i allmänhet, allmänna reflektioner utan att presentera argument för dessa, samt Elin Grelssons påstådda dubbelmoral, som i princip bygger på att hon i en artikel ger uttryck för åsikter som vissa tycker låter som ”stats-feministiska”, men i en annan artikel kritiserar FI. De båda artiklarna handlar om två väldigt skilda saker, och jag har svårt att läsa in något slags motsägelse i de åsikter som Grelsson ger uttryck för.

 23. Pelle Billing skriver:

  Rasmus och Elin,

  Könsmaktsordningen är en teori som man antingen tror på eller inte (bevis finns ju inte så det handlar om att tro). Teorin säger ju att män är systematiskt överordnade kvinnor, och tror man på det så… tja, tror man ju på det. Om man inte tror på könsmaktsordningen, så måste man istället motivera separat varför man ser män som ansvariga och kvinnor som offer inom specifika områden.

  Om du vill ha ett konkret exempel Rasmus, så läs följande stycke. Varför är kvinnor ansvariga för variabler där de lyckas bra, men offer när det gäller variabler när de lyckas dåligt? Det behöver förklaras:

  Statistik visar nästan entydigt att kvinnor har lättare att anpassa sig efter samhällets höga krav. Vi får bättre betyg, tar ut examen från högskolan tidigare och uppvisar större flexibilitet på arbetsmarknaden. Samtidigt dubbelarbetar kvinnor fortfarande i högre utsträckning än män, då hushållsarbete fortfarande inte är en jämställd syssla. Det är också ett faktum att kvinnor fortfarande får lägre lön än män, oftare tvingas till deltidsarbete och är överrepresenterade i många av de mer stressfyllda, skadebelastade och lågavlönade arbetena.

  Givetvis får du också svara Elin.

 24. Rasmus Trappe skriver:

  Jag håller med om att det finns en attityd i samhället om att då kvinnor inte kan hantera sina egna problem utan behöver hjälp utifrån, medan mäns problem anses vara något de själva ska lösa. Ett exempel är det faktum att tonårspojkar halkar efter i skolan mer och mer, men att detta sällan diskuteras offentligt, medan det diskuteras livligt om att flickor ska synas mer i skolan. Båda problemen är värda att uppmärksammas, men det ena diskuteras knappt.

  Det jag kritiserade var dock inte i första hand könsmaktsordningens vara eller icke vara, utan att den artikel som den här debatten ursprungligen handlade om, den om F!:s exkluderande syn på sexualitet, tycks få väldigt lite uppmärksamhet, eller så misstolkas den kraftigt. Jag antar att ditt syfte med att presentera den var att peka på de absurditeter du ser i feminismen, men själv tycker jag att den artikeln hade många intressanta poänger som tyvärr går förlorade och slarvigt förbises i en debatt som tycks kretsa kring helt andra saker än de som Elin Grelsson ville uppmärksamma från början. Istället för att tas på allvar så pekas hon ut som ”stats-/radikalfeminist” och det andra människor läser in i hennes artiklar spelar mer roll än det som faktiskt står i dem. Det är inte riktig argumentation i mitt tycke.

 25. Pelle Billing skriver:

  Rasmus,

  Rubriken på artikeln är att kvinnor får skuldkänslor av Fi:s kampanj. Varför just kvinnor? Personligen tror jag att män får minst lika stora skuldkänslor varje gång de läser ordet feminist.

  Sedan är det en oerhört krystad logik som leder till att män (som alltid…) tjänar på kampanjen, t o m när det är en feministisk kampanj:

  Men de enda som tjänar på att Feministiskt initiativ fortsätter att sprida den myten är männen själva. För det verkar i dag finnas något sorts likhetstecken mellan ”bra” och ”inte dålig”. Det vill säga att alla män som är intresserade av kvinnans njutning automatiskt är bra i sängen. Men ”bra i sängen” är inget universalepitet. Man får inget diplom för att man hittat klitoris. En man som är intresserad av jämställdhet och kallar sig feminist är ingen garanti mot dåligt sex, för någon av parterna.

  Hur ofta får vi läsa i tidningarna att män är så oerhört bra i sängen? Typ aldrig. Det är alltså en ren lögn som Elin drar till med här.

  För mig börjar det bli absurt när man hävdar att feministiska kampanjer gynnar män. Det är där jag menar att feminismen håller på att implodera. Om man t o m går så långt som att hävda att feministiska kampanjer gynnar män, vad finns det då för poäng att bedriva feminism? Visst, man kan falla tillbaka på halmstrået att det finns olika typer av feminism, men den typ av feminism som Fi företräder är ju den som står inskriven i våra regeringsdokument, så om man vill ha bort den, då imploderar >90% av all feminism i Sverige.

  Dessutom förstår jag inte varför Fi:s kampanj är exkluderande och varför den visar ”könsrollssex”? Vad jag kunde se i filmen fanns det både hetero- och homosexuellt sex, och män och kvinnor hade varierande roller. Det som saknades var väl gruppsex, men det går inte alltid att täcka in varje lite grej.

 26. Sandra Karlsson skriver:

  Pelle, det är inte det artikeln handlar om. Det är snarare ett satiriskt påstående att män tjänar på kampanjen. Vilken logiskt tänkande man eller kvinna tänker att eftersom en man är feminist så är han bra i sängen? Rasmus och Tanja poängterade klockrent vad artikeln handlade om. Du samt de flesta som skrivit verkar ha sett en massa underlager i texten som inte finns och därför diskuterar något helt annat. Ni pratar bara om vad som ni ser som dåligt med FI och av någon anledning beskyller detta på Elins artikel, förstår inte riktigt vad det har att göra med hennes kritik mot deras kampanj?

  Det går inte att dra paralleller mellan de två artiklarna för det är så oerhört olika ämnen. Vilken rationell människa har inte rätt att ifrågasätta hur folk utövar ens ideologi? Eller snarare, vilken rationell människa ifrågasätter inte?

  Ulf, det du skriver är väldigt trångsynt. Feminism som ideologi betyder inte att alla feminister tycker exakt som FI… Citatet var klumpigt formulerat om det inte var menat att bara provocera, det är förlegade könsroller som kan verka anti-feministiska i en kärnfamilj, inte kärnfamiljen i sig. Det är dessutom synd om de feminister du har haft relationer med har varit frigida men det är väl verkligen att dra alla över en kam? Oavsett om man är feminist eller inte så kan man vara eller inte vara frigjord… Jag kan se en logik i att alla feminister borde vara frigjorda men det betyder inte att alla är det eller att alla icke-feminister är underställda mannen och bortser från sin egen sexualitet.

 27. Anna skriver:

  Det här är fan det dummaste jag läst på länge.. Jag är helt stum.

 28. Ulf Andersson skriver:

  @ Sandra

  Feministiskt Initiativs kampanj gjordes i syfte att provocera.
  Det gjorde den.

  Feministernas manshataragenda (såväl män som kvinnor som är feminister)
  stör mig otroligt mycket och jag provocerar tillbaka.

  Fler feminister blir jag inte ihop med eller inleder förhållande med -
  det är då ett som är säkert ;-)

  Uffe från PappaRättsGruppen

 29. Tanja Suhinina skriver:

  Pelle:
  ”Hur ofta får vi läsa i tidningarna att män är så oerhört bra i sängen? Typ aldrig. Det är alltså en ren lögn som Elin drar till med här.”

  Jag tror att Elins poäng är att just för att män framställs i media som wham-bam-thank-you-mam-stenåldersapor som inte vågar be om vägbeskrivningen till klittan, och eftersom sextips i tidningar ofta går ut på typ ”du ska bry dig om hennes njutning” (underförstått: män bryr sig generellt inte), kan individuella män känna sig som sexsuperhjältar när de själva faktiskt gillar att slicka fitta eller se en tjej njuta. Jämfört med mediebilden är de guds gåva till kvinnorna, men egentligen gillar ju de flesta hetrograbbar det, och det är inte ens ”bra” att bry sig om partnerns njutning, utan det minsta man kan begära. Ish?

  ”Det är där jag menar att feminismen håller på att implodera. Om man t o m går så långt som att hävda att feministiska kampanjer gynnar män, vad finns det då för poäng att bedriva feminism? Visst, man kan falla tillbaka på halmstrået att det finns olika typer av feminism, men den typ av feminism som Fi företräder är ju den som står inskriven i våra regeringsdokument, så om man vill ha bort den, då imploderar >90% av all feminism i Sverige.”

  Elin kommenterar väl inte all feminism som Fi företräder, utan bara en kampanj? Som hon tycker är dåligt utformad.

 30. Pelle Billing skriver:

  Tanja,

  Mediebilden av män är som sagt att de är egoistiska apor som borde bry sig mer om kvinnors njutning. För mig är Elins tolkning av detta fenomen krystad. I första han är det rimligen ett utslag av misandri som leder till denna nidbild av män, och man bör i första hand stå upp mot detta mansförakt när man läser sådana påståenden. Att det möjligen kan leda till att vissa män känner sig nöjda för att de visst bryr sig om kvinnors njutning är ett långsökt påstående. Det är dessutom fascinerande att Elin som kvinna anser sig ha tolkningsföreträde för hur män reagerar på mansförakt i media. Om jag som man uttalade mig om att vissa typer av kvinnoförakt i media bara gör kvinnor stolta, hur skulle de flesta jämställdhetstyckare reagera då?

 31. Tanja Suhinina skriver:

  Naturligtvis är bilden av mannen som kass i sängen någonting man kan (och jag tycker bör) reagera på och kommentera. Men jag tycker inte Elins inlägg är rätt plats för det.

  Om jag som man uttalade mig om att vissa typer av kvinnoförakt i media bara gör kvinnor stolta, hur skulle de flesta jämställdhetstyckare reagera då?

  Jag vet inte. Du är jämställdhetstyckare, vad tror du? Om jag personligen skulle uppleva dig diskvalificerad skulle inte bero på att du är man, utan din tidigare sätt att behandla jämställdhetsfrågor på. Att du t ex ser Elins inlägg som ett tecken på imploderande feminism är mer en varningslampa för mig än ditt kön i det här fallet.

  Jag tror t ex att liknande resonemang skulle funka i en diskussion om tjejer som känner sig unika för att de minsann inte är brudiga, relevant till exempelvis det här inlägget. Vare sig det var kvinna eller man som skrev.

 32. Mattias skriver:

  Gudrun har ”svarat” på Elins krönika:

  http://www.expressen.se/debatt/1.1822211/vi-feminister-har-visst-battre-sex

  Fast så mycket replik var det inte, mer upprepning.

 33. Anders skriver:

  Jag tycker inte Elins artikel är dålig, den kanske inte har ett skarpt pang-på-budskap man brukar vänta sig av en debattartikel (känns mer som en krönika), men kritiserar i alla fall Fi:s underliga kampanj på ett vidsynt sätt. Jag skulle tro att artikeln passerat obemärkt i detta sammanhang om det inte vore för att författaren var just Elin Grelsson.

 34. Pelle Billing skriver:

  Tanja S:

  ”Jag vet inte. Du är jämställdhetstyckare, vad tror du?”

  Jag tror att de skulle gå i taket. Och inte bara jämställdhetstyckarna utan många andra också. En man som försöker definiera en kvinnas sexualitet är förtryckande, medan en kvinna som definierar en mans sexualitet inte alls ses som lika stötande.

  ”Jag tror t ex att liknande resonemang skulle funka i en diskussion om tjejer som känner sig unika för att de minsann inte är brudiga, relevant till exempelvis det här inlägget. Vare sig det var kvinna eller man som skrev.”

  Jo men här handlar det om *tjejer* som inte känner sig brudiga. Det är fullt tillåter för kvinnor att kritisera kvinnor, vare sig det gäller kompisar eller sexualitet.

  Tror du att kvinnor och män har lika stort handlingsutrymme när det gäller att sätta etiketter på det andra könet? I så fall lever vi i helt olika världar.

 35. Elin Grelsson skriver:

  [...] och sexuell läggning. En feminism som äntligen fått en liberal motsvarighet värd namnet och där antifeminister förvirras av att feminister kan vara oense på en debattsida i Expressen. Av tidigare dömanden av utseende [...]

Google