Fortfarande OK att slå män

20 december 2009, av Pelle Billing

Aftonbladet skriver om ”Bonde-Janne” som tidigare i livet blivit misshandlat av sin dåvarande flickvän. Men man kallar det inte för misshandel och ett övergrepp, utan man kallar det för att han ”fick stryk”.

Precis som den manliga könsrollen bjuder så tar Janne själv på sig skulden:

– Hon gav mig ett blåöga men jag förtjänade det. Jag hade varit dum och retat upp henne, berättar Janne för Klick!

Så länge som media inte kallar mansmisshandel vid sitt rätta namn, och så länge män lever kvar med ett medeltida riddarkomplex som gör att man tar på sig ansvaret för kvinnors handlingar, så kommer vi aldrig att få en mer balanserad bild av relationsvåld.

mansmisshandel

 

24 kommentarer på “Fortfarande OK att slå män”

 1. Jennie skriver:

  Så sant. Jag försökte mig på nåt liknande men lyckades inte alls formulera mig lika klokt.

 2. Jonde skriver:

  Världens bästa blogginlägg! Du skriver så mycket sanning! AB är ett skämt!

 3. Templar skriver:

  ”TV-Bonden Janne”, som AB intervjuat, ser ut och talar som en riktig träl. ´På 1200-talet skulle jag låta piska honom, bara för att hans underlägsna uppenbarelse irriterar mig. Ett blått öga räknas inte som misshandel i hans fall.

  Trälar förstår att de förtjänar att bli slagna ibland. Dock är det betecknande för dagens feministsamhälle att kvinnor står ovanför lagen, precis på samma sätt som vi adelsmän gjorde förr i tiden. Nu som då är det olika straffskalor för brott, beroende på VEM som misshandlas eller dödas.

  Dödar en kvinna en man, är straffet 20 kopparöre. Dödar en man en kvinna, är straffet halshuggning (eller översatt till 2009: fängelse minst 12 år). Jag är inte avundsjuk på dagens dammsugande, underdåniga ”män”.

  Varma lyckönskningar från en annan tid.

 4. Ett ljus i mörkret skriver:

  Att även män kan bli utsatta för psykisk och fysisk misshandel är vanligare än många tror. Problemet uppmärksammas dock inte lika ofta som mäns våld mot kvinnor vilket bland annat medför att de män som drabbas känner sig annorlunda och skamfyllda.

  http://www.dn.se/blogg/fragainsidan/2009/12/04/min-bror-blir-misshandlad-av-sin-kvinna-5511

 5. maukonen skriver:

  Bra skrivet !

  Jag såg rubriken om Bonden på Aftonbladet, men visste inte riktigt hur jag ville påtala detta relations relaterade våld.

  Men du skrev ett inlägg som passar perfekt !

  När ska allt våld i nära relationer uppmärksammas inte bara det våld som män utövar ?

 6. Clabbe skriver:

  Samma bonde intervjuades nyligen i nån skvallertidning. Hanberättade även där om att han fått en blåöga av en tjej. Reporterns reaktion var inte ”Vilken bitch – polisanmälde du?” eller ”Fy så hemskt!” eller utan ”Vad var anledningen?”

  Om en kvinna blir misshandlad av en man får vi aldrig veta ”anledningen”, utan den är helt irrelevant, som säg bör.

 7. Musse Pig skriver:

  Ett övertydligt exempel är väl hyllningarna till Tiger Woods svenska fru från dem som tror att hon slog honom med gofklubba. Inte minst från Aftonbladet som har som ett av sina vanligaste teman hur många som är otrogna och hur rätt och berikande det är.

 8. Pether skriver:

  Angående Woods så bytte media fokus när man kom för nära sanningen att han blivit slagen och jagad med en golfklubba.

 9. Gonzo skriver:

  Jag låg och slötittade på tv i natt, fick för mig att byta kanal på tvn och hamnade på tv4+ där filmen Going the distance visades (http://www.tv4.se/1.528050?episodeId=1.528051&amp ;) .

  Precis när jag kom in i filmen ligger en naken kille fastbunden i en säng. Två kvinnor plockar fram och monterar i hop en jätte dildo.
  Sedan byts scenen och man får se hur killens kompisar (kille och tjej) precis avslutat ett samlag i rummet bredvid. Genom väggen hör dom hur den fastbundna killen ”skriker”. Det tolkar dom som om han också ”har en trevlig stund”.

  Dagen efter hittas den nakne och fastbundna killen av sina kompisar, bredvid sig i sängen ligger jättedildon. Tjejen i sällskapet kan inte hålla sig för skratt.

  Behöver jag tala om att filmen är en komedi?

  Skulle det vara möjligt att ha med en våldtäkt på en kvinna i en komedi?
  Skulle en bio / film publik skratta åt en våldtäkt på en kvinna?
  Hur tänkte manusförfattarna egentligen?

 10. Bernt skriver:

  Gammelmedia är som vanligt bara en förlängning av den rådande makten och den har den radikala statsfeminismen lagt beslag på.

  Tyvärr boys and girls!
  Det finns alltså inga manliga offer. Det har statsfeminismen bestämt.

 11. totte skriver:

  http://www.dn.se/insidan/kvinnovald-mot-man-tystas-ner-1.322735

  Undrar hur det hade sett ut i medierna om bonden hade hittat flickvännen flörtande med andra killar och gett henne ett blått öga?
  bra skrivet

 12. Bra fotarbete Billing! Jag reagerade först inte så mycket på detta kvinnovåld men när nu ultrafeministerna sätter blodhundar på minsta lilla felaktiga rubrik (Kollas Second Opinion) så måste vi ge tillbaka för att inte sjunka ner totalt i kvicksanden. Vi måttliga jämlikeherskämpar måste också scanna av pressen och hugga på allt som förtjänar att huggas på. Görs det tro?

 13. [...] inte tänkt läsa den, då jag hatar detta idoliserande av dokusåpa stjärnor i tidningar. Men Pelle Billing läste och hade bra kommentarer. Jag skriver under på allting [...]

 14. Lena skriver:

  Det är otroligt att media och politiker ligger så långt efter i utvecklingen. Kommentarerna visar på en medvetenhet om problematiken, likaså bloggarna. Det är bara AB som fortfarande har huvudet i sanden.

 15. Anders skriver:

  Jag tror att en påtaglig del av problemet är att även män vill ha det så här, i alla fall de som inte blivit utsatta för våld själva. Det är en så pass integrerad del av mansrollen att det kommer vara svårt att komma ifrån. Man vill inte ta på sig en offerroll, man vill vara den som tål lite stryk, är stark både psykiskt och fysiskt.

  Med andra ord, att jämställa kvinnors våld mot män med mäns våld mot kvinnor uppfattar nog många som ett hot, att männen liksom ska bli ännu mesigare.

  Själv stödjer jag dock helt och fullt tanken på jämställd värdering av relationsvåldet, eller ja allt våld överhuvudtaget, idag kan inte en man som blir misshandlad på gatan inte vänta sig samma sympati som en kvinna som blir det. Mannen förväntas liksom kunna försvara sig.

 16. Kristian skriver:

  tottes dn-länk: Fantastiskt progressivt av DN! En hel artikelserie, och den är från 2004 redan.

 17. KimhZa Bremer skriver:

  Viktigt och bra inlägg, Pelle! Det du tar upp är som alltid angeläget!

 18. Ivana skriver:

  Superbra inlägg, kan bara hålla med!

 19. Gonzo skriver:

  Anders

  ”Det är en så pass integrerad del av mansrollen att det kommer vara svårt att komma ifrån. Man vill inte ta på sig en offerroll, man vill vara den som tål lite stryk, är stark både psykiskt och fysiskt.

  Med andra ord, att jämställa kvinnors våld mot män med mäns våld mot kvinnor uppfattar nog många som ett hot, att männen liksom ska bli ännu mesigare.”

  Klockrent Anders. Många män vill leva i den klassiska mansrollen, även dom som utger sig för att vara feminister. Jag skulle tro att männen i ”Män för jämställdhet ” http://tomaswetterberg.webblogg.se/ är några av dom.

  Det går jättebra att kämpa för kvinnorsrättigheter, att göra kvinnor till offer (vilket misshandlade kvinnor naturligtvis är). Kvinnor ska vara den svaga, Kvinnor ska vara offer och det är manligt att hjälpa kvinnor. Många män vill se kvinnor som svaga hjälplösa offer, ständigt i behov av hjälp. Många män går i gång på att få hjälpa och beskydda en kvinna. Att sitta hemma och kvida över att man har fått en smäll eller fått höra några hårda ord är inte direkt manligt.

  Alla vet väll att kvinnor är psykiskt svagare än män? Det är därför som kvinnor även blir psykiskt misshandlade. Vi män har trotts allt starkare psyke, vi förstår bättre, vi tar det som en karl, dvs som den klassiska mansrollen vill att vi ska ta saker.

  Många vill jämföra det riktigt grova våldet som män utsätter kvinnor för med en örfil eller en knuff som mannen får av kvinnan och på så vis tysta alla som nämner kvinnors våld mot män och samtidigt håna alla män som blivit utsatta för våld av en kvinna.
  Naturligtvis så kan man inte jämföra fall där män grovt misshandlat sina kvinnor i åratal med en kvinna som ger sin man en örfil, men det går inte heller att jämföra män som grovt misshandlat sina kvinnor i åratal med en man som ger sin kvinna en örfil.

  Jag tycker att dom riktigt grova och årslånga fallen av misshandel ska betecknas som tortyr och straffas som tortyr och ge mycket hårdare straff.
  Kan en man ta en örfil av en kvinna så borde en kvinna kunna ta en örfil av en man.

  Som man har jag samma rättiheter som kvinnor att vara rädd, känslig, osäker, blyg, tafatt, romantisk, sårbar, offer. Jag har även samma rättiheter att gråta, vara offer, få mina känslor tagna på allvar. Jag är lika mycket man för det.
  Ingen skulle komma på att kalla en misshandlad kvinna för okvinnlig. En kvinna kan vara blyg utan att vara okvinnlig.

  Jag tar självklart avstånd från våld mot kvinnor, men jag tar även avstånd från våld mot män.

 20. Roffe skriver:

  ”Klockrent Anders. Många män vill leva i den klassiska mansrollen, även dom som utger sig för att vara feminister. Jag skulle tro att männen i “Män för jämställdhet ” http://tomaswetterberg.webblogg.se/ är några av dom.”

  I en viktig aspekt ger det utdelning.

  ”Som man har jag samma rättigheter som kvinnor att vara rädd, känslig, osäker, blyg, tafatt, romantisk, sårbar, offer. Jag har även samma rättigheter att gråta, vara offer, få mina känslor tagna på allvar. Jag är lika mycket man för det.
  Ingen skulle komma på att kalla en misshandlad kvinna för okvinnlig. En kvinna kan vara blyg utan att vara okvinnlig.”

  Prova att gråta ut i knät hos en tjej du verkligen gillar och har planer med får du se. Du kommer inte att bli far till hennes barn i alla fall.
  Det här kan bara tjejerna själva ändra på genom ”praktisk handling”. Vad de säger är i detta sammanhang fullständigt irrelevant. Det här ”vet” de flesta män djupt inom sig även om de inte alltid är så medvetna om det.

  Sen att jag håller med om citatet ovan i sak är en annan femma. Du kommer att bli ”straffad” för det. Fråga mig inte hur jag vet;-))

 21. Anders skriver:

  Roffe: jodu, man får vara hur man vill, bara man är mentalt stark. Man får till och med gråta, om man gör det lite gulligt till en sorglig film, men gråta för att man blivit illa behandlad på jobbet eller nåt sånt går fetbort.

  Det går att vara mjukis och ändå attraktiv (dvs vara en trygg stabil person), men jag tror det är lättare att ”fejka” tryggheten genom att anamma en mer macho attityd, särskilt bland unga killar. Och fejka, det behöver de allra flesta.

  Eller tja får och får, tycker man det är ok att leva ett liv utan partners så får man ju vara precis hur kufisk som helst :-) . Så den rätten finns ju redan, det är ingen som hindrar en.

  Jag tror det dock inte är ett rimligt krav att ställa att kvinnor ska bredda vilka typer de blir sexuellt attraherade av. Det är ju liksom inte så lätt att råda över.

 22. Roffe skriver:

  @Anders

  ”Roffe: jodu, man får vara hur man vill, bara man är mentalt stark. Man får till och med gråta, om man gör det lite gulligt till en sorglig film, men gråta för att man blivit illa behandlad på jobbet eller nåt sånt går fetbort.”

  Javisst, men du kan inte bete dig som en ”tjej”.

  ”Det går att vara mjukis och ändå attraktiv (dvs vara en trygg stabil person), men jag tror det är lättare att “fejka” tryggheten genom att anamma en mer macho attityd, särskilt bland unga killar. Och fejka, det behöver de allra flesta.”

  Javisst, men då är det ”trygg stabil person” du kommunicerar och det är ju attraktivt.

  ”Eller tja får och får, tycker man det är ok att leva ett liv utan partners så får man ju vara precis hur kufisk som helst :-) . Så den rätten finns ju redan, det är ingen som hindrar en.”

  Nej, jag tror vi är överrens här ochså;-))

  ”Jag tror det dock inte är ett rimligt krav att ställa att kvinnor ska bredda vilka typer de blir sexuellt attraherade av. Det är ju liksom inte så lätt att råda över.”

  Nej det är ju inte det. Men det är ju inte särskilt rimligt att begära att män ska ändra på sig för att inte attrahera heller? Det är ju den diskrepansen (likhets)feminismen lider av.

 23. Gonzo skriver:

  Anders

  Jag tror det dock inte är ett rimligt krav att ställa att kvinnor ska bredda vilka typer de blir sexuellt attraherade av. Det är ju liksom inte så lätt att råda över.

  Varför skulle det inte gå att råda över? Om vi redan på dagis lär pojkar och flickor att tycka om och respektera snälla barn så blir det nog förändring. Vi försöker ju påverka barn på andra sätt i dag.
  Genusdagis, pojkar leker med dockor, flickor ska ta för sig mera.
  Varför inte lära flickor att bryta könsrollerna när det gäller kärlek också? I dag väljer vi tyvärr oftast parter efter könsrollerna

 24. [...] Billing: Fortfarande OK att slå män 20 December [...]

Google