Artiklar om män sällan positiva till män

16 december 2009, av Pelle Billing

I Sydsvenskan från igår kan vi läsa att Fyrkantiga mansideal har spelat ut sin roll. Och visst är det så att mansrollen är under utveckling. Det finns fler sätt att vara man på idag än det fanns för 50 år sedan och det är positivt för oss män (och även för kvinnorna i förlängningen).

Samtidigt så förundras jag att dessa artiklar om mansrollen och mansideal så ofta verkar vara negativt inställda till män. Titta bara på dessa citat från artikeln:

– Jag tycker det är överdrivet med män som talar om hur svårt det är att veta hur man ska vara, säger han.

Men samtidigt är männen rädda att förlora sin maktposition och då hänvisar de till förvirrande ideal och krav för att försvara sin brist på jämställdhet.

– Män har fått plocka russinen ur kakan. Även om de ägnar mer tid åt barnen så tar de sällan hand om det obetalda arbetet i hemmet. Män hakar på i jämställdhetens namn men väljer när det passar.

Å ena sidan verkar man vilja att män ska stanna upp och reflektera över sin inre identitet, och över det mansideal som finns i samhället (om det nu ens kan sägas finna ett enda sammanhållet mansideal nuförtiden). Å andra sidan så attackeras män vilket just gör det svårt att känna någon trygghet i en sådan inre process. Det första citatet ovan representerar därmed ett visst mått av ”damned if you do damned if you don’t”.

plagad-man

Det som också verkar vara tabu i denna typ av artiklar är att manlig identitet och manliga ideal skapas i samklang mellan flera olika faktorer. Visst är samhälle och kultur viktiga, men med i mixen finns även medfödda faktorer såsom testosteron och hur mäns hjärnor är utformade. Vi människor som går här på jorden är inte enbart uppbyggda av kulturella konstruktioner, utan vi innehåller även ett visst mått av celler, hormoner och nervbanor. Således är det männen själva som behöver definiera sin inre process, och det kan inte göras av kvinnor, eller av genusforskande män såsom Niklas Järvklo i artikeln -  som utifrån sina resonemang inte verkar anse att det finns några celler, hormoner och nervbanor som påverkar oss.

Som sista anmärkning måste jag även kommentera påståendena om att männen är ”rädda att förlora makt” och ”plockar russinen ur kakan”. Situationen är den att en person som lägger mycket tid på ett visst område har större chans att uppnå en makt inom det området. Således har kvinnor av tradition en makt vad gäller kontakt med barnen, och män har en makt ute i samhället. Där man verkar skapar man sig sin makt, vilket egentligen är ganska självklart. När sedan kvinnorna ger sig ut i arbetslivet så uppnår de makt där, och när männen ger sig in i barnaskötseln så uppnår de mer ”relationsmakt” i hemmet.

Visst kan man säga att männen plockar russinen ur kakan på hemmaplan, om de är hemma nog mycket för att skaffa sig en hygglig kontakt med barnen, men utan att lägga lika mycket tid som sin partner. Men på precis samma sätt kan man hävda att kvinnor plockar russinen ur kakan i arbetslivet, och genom att välja flexibla och ofarliga jobb, som tvingar männen att ta de farliga jobben, och de jobb som gör att man inte har ordentligt med tid för sina barn.

Frågan är vad vi vill uppnå. Vill vi ha pajkastning mellan män och kvinnor, eller vill vi ha en medvetenhet om de för- och nackdelar som finns med olika arbetsfördelning inom ett par, så att vi sedan kan göra informerade val tillsammans? För närvarande verkar medias rapportering gå ut på att kasta paj på männen, och vad kommer det att leda till i längden? Hunsade män med dåligt självförtroende, är min gissning. Är det den typen av män som svenska kvinnor tycker är attraktiva?

 

7 kommentarer på “Artiklar om män sällan positiva till män”

 1. Mattias skriver:

  ”Plocka russinen ur kakan”?!?! Vilka är det som vill kvotera in sig i alla styrelserna men inte på bilmekanikerlinjen då?!?!! Argh! Man blir ju galet frustrerad!

 2. Sofia skriver:

  Nej, hunsade män med dåligt självförtroende är typen av män som svenska kvinnor tycker är attraktiva :(

 3. Sofia skriver:

  ….är INTE den typ av män som är attraktiva skulle det stå så klart…

 4. Kristina skriver:

  Japp, bra skrivet Pelle!

  Vad arg jag blir när jag läser detta i artikeln du refererar till. ”Jag tycker det är överdrivet med män som talar om hur svårt det är att veta hur man ska vara, säger han.” Korkat! Självklart är det svårt att vidga normer.

  Om vi (liksom jag själv) tycker att det är bra om könsrollsmönstrena utvecklas, måste man ju vara positiv till dem som driver förändringen!? Jag tycker att det är positivt med män som vågar vara öppna t.ex. med önskan om att vara hemma med små barn! Det som är attraktivt är människor som är trygga i sig själva, oavsett när de följer eller bryter normer. Precis som du nämner som alternativ så tror jag på: ”medvetenhet om de för- och nackdelar som finns med olika arbetsfördelning inom ett par, så att vi sedan kan göra informerade val tillsammans.”

 5. Gonzo skriver:

  ”– Jag tycker det är överdrivet med män som talar om hur svårt det är att veta hur man ska vara, säger han.”

  Låter som ännu en ”feministisk karl som hoppat på jämställdheten för att imponera på kvinnor och få husfrid hemma.

  Hur roligt och lätt är det att tex ta hand om barnen när man diskrimineras vid tex vårdnadstvister och många andra sammanhang som handlar om barn?
  Män ska bara vara hemma och ta hand om barnen men inte ha samma rättigheter tydligen.

  Män ska helst tiga om det våld som dom utsätts för, speciellt om det är en kvinna som står för våldet.
  Visst kan en man prata om våldet,”-men Herreeguuuud vilken mes. Vad är det för fel på svenska män? Svenska män måste växa upp och bli karlar. Vad är det för fel på karlar, hålla på och gnälla över en liten örfil som ni säkert har förtjänat. Släpp taget om mamma”

 6. Daniel skriver:

  Kvinnors våld mot män utgör en stor del utav misshandel i hemmet, internationella studier pekar på att det är oftast tillhyggen som används vid kvinnors våld mot män. Det är inte enbart en örfil man skall hålla tyst om, det är också lampskaftet som slog mot huvudet. Sen kan man försöka förminska detta ytterligare genom att skambelägga männen, de förtjänade säkert det mammas pojkar som dom är. Jävla idiot!

  Män känner sig rotlösa i sin identitet för att det är aldrig någon som är nöjd, främst feministerna. Man skall alltid klaga på männens beteende oavsett hur beteendet är. Det är alltid något som kan ändras hos männen. Även om det är samhället i det stora hela som skall analyseras, vilket innefattar kvinnor. Kvinnokritik är någonting som inte existerar idag för då flyger feministplakaten fram i stora protester.

  Det är ok att kritisera män men inte kvinnor. Därför är det fritt fram att modellera männen efter en kvinnlig synvinkel.

  Hur många sådana här artiklar har man inte läst?
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/06/manliga-sk-despelare-ofta-aggressiva-och-utan-empati

  Jag googlade inte efter detta men det var någonting som dök upp så fort jag googlade på män.

  Vad gäller män i hemmet. Män som tar hand om barnen i USA t;ex har en högra skilsmässograd än övriga gifta par, vid sådana relationer är det oftast kvinnan som tar ut skilsmässan.

 7. Erik skriver:

  Niclas Järvklo – ”Mansforskare” som kan ingenting om män.
  Praktnolla som försöker motsvara de ideal han kritiserar genom att kritisera dem.

Google