Annika Marklund bryr sig om unga män

19 december 2009, av Pelle Billing

I gårdagens Aftonbladet kan vi läsa en krönika av Annika Marklund, dotter till kontroversiella Liza Marklund, där hon ställer frågan: Vem bryr sig om att unga män mår dåligt?

Frågan är väl närmast retoriskt ställd eftersom det är uppenbart att unga män inte är någon prioriterad grupp i svensk politik. Överhuvudtaget så är det ytterst sällan som män lyfts fram som en utsatt grupp som kan behöva extra insatser. Detta hänger ihop med att mansfrågor oftast ses som människofrågor, medan kvinnofrågor ses som just kvinnofrågor. De viktiga frågor som  relaterar till unga män – såsom självmord, trafikolyckor, värnplikt, dåliga betyg och avsaknad av universitetsstudier  – tas ibland upp i media, men nästan aldrig från perspektivet att det är mansfrågor. Enda undantaget är väl pojkars problem i utbildningssystemet som har blivit så akuta att de inte längre går att ignorera.

ung-man

Annika Marklund för även fram tesen att det är mindre sannolikt att pojkar är ärliga när man frågar dem hur de mår. Pojkar och unga män får ju lära sig av samhället att vara ”rakryggade och starka”. Samtidigt som att detta helt klart kan vara en viktig poäng att göra, så har vi ingen brist på forskningsrapporter och statistik som visar att pojkar har det lika jobbigt som flickor i vårt samhälle – titta bara på mansfrågorna jag listar ovan. Unga män är dessutom lika utsatta för relationsvåld som unga kvinnor (eller t o m mer utsatta), och när det gäller andra typer av våld är det ju nästan uteslutande män som drabbas.

Således finns det ett stort behov av att lyfta mansfrågorna och ge de samma status som kvinnofrågorna, även när det gäller de yngre generationerna. Därmed är Annika Marklunds artikel både tidsenligt och efterlängtad.

Tips: Mansnätverket på Facebook har nu 230 medlemmar. Om du inte gått med ännu så gör det idag! Poängen med Mansnätverket är att ha en central träffpunkt för alla som bryr sig om mansfrågor, och att visa politiker och media att det är fler och fler som tar dessa frågor på allvar.

 

6 kommentarer på “Annika Marklund bryr sig om unga män”

 1. Lavazza skriver:

  Så har hon lyckats skriva en någorlunda vettig artikel för en gångs skull. Fast jag är inte impad. Hon har skrivit så många usla krönikor.

 2. Kristian skriver:

  Ja, det är en bra artikel! Pojkar osynliggörs definitivt. Bra att hon hänvisar till undersökningen som visar att självskadebeteenden är lika vanliga, men tar sig andra uttryck hos pojkar.

  Något som oroar mig är ungas situation idag och det blir inte bättre av att man gör ideologi av det hela. Och det går att göra ideologi åt alla möjliga håll:
  - Det är patriarkatets fel.
  - Det är alliansens fel.
  - Det är trygghetsknarkande Sveriges fel.
  - Det är pga den nedmonterade välfärden.
  - Det är pga utanförskapet från arbetsmarknaden.
  - Det är feministernas fel.
  - Det är pga strukturer.
  - Det är pga ungdomarnas curlingföräldrar.
  - Det är för att ingen tar ansvar för dem.
  - Det är för att de inte tar ansvar själva.
  osv, osv, osv

  Det finns många ideologiska hinder som står i vägen för en verklig förståelse av ungas situation idag.

 3. Anders skriver:

  Känns som det är väldigt många unga killar som stänger in sig på sina rum och spelar datorspel också då de känner att de inte räcker till i världen utanför.

  Själv vet jag inte riktigt hur man ska angripa problemet, men en bra början är ju att man öppet diskuterar problemen som finns utan ideologiska filter precis som Kristian säger.

  Verkligheten är komplex så ett problem uppstår av flera samverkande faktorer, men med ideologiska glasögon på så förstorar man gärna en eller några faktorer som ligger i linje med ens ideologi.

 4. [...] tips till Marklund är således att hon övergår till att vara jämställdhetsivrare; hon har ju tidigare visat att hon bryr sig om mansfrågor – så steget känns inte så långt. Det är här jag känner mig villrådig. Ska feminismen [...]

 5. Mia skriver:

  Det bästa vore om man släppte allt jämförande och att ”tjejer” mår dåligt eller ”killar” mår dåligt. Unga människor idag mår dåligt! Så hur hjälper vi ungdomar att bli trygga och må bra i sig själva och stå emot våld, droger, mobbning, sjävskadebeteenden och medietryck?

  Vi är tjejer och killar, visst, men vi är alla människor! Alla tjejer mår inte dåligt på samma sätt, alla killar mår inte dåligt på samma sätt, alla människor mår dåligt på sitt individuella sätt och vill bli sedd och bekräftad som en individ, människa, först och främst.

 6. Helgläsning skriver:

  [...] Markund, som tidigare skrivit om unga mäns svårigheter, faller nu tillbaka i den radikalfeministiska fållan med uttalanden av [...]

Google