Små positiva tecken

04 november 2009, av Pelle Billing

På en ny hemsida berättar en grupp pappor om hur de fråntagits sina barn i vårdnadstvister, trots att de är goda medborgare och goda föräldrar. Tyvärr finns det alltför många sådana historier i dagen  Sverige. Det som är positivt är att de ställer sig upp och berättar sina historier, så att tystnaden kring detta börjar brytas. De är även i färd med att kartlägga hur olika tingsrätter i Skåne har dömt i vårdnadstvister.

I Höganäs startar man det första skyddade boendet för pojkar och män som är utsatta för hedersvåld. Det är kvinnojouren (!) som driver boendet, vilket är lite lustigt, men trots allt får det ses som en framgång att hedersvåldet mot män synliggörs och tas på allvar.

picture10

Något som får ses som en utveckling med oerhörd sprängkraft på sikt är att Karlstad kommun öppnat ett Stödcenter för våldsutsatta, som vänder sig till både män och kvinnor! Ja, du läste rätt, man välkomnar och synliggör även män som är utsatta för våld i nära relationer. Så här skriver man: ”Det vanligaste våldet är mäns våld mot kvinnor. Men våld förekommer även i samkönade realtioner, kvinnors våld mot män och mellan vuxna barn och äldre föräldrar.” Även om man vill tona ner förekomsten av våld mot män så skriver man orden kvinnors våld mot män, vilket jag aldrig tidigare sett en myndighet göra. Jag såg ett nyhetsinslag på SVT24 igår kväll, där personalen var förvånade över att såpass många män sökt hjälp så här långt.

 

3 kommentarer på “Små positiva tecken”

 1. Pär Ström skriver:

  Oerhört glädjande! Även om det går med myrsteg så känns det som om genusfrågan är på väg åt rätt håll.

 2. Kristina skriver:

  Ganska viktiga positiva tecken, om än i liten skala! Bra att du uppmärksammar. Och att dessa idéer kan säkert sprida sig.
  Av nyfikenhet, ser du det som problematiskt att just en kvinnojour står bakom skyddat boende för män Pelle och i så fall varför? Bör våldsutsatta ha skilda boenden? En fråga är om de utsatta skulle föredra manlig personal men det hindras inte av att kvinnojouren är organiserar verksamheten? Kanske är namnbyte på sin plats. Gott tecken att en kvinnojour tänker bredare samtidigt.

 3. Daddy skriver:

  Det var som…
  Det kanske finns ett litet hopp åtminstone för kommande generationer. Men än har fienden långt ifrån lagt ner vapnen. I takt med att sanningen börja läcka ut så smått tror jag vi kommer att få se en motoffensiv. Men det sägs ju att droppen till slut urholkar stenen…

  Juryn med herr Bonnier i spetsen som delar ut stora journalistpriset har nominerat Kerstin Weigl och Kristina edblom på Aftonbladet för deras famösa artikelserie om de 153 kvinnorna. Snacka om käftsmäll.

  Monica Antonsson som är den värdigaste pristagaren blev inte ens nominerad.
  Någon som är förvånad?

Google