Sexualitet och feminism

10 november 2009, av Pelle Billing

Helsingborgs Dagblad skriver en artikel om kvinnors sexualitet, och svårigheten för vissa att få orgasm. En artikel som skulle kunna vara intressant, och ta upp en viktig kvinnofråga, visar sig tyvärr vara påverkad av dagens snedvridna jämställdhetsdebatt. Låt oss gå igenom några huvudpunkter i texten:

För kvinnor är orgasmproblem en vanlig anledning till att söka hjälp. För män är det tvärtemot att de kommer för fort.

OK, so far so good. Det finns problem för bägge könen, men de ser olika ut.

— Ett tydligt bevis på vårt ojämnställda samhälle. Kvinnors klitoris är känsligare än mannens ollon, så rent fysiologiskt borde kvinnan egentligen ha lättare att få orgasm än mannen.

När män lever kortare än kvinnor, så säger feminister att det beror på biologiska orsaker. När kvinnor har svårare att få orgasm än män, så beror det på vårt ojämställda samhälle – trots att könsorganen och könshormonerna är den tydligaste biologiska skillnaden mellan könen. Således så anpassas argumentet utifrån vilket kön det talas om. För övrigt så tyder det på medicinsk okunskap om man tror att känslig vävnad är det enda som avgör om man får orgasm eller inte – och en sexolog borde veta bättre än att göra såpass oupplysta medicinska uttalanden.

Vad har då sexologen som uttalar sig för förklaring till att kvinnor kan ha svårare än män att få orgasm? Jo, det beror på sexuella övergrepp och att kvinnor är för fokuserade på att göra sig vackra för den manliga blicken. Betyder detta att alla kvinnor som inte kan få orgasm har varit utsatta för sexuella övergrepp? Och betyder det att kvinnor inte är subjekt som själva kan välja hur mycket de vill fokusera på att göra sig vackra för män? Ingen skulle väl komma på idén att säga att det är kvinnornas fel att männen får för snabb utlösning, eftersom männen blivit hunsade av den feministiska rörelsen i åratal. När det gäller män så håller vi dem som bekant ansvariga för sina egna handlingar och sin egen livssituation. När ska vi börja tillskriva bägge könen lika stort ansvar för sitt eget liv?

Som tur är så finns det också andra typer av sexologer, och mot slutet av artikeln kan vi läsa om en sexolog som tycker följande:

Kvinnan måste ta ett eget ansvar för sin sexualitet.

Helt rätt. Kvinnor är också individer som formar sitt eget liv utifrån de val som görs.

Frågan är nu när vi ens får se en seriös artikel om manlig sexualitet? När jag läser artikeln i Helsingborgs Dagblad slås jag nämligen av att jag aldrig sett någon liknande artikel om männens situation och problem.

Läs även:

I en debattartikel i Aftonbladet skriver bloggaren Johanna Sjödin om rätten att få ta kort på sig själv naken, även innan man fyllt 18 år. Man kan ha olika åsikter om sakinnehållet i hennes debattinlägg, med det är glädjande att se en ung kvinna ta fullt ansvar för sin egen sexualitet och hur hon vill utöva den. Minst sagt en kontrast till den radikalfeminism som präglat generationer av svenska kvinnor.

 

9 kommentarer på “Sexualitet och feminism”

 1. Info skriver:

  BIDRAG TILL P. BILLINGS LISTA ÖVER

  aktiviteter, särskilt vikta åt ”tjejer”: sammanställning över kampsportserbjudanden i Stockholm (delvis lånat från Sv.D:s nu aktuella hälsosida på nätet; mina versaliseringar):

  ”1. Sportgarden. Stor andel TJEJER bland medlemmarna. Erbjuder bland annat ju-jutsu, KICKBOXNING, goshindo (en modern multikampsport med från BROTTNING, BOXNING OCH THAIBOXNING). TJEJGRUPPER finns. —

  2. Extreme training. Här kom Noomi Rapace i SALANDER-FORM. Erbjuder såväl ren kampsportsträning som pass med inslag av kampsportstekniker. TJEJGRUPPER finns.

  3. Fight Club Stockholm. Här kan du träna thaiboxning, MMA (mixed martial arts) och kickboxning. Har bland annat en KICKBOXNINGSGRUPP FÖR TJEJER. —

  4. Nacka dojo. Erbjuder bland annat brasiliansk ju-jutsu, MMA, BOX & KICK och yoga. TJEJGRUPPER finns.”

  Personligen föredrar jag (Info) ”tjejer” som går tangokurser (eller varför inte kurser i hambo och stilla vals). Men jag kan ju ha fått saker och ting om bakfoten. Vad gäller Johanna Sjödin så har hon t.ex. lagt ut nakenbilder på sig själv där hon just är i full färd med att raka m-n (full front view). Varför? Knappast i protest mot radikalfeminismen. Kanske tvärtom – av samma anledning som t.ex. Joanna Rytel gillar att visa sin nakna bak offentligt.

 2. anders skriver:

  Väldigt intressant fråga. Är det det motsatta könet eller den motsatta partnern som är huvudfaktor till den egna sexuella upplevelsen. Tror inte riktigt det fungerar så. Visst är det den motsatta partnern som man attraheras av och dras till. Men det är i min åsikt bara ett föremål för den egna sexualiteten. Den är vad man gör den till. Har man som kvinna svårt att få orgasm så är det nog inte mannens ”fel” fullt ut. Visst påverkar det naturligtvis hur bra älskare man är och hur bra man känner sin sexuella partner. Man kan heller inte jämföra förmågan att få orgasm mellan en man och en kvinna. En man har betydligt kortare väg till klimax. Även om en kvinnas könsdelar är känsligare så är det inte det som är avgörande för hur lätt man får orgasm. Det är lättare att jämföra kvinnans svårighet till orgasm med mannens svårighet till erektion. Det känns som en rättvisare jämförelse. Då har vi helt flyttat problemet till en mer mental nivå snarare än fysisk. Problemet ur en jämställdhetssynpunkt ligger naturligtvis i att man ska ge sin sexuella partner en rättvis behandlig och våga lita på varandra. Då slappnar man av bättre så man känner ett förtroende. Då släpper många spärrar som underlättar förmågan till sexuell njutning/prestationsförmåga.

 3. Erik skriver:

  Info: Extreme training tar priset i idioti. Hela poängen med Lisbet Salanders karaktär var att hon tränade med killarna. Skall de förespråka tjejgrupper är det absurt att dra in karaktären Salanders namn.

 4. Tanja Suhinina skriver:

  Hm. Jämställdhetsaspekten här som skulle förklara kvinnornas orgasmproblem skulle väl snarare vara hela penetrationssamlaget-tjafset? Puckosexolog, sån ska inte jag bli. Och ja, samtal om manlig sexualitet saknas. Bra samtal om sexualitet över huvud taget saknas, men män verkar anses vara superlätta och problemfria i sexsammanhang.

 5. Matte Matik skriver:

  Ojojoj…. Suck… Glad att jag hittade hit är jag iallafall!

 6. Pelle Billing skriver:

  Du är välkommen Matte Matik!

 7. Andreas Dahlin skriver:

  Verkligen fascinerande… Det är ju bra att kunna skylla på biologi när det passar och på sociala faktorer när det passar bättre. Då kan man färga verkligheten till att bli som man vill.

 8. Pernilla skriver:

  När jag läste de första raderna ”Helsingborgs Dagblad skriver en artikel om kvinnors sexualitet, och tänkte vad intressant!
  och sedan skrollade ner till att;
  ”När kvinnor har svårare att få orgasm än män, så beror det på vårt ojämställda samhälle”
  Då smällde jag av! Det är helt fel! Lägga på samhället ansvar för tydliga personliga problem! Då vill jag bara fly!
  När jag läste:
  ”Kvinnan måste ta ett eget ansvar för sin sexualitet”.
  Då applåderar jag! Bravo! Jag tar GÄRNA ansvar för min sexualitet!
  Varför finns det aldrig artiklar om oss kvinnor som kan få 12 till 23 orgamser!
  Då är man Feminist hatare och konstig!

 9. Tanja Suhinina skriver:

  Nej, det finns inte så många artiklar om oss som har lätt att komma. Det är förstås helt sant. Man kanske tänker att vi inte behöver ha så mycket råd och har redan lärt oss greja det där med att ta för oss. Men oavsett hur många orgasmer man kan få kan man inte komma ifrån att ”riktigt sex” i vårt samhälle anses vara penetrationssex som funkar orgasmframkallande för betydligt fler män och kvinnor.

Google