Michelle Obama om relationer

13 november 2009, av Pelle Billing

I Expressen skriver man om Michella Obamas bästa råd till kvinnor när de ska välja en man. Rådet blir att de ska titta på hur mannen behandlar kvinnor i allmänhet, för att få en uppfattning om hur han är som person. Det viktigaste är alltså hur mannen behandlar dig som kvinna.

michelleobama_450

Och de råden kan väl vara helt OK, t o m kanske bra råd att gå efter. Men tanken som slår mig är om det skulle skrivits en artikel eller gjorts uttalanden som var riktade till män, och där kontentan var att man ska titta på hur en kvinna behandlar män – för att kunna avgöra om hon är en bra kvinna? En sådan artikel känns relativt avlägsen. Utgångspunkten i samhället förefaller vara att män är de som kan behandla sin partner illa i en relation, och inte vice versa. Det skrivs t ex inte särskilt mycket om emotionellt instabil personlighetsstörning (borderline), vilket är betydligt vanligare hos kvinnor. Denna diagnos behöver inte synas före man lär känna en person lite bättre, och den gör sedan relationen till ett helvete. När får vi se tidningsreportage som varnar män för detta?

 

7 kommentarer på “Michelle Obama om relationer”

 1. Adam Weisshaupt skriver:

  Ytterst relevant Pelle då mycket ligger på det psykologiska planet och tyvärr används detta av kvinnor fastän de ej är radikalfeminister.
  Titta på exemplet där mannen kommer hem från jobbbet och kvinnan säger till mannen att:
  - Ska du ALDRIG sätta ihop staketet runt vårt hus? Det har nu gått flera veckor..
  Kontra mannen kommer hem från jobbet.
  Mannen till kvinnan
  - Ska du inte ta och diska opp disken för det ser förskräckligt ut!
  Det ena är acceptabelt medan det ena är kvinnoförnedrande…

  Dessutom är det dags att vi i denna rörelse kallar Oss för maskulinister istället för att att låta radikalfeminster sätta epitetet antifemister på Oss. Vi är ju en positiv rörelse där båda könen får möjlighet att komma till tals. Låt denna rörelse vara en ”positivistisk” rörelse.
  Tack för att du Pelle försöker att vara en medlande person och ej anklagande mot något kön, Sverige och världen behöver en sådan person och en ny rörelse för jämställdhet.

 2. Pelle Billing skriver:

  Bra exempel Adam. Vi är livrädda för att uppfattas som kvinnofientliga efter decennier med feminism men att vara lite mansfientlig är det inga problem med. Att belysa denna dubbelmoral är viktigt.

  Jag håller med om att vi själva ska namnge oss, och inte låta andra göra det. Det finns flera varianter:
  - att kämpa för äkta jämställdhet
  - att jobba med viktiga mansfrågor
  - att vara maskulist

  Det viktigaste är att de av oss som tittar framåt bryr oss om bägge könens situation på allvar, medan de som bara bryr sig om kvinnor tillhör bakåtsträvarna.

 3. knäppo skriver:

  Hur fick du det till att detta handlar om att man ska akta sig för män som behandlar kvinnor illa? Jag tror inte att detta var underförstått. Jag tror att det var ett råd för att skapa något positivt, inte att undvika exeptionellt dåliga män även om man såklart kan tolka det så. Jag tror samma råd skulle kunna ges män emellan, det är ju ett bra råd, men det finns inga forum där män diskuterar sådana här saker. Antingen är det tabu, eller så är de inte intresserade av att tala om sådana saker. Män är rädda för att råka säga något som kan tolkas som kvinnoförakt, för de vet att de skulle få en stark reaktion. Därför finns exempel som Adam W ger ovan. Frågan är hur vanligt det är, det vet förmodligen herrarna på denna blogg bättre än jag. Jag tycker att dubbelmoralen är aldeles för uppenbar, så jag är så passa naiv att jag tror att de flesta kvinnor är klokare än att de agerar på detta sätt med att ge order om vilka sysslor som ska göras.

 4. Pelle Billing skriver:

  Knäppo, precis som du skriver så handlar det inte om att Michelle Obama eller Expressen gör något fel, utan det som behöver förändras är att man måste kunna ha artiklar och diskussioner som går även åt andra hållet. Varför inte lite manssidor i Aftonbladet, som motvikt till Wendela, där män får lära sig hur man avgör om en kvinna är en bra person att bilda familj med? Vad ska man kolla upp i förväg, vad ska man akta sig för, osv. Jag tror att det skulle vara givande för många män.

 5. knäppo skriver:

  Jo, jag förstod nog egentligen att du bara ville ta diskussionen vidare. Jag tolkade det på ett sätt så att jag skulle kunna bråka lite med dig :-) Du skriver alltid så balanserat, klokt och eftertänksam så det är svårt att invända något, men ibland är det faktiskt kul att bråka lite.

 6. Jonas P skriver:

  På mitt jobb (i psykiatrin) har vi enbart dagstidnigar och damtidningar. Ofta när jag bläddrar i dem senare slås jag av hur kränkande artiklarna är mot män och hur accepterat det är.

  För någon månad läste jag om vilka beteenden en kvinna inte borde acceptera i en relation, utan uppstår dem borde hon dumpa killen. Något i denna stil var det: ”Visar din kille din tjejkompis mer uppmärksamhet än dig? Dumpa honom!”, ”Vägrar din kille att träna och ligger istället bara som en soffpotatis och kollar på tv? Dumpa honom!”, osv.

  Det intressanta är, precis som ni är inne på, att i princip ingen reagerar på detta. Det är allmänt accepterat att ”skämta” med män på det här sättet. Det omvända, att skriva t.ex. ”Vägrar din tjej skaffa silikonbröst fast hon är en planka? Dumpa henne!” är inte accepterat, och vi ser det heller aldrig – varken i dags- eller herrtidningar.

 7. Tira skriver:

  Men så är det ju viss skillnad på att ligga och slöa hela dagarna och inte hjälpa till med nåt, och att göra en skönhetsoperation. Ska man jämnföra, ska det ju vara lika, och vad jag vet står det aldrig ”Vägrar din man förstora kuken fast han är pytteliten? Dumpa honom”.. Iallafall inte vad jag sett…

  Dessutom är det inte bara män som kränks i sådana tidningar, och i allmänhet. Det är ju helt accepterat att alla mensskyddsreklamer har blå istället för röd vätska. Struntsak kanske, men det medför också att tjejer med mens skäms för att de inte är frächa när de blöder.
  Till exempel.

  Men bara för att kvinnor kränks mest, eller iallafall syns mest, så är det inte okej att kränka män, det är inte det jag säger.

  Riktiga feminister kämpar för jämnlikhet, och anledningen till att vi blir motarbetade är att en liten del (extremfeministerna) ger hela gruppen en stämpel som säger att vi är manshatare och liknande.
  Att döma oss alla efter en liten grupps aktioner är som att säga att alla vita i USA vill bränna svarta, (döma alla efter KKK-s aktioner)…

Google