Medicin, alkohol och makt

04 november 2009, av Pelle Billing

Joanna Rytel, som tidigare gjort både rasistiska och mansfientliga uttalanden, ges idag utrymme av Expressen att skriva en debattartikel. Hennes argumentation i dagens artikel är både förvirrad och medicinskt okunnig. Hon hävdar att man tidigare inte testade läkemedel på kvinnor för att man var kvinnofientlig, när sanningen är att man ville skydda kvinnor och de eventuella foster som de kunde bära på. Sedan pratar hon även om infertilitet och att det är så hemskt att det är kvinnans kropps som får stå ut med fler ingrepp. Men den biologiska verkligheten är ju sådan (även för radikalfeminister) att kvinnans kropp är den som kan bli gravid, så därför så måste man sträva att få in ett befruktat ägg i kvinnan, inte i mannen. Det är fascinerande hur man numera kan se ett kvinnoförtryck i situationer där det inte finns något. Detta är problematiskt, eftersom det i längden kommer att uppstå en situation där inte ens äkta förtryck tas på allvar.

Gudrun Schyman pratar om alkohol och dubbelmoral i Aftonbladet, och det kan ju vara en intressant diskussion att ta upp, oberoende av vad man själv tycker i frågan. Men på något konstigt sätt lyckas hon även blanda in den s k könsmaktsordningen i det hela: ”Det finns ett tydligt samband mellan alkohol och de strukturer som underordnar kvinnor i samhället. Normen skaver och allt fler unga tjejer känner sig tvingade att dricka sig fulla för att våga leva upp till en stereotyp könsroll. Dubbelarbetande kvinnor använder alkohol för att få ner stressnivån när det obetalda arbetet (hemma) tar vid. En riktig man ska ha (minst) en öl i näven.” Är det alltså mäns fel när kvinnor super?! För enligt Gudrun så är ju män ansvariga för könsmaktsordningen.

Det pratas ofta om mäns makt i samhället, och man menar då att fler män har heltidsjobb och en högre lön. Men hur står det till med kvinnors makt? Jag brukar själv ofta prata om den psykosociala makt som kvinnor har i hemmet, genom sin kontakt med barn och vänner. Samtidigt kommer det nu fler tecken på att kvinnor har tysta former av makt i hemmet. Expressen skriver om att det är kvinnan som bestämmer när ett par ska flytta, och nyligen skrev Aftonbladet följande: ”I själva verket är det i stor utsträckning kvinnor som står bakom köpbeslut i hushållen i många delar av världen, enligt Anna Broback. Och det oavsett om det handlar om småsaker eller större inköp, som bilar och hus.”

DN skriver om hemlöshet, vilket är en av de viktiga mansfrågorna i samhället. I artikeln uttalar sig Claudette Skilving på Enheten för hemlösa: ”…personalen på enheten vet också av erfarenhet att det är lättare för kvinnor att haka på män som har någonstans att bo än tvärtom.” Således kan hemlösa kvinnor dra fördel av de könsroller som finns i samhället (män försörjer kvinnor). Själv tycker jag även det är viktigt att det utreds huruvida socialtjänsterna runt om i landet är mer benägna att låta män bli hemlösa än kvinnor. När 75 procent av de hemlösa är män, så är det viktigt att man försöker förstå vilka faktorer som ligger bakom detta.

 

2 kommentarer på “Medicin, alkohol och makt”

 1. Mikael skriver:

  Ibland så är det så enkelt som min idiot till farsa ofta så. En läser som fan läser bibeln haha. Det stämmer ju för alla.

  Faktiskt så ett erkännande mannen; Efter 1.5 år med psykologi o abc diagnoser, så känns ditt hak nice att fastna på. Hade en dålig dag nog igår.

  Ja är tacksam till dig att du får mig att klura lite. Jag kanske har ett annat perspektiv på samma händelse, men det kan ju vara så att man kompleterar varandra.

  Det Gudrun gör, vilket jag personligen tycker är arrogant som just fan. Är att hon antager som många andra att, ungdoms tjejer dricker mer o mer pga någon könsnorm. Tjejer o Killar som är umgdomar dricker knappast av några genus förväntningar, som dom för den delen inte ens vet vad det är.

  Majoriteten som jag hört o läst om (vilken nu inte är alla givetvis lol), som fastnat för, lite för mycket dricka i den åldern, dricker ju för att våga att vara lite mer av sig själv, att ragga på den snygga **** osv. Att man hänger med i ett högt tempo av drickande beror på sociala reflexer ”att man förväntas att ha hängt med i samma takt, så att man kan beställa en ny runda, vilket hänger kvar upp till ca 25-30års ålder? Men basik så dricker man till cashen e slut lol. Det här handlar om helt andra faktorer ju. Vilket alkohol och oberoende ungdoms forskning brukar ta upp.

  Det är orättvist av den gamle alkisen att använda små tjejer för sina politiska skumrask motiv.

  Boendet för par tycker jag är ju en liten charmig grej tycker jag: Efter 15 år med en ilsken Finska, och en massa vänner med sambos. Vi grabbs, låter dom trassla med sin ”kvinno logik” (lite skämtsamt nu), för om vi skulle göra så att man tar över ekonomi, och fixar räkningar på 5 mins (vilket det tar nu för tiden), så åker man ju på dubbelt med skit lol. En positiv debatt om detta skulle vara kul. Faktiskt så kanske det påverkar gemene man/kvinna betydligt mer än mycket annat. Tjejerna trasslar med ekonomi m.m. pga sociala förväntningar dom har från samhälle, och grabbarna låter dem pga att det är lugnare, och i slutendan så är båda parter förlorare vilket är jäkla synd. Ekonomi är ju den största faktor till trassel i förhållanden, otrohet och separationer, som i sin tur drabbar småttingarna. För små så e just en föräldra separation de mest traumatiska barn kan vara med om (om det nu inte handlar om brutal misshandel för det mår alla dåligt av ju).

  Sociala myndigheter är ju en katastrof för alla som drabbas av dom. Bitter realist som jag blivit, så är jag övertygad om att mer än 1% av män drabbas av negativa konsekvenser, som hemlöshet, utsatthet som pappa m.m. pga en bitter kvinna/handläggare som bara antager att han nog kan ordna boende hos sin fyllepolare, eller att just den pappan är npg en av dom som inte gillar ungar, så han ska inte ha några…

  Det att ”personalen” uppmärksammat och omnämner det ovan är ju hemskt. Det där utnyttjas ju av en 3dje part då. Kvinnan kanske hamnar utanför, pga att hon förväntas att lägga sig på rygg, och mannen prackas på en madam som han kanske inte orkar med, pga av det sociala förväntningar att han just ska var som du säger, man=försörjare.

  För att avsluta det lite snyggt. Jag visar framfötterna genom att vända på rollförväntningar, och har haft egna sociologiska små experiment hela mitt vuxna liv. Förvånadsvärt många tjejer, som jag träffat anpassar sig till situationen snabbt. En kul grej var att jag fick ca 5-6 tjejkompisar att bjucka för drickat åt mig en vecka i 19års ålder, utan någon kompensation i natura lol. (har fått höra av andra att dom tyckte jag var ett neat ligg vilket jag inte märkte pga att jag e/var så oskyldig faktiskt lol, vilket gör det ännu roligare).

  Mvh

 2. Info skriver:

  Här Joanna Rytel-manifestet, ingört i Aftonbladet söndag 11 april 2004

  ”JAG TÄNKER ALDRIG FÖDA EN VIT MAN

  År 2000 stormade Joanna Rytel och Fia Sandlund i aktionsgruppen Unfucked Pussy scenen under direktsändningen av Fröken Sverige. De vecklade ut en banderoll och därmed var uttrycket ”Gubbslem” myntat. I dag skriver Joanna Rytel i debattserien ”Den svenska mannen”. Om varför hon hatar gubbslem.

  [Rytel:] Jag har ett positivt meddelande. Det jobbar en tjej i en porrbutik i stan. Det är en typisk porraffär med manliga kunder och manliga försäljare. Ett positivt meddelande till, jag var där i går. Jag var ensam bland gubbar och gubbar. Vi var många i butiken men bara en enda levande fitta gick omkring där och hon var jag. Jag tänker konsumera porr, så det så. Skit i den tråkiga porrindustrin, vinklad som den. Det är bara att reclaima, min hjärna är inte så oskyldig den heller, fniss, fniss. Men inga vita män, tack. I mina porrfilmer, tack. Allt är tillåtet bara inga vita män, tack. I mina porrfilmer, tack. Dom spyr jag bara på, tack.

  Den vita mannen förlorar sin heder om han snubblar på en trottoarkant och jag ser på. För han är inte så van vid förnedring. Han är heller inte så van att bli portad från ett ställe – det är ju bara invandrare som blir portade.Därför är det så roande att se hur förolämpad han kan bli och hela hans kväll är förstörd. Den vita mannen har förstört mitt vänstra spektrum. Han har tagit hela offentliga rummet i besittning.

  Nu vet jag varför den nerklippta Britney Spears-videon där Britney säger, med en läspande tunga, ”And this is it” om och om igen fick så bra plats på vårsalongen 2003 på Liljevalchs. Videon blev vald från en stor mängd inskickade filmer av Liljevalchs konsthall att visas ensam i jätteformat i ett eget rum. Och nu vet jag varför, för att dom gillar sånt där, vita manliga konstnärer som objektifierar objekt. Då rycker det extra i brallan.

  Jag längtar efter ett kvinnorum. Jag är utbränd efter att ha argumenterat med knäppgökar i fem år. Hittills har jag bara hittat ett ställe efter damtoaletten och det är bönerummet i moskén på Medborgarplatsen i Stockholm.
  Dom muslimska männen har åtminstone ingenting emot att kvinnor har en egen gemenskap i lugn och ro. Jag tror att killar känner sig duktiga när dom får hångla med mig. Dom tror att dom hamnar i en bra dager. Dom är också feminister. Killfeminister – fint ska det va! Plocka poäng och ligga med en rabiat råfeminist, va? Men som sagt, dom får gärna följa med hem så jag har någon att prata med om mitt vita manshat hela natten.

  Vi tar det igen:
  Ett vitt gubbslem:
  1 har brist på empati.
  2 tror sig ha förtur på alla plan.
  3 tar för sig på andras bekostnad.
  4 vill att andra ska behaga hans förväntningar.
  5 tål inte kritik.
  6 har en fejkad mjukisfasad.
  7 brer ut sin kropp utan att märka det.
  8 tycker att män säger viktiga saker, fastän det var en upprepning av vad en kvinna precis sagt.
  9 kräver uppmärksamhet dygnet runt.
  0 tål inte att snubbla inför alla.
  q förstår bara ibland det viktigaste ordet NEJ i en kvinnas vokabulär.
  w roffar, roff, roff.

  PS. Jag tänker aldrig föda en vit man, så det så. Man vill ju inte utsätta andra tjejer för samma obehag i framtiden eller begränsa deras sexliv.”

Google