Kvotering kvotering kvotering

19 november 2009, av Pelle Billing

Kvoteringsdebatterna rasar vidare i Sverige. Av någon anledning verkar många politiker och journalister tycka att vi bör frångå demokrati och människors fria val, och istället tvinga in människor i roller och yrken som de kanske inte alls är intresserade av eller känner sig motiverade att utföra.

GP skriver om olika uppfattningar om kvotering och om få kvinnor i styrelser, och i stora drag är det samma gamla trötta argument som framkommer. Sydsvenskan intervjuar Jan Björklund (Fp) om hans syn på kvotering av föräldraledigheten.

Vad gäller kvotering till företagsstyrelser så är det följande principer som ofta glöms bort:

 • Det är först om det är lika många män som kvinnor som satsar fullt ut på att nå till näringslivets topp, som det är rimligt att förvänta sig en jämn könsfördelning i styrelsen. Att vi har ungefär lika många män som kvinnor i Sverige, och ungefär lika stor talang bland bägge könen, säger ju inget om hur många kvinnor respektive män som de facto uppnår rätt kompetens och meritering för styrelsearbete.
 • All form av kvotering innebär en stor risk för diskriminering, när kompetenta personer väljs bort p g a sitt kön.
 • Ifall vi nu ska kvotera, då måste vi även kvotera in homosexuella, invandrare, bisexuella, funktionshindrade, transsexuella, olika samhällsklasser, olika regioner, osv. Det duger inte att på ett enögt sätt bara kvotera efter kön. Antingen hävdar man att alla styrelser måste representera ett tvärsnitt av Sverige, och använda sig av all talang i samhället, eller så gör man det inte.
 • Om vi börjar kvotera till bolagsstyrelser bör vi även kvotera till skolor och socialtjänster där kvinnor dominerar starkt. Vi bör även kvotera in människor till alla farliga jobb såsom vägarbetare, byggarbetare, brandman, soldat, oljeplattformsarbetare, industriarbetare, osv. Det är inte bara jobben på toppen som vi ska dela rättvist på, utan även jobben på botten. Och givetvis ska alla grupper jag listar ovan då kvoteras in i korrekta proportioner.

faella_traed_425

Ju mer man analyserar kvoteringshysterin desto mer inser man att den är absurd från början till slut…

 

3 kommentarer på “Kvotering kvotering kvotering”

 1. Matte Matik skriver:

  Och genusvetare och sopåkare måste definitivt kvoteras – där står det riktigt illa till med jämställdheten! För min del skulle jag inte alls bli ledsen om man införde millimeterrättvisa vad gäller föräldraledigheten, eftersom jag mer än gärna är hemma halva tiden. Jag skulle spänt vänta på att höra vilket ramaskri det skulle bli från kvinnorna däremot, när de inte längre får ta största delen. Trist bara om alla andra måste tvingas till millimeterrättvisa bara för att jag ska få den glädjen.

 2. JJ skriver:

  Då borde de bli glada över detta förslag till Vägverket på Herr Gårman och fröken Tripp

  http://www.yakida.se/bild2009/herrfrugarman.jpg

 3. [...] Jag kan inte annat än instämma. Ingen människa kan ändra på sitt kön, och att nekas en plats i ett viktig sammanhang enbart beroende på vad man har mellan benen måste vara höjden av könsdiskriminering. Därmed så är kvotering raka motsatsen till att förespråka jämställdhet. [...]

Google