Kvinno- och mansförtryck i Iran

26 november 2009, av Pelle Billing

Hanne Kjöller skriver idag en ledare i DN om kvinnoförtryck i Iran. Retoriken är relativt balanserad, men knappast ny. Bland annat beskrivs det hur kvinnor i Iran kan råka illa ut p g a sitt kön:

När man ser eller hör hur livet i Iran ser ut, där det fortfarandet händer att kvinnor stenas – med lagom stora stenar så att de inte ska dö för fort, där familjens manliga ”överhuvud” bestämmer om en kvinna får yrkesarbeta eller åka utomlands, så vill man så hiskligt göra något.

Ja, visst vill man göra något! Jag avskyr själv alla former av förtryck och jag stödjer att kvinnorna i Iran ska få de fri- och rättigheter som man normalt sett har i en västerländsk demokrati.

Men frågan är hur männen i Iran har det? Vilka var det som fick strida i kriget mot Irak? Jo, det var männen, och även de små pojkarna. Detta är en mansfråga av oerhörda proportioner, men jag har aldrig hört att pojksoldater eller män i krig ses som en mansfråga.

Jag undrar även vem som gör de farliga jobben i Iran? Vem bygger kärnkraftverken, vem jobbar ner i gruvorna? Kan det månne vara så att det finns ytterligare viktiga mansfrågor i Iran?

704426_59015433_425

Kjöller fortsätter sedan:

Det jag däremot skulle vilja att Sverige gjorde var att erkänna det systematiska och allvarliga förtrycket mot vissa av världens kvinnor och att relatera det till det förtryck som riktas mot folkgrupper här och där i världen.

Ja, visst ska vi erkänna detta förtryck. Men ska vi samtidigt tiga om det förtryck som män utsätts för bara för att de är män? De flesta länder använder männen till de farliga, tunga och dödliga jobben. När ska Sverige erkänna dessa problem med den manliga könsrollen?

1123375_74076559_425

Slutligen skriver Kjöller:

[...] vi är så vana att se förtryck mot kvinnor som något mindre upprörande än när det är svarta, romer eller homosexuella som får sin frihet allvarligt beskuren.

Ja, och förtryck mot män ser vi inte alls…

 

7 kommentarer på “Kvinno- och mansförtryck i Iran”

 1. John skriver:

  http://www.foxnews.com/story/0,2933,479752,00.html
  Även män stenas i Iran.
  Även i Somalia etc.
  Det är inte enbart kvinnor.

 2. vmm skriver:

  Appropå stening och kvinnor så intervjuades en person från Amnesty i Studio1 häromdagen:

  http://www.sr.se/webbradio/?type=db&Id=2068658&BroadcastDate=&IsBlock=0

  (hoppas det funkar med länkningen, men annars är det i alla fall Studio1 23 november – ni kan säkert hitta ljudklippet)

  Tycker ni som jag att fokus ligger på kvinnor och att det ses som ett slags kvinnoförtryck och ett förtryck av kvinnors sexualitet att otrogna kvinnor stenas medan att lika otrogna män stenas ses som… ja, inte särskilt anmärkningsvärt?

 3. JJ skriver:

  Du visste kanske inte att det var bl.a svenska poliser och millitärer som vid sekelskiftet byggde upp Irans polismakt.

 4. Roffe skriver:

  ”JJ säger:
  26 november 2009 kl 18:02

  Du visste kanske inte att det var bl.a svenska poliser och militärer som vid sekelskiftet byggde upp Irans polismakt.”

  Intressant! Jag visste iallafall inte det.
  Men vad leder det till för slutsatser i denna fråga som Pelle tar upp? Att det är Sveriges fel att kvinnor i Iran stenas? Utveckla gärna./Roffe

 5. geson skriver:

  @VMM
  inte bara otrogna men även kvinnor som blir våldtagna blir i vissa ”områden” stenade. i dessa kulturer är båda könen förtryckta. och allt har med rädsla att göra (religion bygger på rädsla). kvinnor som har sex med mer än 1 man måste ”utvisas”/stenas för att annars sprider hon aids, enligt en pakistanes jag talade med häromveckan. kvinnor får automatiskt aids om de har sex med mer än 1 man, medan män inte får det, det är vad deras forskning visar.

 6. [...] skrev jag om kvinnors och mäns situation i Iran, för att belysa det faktum att medan kvinnofrågorna ses som kvinnofrågor, så ses mansfrågorna [...]

 7. hampus skriver:

  Vad om det systematiska förtryck gentemot pojkars sexualitet som är t o m FN stödd, där FN idag funderar på att omskära afrikanska pojkar som ett HIVpreventivt ingrepp?

  Vad om det systematiska verbala förtryck när inte manlig omskärelse av underåriga pojkar diskuteras på lika villkor som kvinnliga könsorgan, där det manliga organet inte alls ses bli förtryckt i sin sexualitet och tvärtom bara inbjuder internationella organ att peka ut män och pojkar som boskap?

Google