Jämställdhetsmyter

09 november 2009, av Pelle Billing

Ett stort problem i dagens jämställdhetsdebatt är att det ofta handlar om ett tyckande, och mer sällan om forskning och fakta. Än mer allvarligt blir det när man far med osanning, och tyvärr är det inte särskilt ovanligt med förvridna fakta, vilket jag tagit upp vid ett flertal tillfällen:

I dagens Aftonbladet visar det sig om att myten om lönegapet, dvs att kvinnor förmodas tjäna mindre än män för samma jobb, nu spridit sig till FN. Man skriver:

Kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden och heltidsarbetande kvinnor tjänar i snitt 20 procent mindre än män på samma jobb.

Sanningen är att män och kvinnor har samma lön när de utför samma jobb, och att kvinnors lägre löner beror på yrke, utbildning, befattning, arbetstid, övertid, villighet att resa, ansvarsområden, osv osv. För att se källhänvisningar till detta så rekommenderar jag mitt manifest.

picture8

Frågan är vad FN har för källhänvisningar till sitt påstående? Troligen inga alls, då feminismen numera har stort inflytande över internationell politik, och inte ifrågasätts i första taget. Trots avsaknaden av källor så kallas Sveriges regering för första gången till FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève, för en granskning.

Även DN, SvD och Genusnytt skriver om rapporten från svenska FN-förbundet.

 

3 kommentarer på “Jämställdhetsmyter”

 1. idxb skriver:

  Förekomsten av trafficking överdrivs

  Snacka om ”förvridna fakta”.

  Detta uttalande bygger på en tidningsartikel i en engelsk dagstidning, som handlar om en (1) insats som polisen i Storbritannien gjort. Själva artikeln jämställer dessutom felaktigt ”trafficking” med ”forced prostitution”. En 16-årig kvinna på ryska landsbygden som vill ta sig till västeuropa för att sälja sex är fortfarande utsatt för trafficking. Dessutom verkar inga anti-trafficking aktivister, etc, ha intervjuats, vilket är dålig journalistik.

 2. Mikael skriver:

  Att man inte bryr sig om befintlig forskning i Sverige verkar var en genomgående trend inom alla samhälls-forsknings områden. Vi har otroligt bra forskare som tar fram otroligt mycket bra, så källor saknas ju sällan för hur det egentligen är.

  Hur mycket man än skriker och protesterar så är det ju få personer som vill lyssna. Det är smidigare att följa strömmen o tycka som alla andra, så att man inte hamnar i konflikter och måste argumentera för sin sak (det krävs ju kunskaps insamling vilket tar tid ifrån annat kul man vill göra?!).

  Som i mångt o mycket så för kommande generationer lida för vad det tidigare har ställt till med.

  Både hur sanningen ser ut, och hur folk upplever att den sanningen är trolig är ju en himla stor faktor. Om alla är övertygade att kvinnor har det rakt av på alla plan det sämre, så spelar det ju ingen roll om det är på ett annat sätt.

  Man kanske ska jobba lite med att förbättra kvinnors känsla av *en positiv utgångspunkt*?! Många av dagens madamer känner sig (och är) ju utsatta i rättsäkerhets synpunkt. Då kvittar det ju om dom ligger på samma plan i löner etc då, om dom går runt o är rädda. Det här gäller ju oss grabbisar också. Man kan ju inte påstå att rättssäkerheten är bra för någon av oss, och den är ju väldans jämlik här då. Skit i alla lol.

  Trygghet vs otrygghet är ju väldigt viktigt för hur man upplever sin total situation.

  Mvh

Google