Idag

17 november 2009, av Pelle Billing

Idag var jag ute i Vellinge kommun, strax utanför Malmö, och höll en utbildning om jämställdhet och mansfrågor för socialtjänsten. Viktiga frågor som jag tog upp var forskningen om våld i nära relationer (den korrekta versionen) och forskningen om pappors betydelse för barns välgång och hälsa. Jag kom även in på de strukturella problem som finns vad gäller vårdnadstvister, och hur många pappor uppfattar systemet. Sedan pratade jag även om könsrollers uppkomst, dvs att könsroller har inte uppkommit p g a förtryck utan som en funktionell anpassning till rådande omständigheter genom historien.

Jag upplevde att jag fick ett mycket gott gensvar för de frågor jag tog upp, med många kloka frågor och reflektioner från publiken.

Senare på dagen var jag med i ”Skåne Direkt” i P4 som intervjuade mig om mitt arbete om könsfrågor. Du kan lyssna på intervjun i efterhand via webben, jag kommer på efter 18 minuter.

pelle-billing-p4

Med andra ord en späckad dag men väldigt givande och ett steg framåt för mitt arbete! Ännu en god nyhet är att jag idag fick bekräftat att danska socialstyrelsen vill ha en föreläsning av mig och min samarbetspartner Michael Högberg efter årsskiftet. Så det börjar röra sig så smått vad gäller nya perspektiv på kön och könsroller.

 

20 kommentarer på “Idag”

 1. Urban skriver:

  Kul och gratulerar :-)

 2. kvinnlig läsare skriver:

  Helt ok intervju, men du glömde antal minuter man skall spola fram till :-) (om man inte vill höra nyheter osv förs)t. För man reglaget till 18 (lite mer än hälften) så börjar du där.

 3. kvinnlig läsare skriver:

  Nä vad pinsamt!!!!!!! Du glömde inte, det stod där men jag såg det inte, sorry

 4. Ulf Andersson skriver:

  Hej Pelle!

  Tack för ett mycket bra program.
  http://www.dads-r-us.se/2009/11/17/genusdebattoren-pelle-billing-pa-radio/

  Till kvinnlig läsare
  Intervjun med Pelle Billing börjar 18.02 och slutar 24.53.

  Uffe från PappaRättsGruppen

 5. PabloHoney_4 skriver:

  Bra intervju Pelle, sakligt och korrekt. Håller med dig fullständigt.

 6. Pelle Billing skriver:

  Tack alla!

  kvinnlig läsare, du har inte fel, utan jag uppdaterade inlägget eftersom jag kom på att jag glömt skriva tidsangivelse.

 7. Mattias skriver:

  Fantastiskt starkt gjort att gå i spetsen för de här åsikterna, i radio dessutom. Mycket väl genomförd intervju på många sätt. Tack Pelle.

 8. Kristian skriver:

  Fantastiskt kul! Hopp för framtiden finns det! Bra jobbat – klart och tydligt!

 9. DrKejs skriver:

  Jävligt bra jobbat! Din röst behövs på dessa socialtjänster. Det som skulle behövas är att utbilda alla socialtjänster i landet. Hur många har du klarat av hittills? Hur ser det ut med familjerätterna?

 10. Katarina Folmer skriver:

  Hejsan! Ser mig skifta en ljusning i horisonten. Allt fler betonar mannens rätt, och viktiga röster som din sprids till allt fler. Correns artikelserie i Paus, ett tecken av flera på att mediernas bevakning svänger.
  Du gjorde mycket bra ifrån dig, grattis. (Och du duckar bra för obekväma frågor, du vet vilken jag menar.;-)

  Vänliga hälsningar,
  Katarina

 11. Sofia skriver:

  Bra Pelle!

 12. BekeZeke skriver:

  Bra intervju! Lugn, saklig. Du är som gjord för mediarampljuset :)

 13. KimhZa Bremer skriver:

  Jättefin och bra intervju!

  Så oerhört viktigt och värdefullt att du orkar och vågar lyfta upp dessa frågor:-)

  Tack!

 14. Tanja Bergkvist skriver:

  Verkligen bra jobbat Pelle! :-)

 15. Radiointervjun blev mkt bra Pelle. Saklig och interesseväckande.

 16. Pelle Billing skriver:

  @DrKejs
  Detta var första socialtjänsten jag klarade av.

  @Katarina F
  Man måste kunna ducka ;)
  Det handlar helt enkelt om vem som ska äga referensramen, och kärnan i mitt arbete är att jag äger min egen referensram, annars implementeras automatiskt samhällets referensram, dvs feminismen.

  @alla
  Tack för alla uppmuntrande tillrop!

 17. Lavazza skriver:

  Jag instämmer i hyllningskören. Jag tycker att du skriver bra, men du imponerade mer i radio. Det är inte lätt att få fram vad man vill ha sagt på ett bra sätt i det mediumet, och du lyckades bättre än de flesta. Mycket proffsigt.

 18. Erik skriver:

  Toppen intervju Pelle, kul att höra dig bemöta en uppenbart negativ radio-host så säkert och bra.

  Det enda jag har att anmärka på är din tveksamhet när intervjuaren tjatade om makt och sexuellt våld. Du kunde svarat att:

  - Vissa tycker (forskningen i fråga är ju hermeneutisk dvs tolka/tycka – se vetenskapsteori) de kriminella gärningarna förklaras av makt men det är inte alls den enda tolkning eller faktor som spelar in. Det är en mycket stor del av alla män som har makt utan att begå våldsbrott mot varken kvinnor eller män.

  Du behöver inte vara expert på hermeneutik för att kommentera hermeneutisk forskning. Den bygger på forskarens förförståelse. Inte på fakta som du behöver kunna. Det där snacket om makt var det enda som fick dig ur balans.

 19. [...] och genusdebattören Pelle Billing ta en titt på dessa studier . Han har för övrigt nyligen hållit en utbildning om jämställdhet  i Vellinge kommun, och Pär Ström har skrivit en debattartikel i Expressen och [...]

Google