EU-kvotering ratas

25 november 2009, av Pelle Billing

Med tanke på hur många artiklar som skrivs om kvoteringens fördelar, så är det befriande att stöta på en artikel som säger nej till kvotering. I Kvällsposten skriver Jan-Olof Bengtsson att EU behöver ingen kvotering. Den senaste tidens nomineringar av EU-kommissionärer runt om i Europa har lett till en diskussion om hur många män respektive kvinnor som sitter i kommissionen, och det finns de som anser att kvinnor kvoteras in från svensk sida, med tanke på att alla tre kommissionärerna varit kvinnor. Dessutom har en grupp kvinnliga EU-parlamentariker protesterat mot det som de upplever vara en brist på kvinnor. Kvoteringen ligger således och ruvar i vassen.

eu_425

Vad presenterar då Bengtsson för argument mot kvotering?

Så skulle EU styras bättre om EU-kommissionen blev könskvoterad? Naturligtvis inte. Visserligen bor det fler män än kvinnor i EU. Och rätt man på rätt plats i EU-sammanhang behöver så klart inte vara en man. Men synsättet är inskränkt.

[...] det är fundamentalt fel om könstillhörighet blir utslagsgivande eftersom det är just detta som den enskilde inte kan påverka.

Jag kan inte annat än instämma. Ingen människa kan ändra på sitt kön, och att nekas en plats i ett viktig sammanhang enbart beroende på vad man har mellan benen måste vara höjden av könsdiskriminering. Därmed så är kvotering raka motsatsen till att förespråka jämställdhet.

Kvoteringsfrågan är en av vår tids viktigaste jämställdhetsfrågor, och risken är överhängande att kvotering till bolagsstyrelser införs inom kort i Sverige. Med tanke på hur stark feminismen vuxit sig i internationell politik, så finns det alla möjligheter att kvotering även införs på EU-nivå. Frågan är vilket typ av kvinnosyn som denna kvoteringsiver leder till? Klarar inte kvinnor av att slå sig in på de yrken de önskar? Är kvinnor i större behov av gräddfil än invandrare, homosexuella och funktionshindrade – som är erkänt diskriminerade grupper i samhället?

Ifall feminismen lyckas införa en kvotering av kvinnor, så är risken överhängande att det blir en pyrrhusseger.

 

2 kommentarer på “EU-kvotering ratas”

  1. Anders skriver:

    Jag har fått känslan av att det här om kvotering handlar mest om feminismens polariserade syn, att det liksom är män mot kvinnor, och att man därför måste kvotera in representanter i maktpositioner så det blir en maktbalans, mer så än att det rör sig om resonemang runt diskriminering och glastak. Hade det bara rört sig om att undvika diskriminering hade man jobbat på ett annat sätt, och/eller intresserat sig mer för positioner utan makt.

    Jag tycker den världsbilden är väldigt tråkig, osann, och inte särskilt konstruktiv.

  2. katten skriver:

    Men en gräddfil för KATTER – det skulle vara nåt!!! Råttorna behöver ni inte bry er om, för jag kniper så många jag bara hinner.

Google