Barn ska bo hos sin mamma i fängelse

14 november 2009, av Pelle Billing

Rapport rapporterar att man vill göra det lättare för mammor att få ha sina barn boende hos sig när de avtjänar sitt fängelsestraff. I nuläget får barn bo hos sin mamma i fängelset upp till ett års ålder, men inte senare, och den gränsen vill man nu slopa.

Å ena sidan låter det väldigt bra och människovänligt att göra en sådan ändring, men vad är det egentligen man föreslår? Jo, man föreslår att barn hellre ska bo hos sin brottsliga mamma i ett fängelse, istället för att bo hos sin icke brottsliga pappa utanför fängelset. Är detta ett förslag år 2009 som betraktar män och kvinnor som jämställda föräldrar? Finns det även ett förslag om att låta dömda män få bo med sina barn i fängelset?

Själv kan jag tycka att det är OK att göra ett undantag för barn som är under ett år, med tanke på att mammor är de som ammar (om det går att tillgodose att även pappan träffar barnet flera dagar i veckan). Men efter ett års ålder känns det som att barnet bör få vara med den förälder som inte är brottslig och som kan stå för kontinuitet i barnets liv.

Här är klippet från Rapport:

Läs även vad Kriminalvården skriver om mamma i fängelse.

Här skrivs det om en avhandling från Malmö Högskola som tar upp vad som händer med barnen när mamma åker i fängelse. Däremot inget om vad som händer när pappa åker i fängelse, vilket är långt vanligare.

 

5 kommentarer på “Barn ska bo hos sin mamma i fängelse”

 1. vmm skriver:

  I Rapports sändning nyss klockan 18.00 så sa hon som påade inslaget att det gällde mammor och pappor. Fast i inslaget pratar man ju bara om mammor.

 2. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Ett helt vansinnigt förslag. Varför skulle en brottsling som sitter i fängelset gå före en icke-dömd förälder? Även om barnen är små och ammar går det ju utmärkt att ersätta bröstmjölken med amningsersättning (det görs ju för barn där mamman inte har tillräckligt med egen mjölk). Inte en mammor till små barn borde få ha dem i fängelset om det finns en pappa utanför.

 3. Access skriver:

  Visserligen är det viktigt med ammning, men om en mamma har barnet med sig i fängelset första året så försvårar det kraftig för pappan att knyta an till barnet. Risken är därför stor att barnet kommer att bli kvar längre i fängelsemiljö, med allt vad det innebär i form av begränsat umgänge med andra barn och släktingar.
  Därför skulle jag hellre se att pappan har vårdnaden även första året, och att mamman tappar bröstmjölk som barnet kan inta under pappans omvårdnad. Sen kan barnet fortsätta bo hos pappan efter första året. Kanske även börja på dagis och leva ett helt normalt liv, samt hälsa på sin mamma i fängelset ett par gånger i veckan.

 4. Matte Matik skriver:

  Ytterligare ett exempel på att det inte alls är ovanligt att det är synd om kvinnliga brottslingar medan män får skylla sig själva.

 5. profanum_vulgus skriver:

  Ännu mer talande är det väl att manliga fångar ALDRIG får bo med sina barn? Detta helt oavsett om mamman är fånge, fri, död eller levande.
  Kan inte mamman ta barnen så placeras de av socialtjänsten.
  En bekant till mig åkte in och hans 16-åriga dotter fick bo ensam i villan under tiden (sex månader i häkte och sedan sex månader på kåken, med ganska lång tid emellan), han begärde att få elektronisk fotboja så att han kunde vara hemma med dottern (som fick hjälp med inköp, städning, matlagning, körning mm av en väninna till honom som hon inte tyckte om), men han fick inte en enda dag fotboja eftersom han inte erkände brottet han dömts för.

Google