Är könet viktigt?

05 november 2009, av Pelle Billing

DN skriver att Vaira Vike-Freiberga skulle vara en bra ny ordförande för EU, och lägger fram flera bra argument till varför så är fallet. När jag läser artikeln tycker jag först att det är så befriande att DN pratar om hennes lämplighet och hennes kompetens, istället för att prata om hennes kön. Men sedan kommer tyvärr könsvinklingen: ”…unionen behöver äntligen få en kvinna i den allra högsta ledningen”. Personligen ser jag det som en förolämpning mot Vike-Freiberga att DN har hennes kön som ett av argumenten till att hon är lämplig. Hon är ju fullt kompetent som individ, och då spelar hennes kön ingen roll.

UNT fortsätter med sin feministyra i tidningen, och framför att bilden av mannen har förändras. Artikeln i sig är inte värd att läsa, förutom detta mycket överraskande citat: ”Att förändra machobilden är alltså svårt? – Oh ja. Framför allt som många kvinnor föredrar bilden av en tuff, stark och överlägsen man, och inte vill göra avkall på den föreställningen säger hon.” Det hör inte till vanligheterna att kvinnor hålls lika ansvariga som män för de könsroller vi har. Men om vi ser kvinnor som vuxna och inte som barn, så finns det ingen annan möjlighet än att se bägge könen som precis lika ansvariga för hur könsrollerna ser ut. Sedan tycker jag att det inte finns någon anledning att skuldbelägga något av könen för könsrollerna, eftersom de historiskt sett har haft ett starkt överlevnadsvärde. Men i den utsträckning vi vill hålla män och kvinnor ansvariga, så gäller ansvaret bägge grupperna.

 

3 kommentarer på “Är könet viktigt?”

 1. vmm skriver:

  Att utse Vike-Freiberga skulle göra Mona Sahlin (S) glad. Hon har ett önskemål när det gäller EUs ordförande: att det blir en kvinna. Så Vike-Freiberga uppfyller alla Sahlins krav.

  (Mona Sahlin sa det här i Ekots lördagsintervju i P1 för några veckor sedan, dvs hon fick frågan om vem hon ville se som EUs ordförande och hon sa att hon inte hade några namn men hon hoppades att det blir en kvinna)

 2. Roffe skriver:

  ”det spelar ingen roll vem det blir bara det blir en kvinna”

  Lite hårddraget var det väl den enda merit Mona Sahlin behövde när hon valdes till partiledare för SAP?

 3. vmm skriver:

  Roffe: Ja, jo, det kan man säga. Kvinnligt kön var en förutsättning. Hade Mona Sahlin varit man och tyckt samma sak som hon tycker, sagt samma saker som hon säger, gjort samma saker som hon gör OCH VARIT MAN så hade hon förmodligen inte blivit vald till partiordförande.

  Precis som om en man som sagt rätt, gjort rätt, tyckt rätt inte haft en chans att bli partiordförande för han hade haft fel kön.

  Det skulle bli en kvinna den här gången.

Google