Aggressiv lucia

30 november 2009, av Pelle Billing

När det gäller våld i nära relationer så förespråkar jag nolltolerans. Dvs det är inte OK att slå sin partner även om det bara är en knuff eller en örfil.

stop

I vår kultur så anses det tyvärr vara helt OK för kvinnor att ge sina män en örfil eller att kasta något på dem när de ”förtjänar det”. Denna norm etableras via filmer och böcker. Tyvärr är en konsekvens av denna norm att kvinnor riskerar sätta igång bråk och våld i hemmet, som i slutändan kan leda till att bägge parterna blir skadade, och störst risk är det att kvinnan blir skadad.

För män är däremot normen något annat. En man som ger sin kvinna en örfil är en hustrumisshandlare, och dessutom en ynklig person och inte En Riktig Man.

I gårdagens UNT var det ett klockrent exempel på denna dubbelmoral vad gäller våld. 17-åriga Camilla Andersson som precis blivit utsedd till lucia i Tierp hade följande att säga om sin pojkvän Jesper som inte var på plats när hon utnämndes:

Han är inte här nu?
- Nej, han valde att spela dataspel med några kompisar i stället. Han förtjänar en örfil, säger Camilla Andersson.

Jaså, gör han? Och om du skulle missa en viktig hockeymatch som Jesper spelar, förtjänar du då en örfil av honom?

Nej, fram för nolltolerans mot våld i nära relationer, även för kvinnor. I slutändan så är det kvinnorna själva som skulle tjäna mest på det.

Uppdatering: UNT har nu redigerat bort den textpassage som jag citerar, och man har även raderat alla kommentarer till artikeln. Jag har skrivit till UNT och bett om en förklaring. Se även originalartikeln nedan:

unt_aggressiv_lucia

 

19 kommentarer på “Aggressiv lucia”

 1. Clabbe skriver:

  Det är även intressant att se hur media hanterat faktumet att Tiger Woods svenska fru Elin jagat honom med en golfklubba på grund av rykten om att han varit otrogen.

  När en kvinna blir misshandlad av en man får vi aldrig veta anledningen. Här antyds att Tiger förtjänar det,

 2. Urban skriver:

  Ja, detta är ett jättekomplex att ta tag i.

  Sedan funderar jag på hela Lucia-konceptet: Borde inte man inte ha manliga lucior hädanefter? Tjejlucior känns normativa och strukturellt diskriminerande. Luciaseden har ju fornnordiska rötter och var kopplat till den onda trollpackan Lussi och även guden Oden som bytte skepnad, bla. till kvinna. Så här behövs en uppdatering tycker jag..

 3. PabloHoney_4 skriver:

  Mannen, det skyldiga könet?

  Det fenomen har jag sett flera gånger i mitt relativt sett korta liv: Ett par (man och kvinna) står bredvid varandra på krogen. Av någon anledning så blir paret osams och diskussionen spårar ur. Kvinnan ger då mannen en kraftig örfil och då sker alltid följande. Männen runt baren reagerar blixtsnabb med attackera och misshandla mannen. Mannen blir misshandlad och utslängd från krogen med hjälp av vakterna. Ibland fortsätter misshandel utanför. Kvar står kvinnan chockad och förstod inte riktig vad som hände. Eller förstår hon precis vad som händer om hon gör detta? Kvinnan inte av avsky utan av förståelse och tröstas för att hon är tillsammans med en sådan skitstövel.

  Mannen är i detta fall ett brottsoffer och kvinnan gärningsman. Det blir ingen polisanmälan av kvinnan, eftersom detta fenomen är förenat med skam. Han är i o med örfilen stämplad som skyldig till situationen. Han skulle inte bli tagen på allvar av polis eller åklagare pga av sitt kön.

  Vad är detta ett uttryck för, ett matrarkat samhälle med hackordning?

 4. vmm skriver:

  Billing skrev så här: ”En man som ger sin kvinna en örfil är en hustrumisshandlare, och dessutom en ynklig person och inte En Riktig Man.”

  Dagens ledare i Gefle Dagblad handlar om våld mot kvinnor. Sista meningen i artikeln: ”Att bekämpa kvinnomisshandel och de som begår den, nämligen ynkliga, omanliga män, är en viktig feministisk grundsten i ett demokratiskt samhälle.”

  Ynklig, omanlig…

  Undrar förresten vilka kvinnor som är ”ynkliga och okvinnliga”?

 5. Peter skriver:

  Bra rutet!

  Jag tycker både hon och UNT borde anmälas för uppmuntran till brottslig handling.

 6. Anders skriver:

  Det där med att kalla män som misshandlar för ”omanliga” är lite fjantigt tycker jag. Det är psykologi som man använder på barn, man säger att det är ”barnsligt” att göra XYZ för att få dem att sluta göra det.

 7. Sofia skriver:

  Urban

  Vill du se fler manliga lucior så gå till närmaste genus-dagis på luciadagen, där kryllar det av små lucia-män.

 8. Stefan W skriver:

  ”Vi tar inte emot dina kommentarer”
  -Så står det numera i den aktuella artikeln, men de har iallafall inte raderat kommentarerna som kritiserat Lucians våldsbenägenhet.

  Har UNT fått kalla fötter, månne..?

 9. Kristina skriver:

  Jo, det är märkligt detta att kvinnor har ”rätt” att örfila män. Så vanligt att vi inte alltid reagerar. Det socialt accepterat att kvinnan slår ett slag – men aldrig mer. Det PabloHoney_4 skriver visar hur allvarliga konsekvenserna ändå kan bli…

  Har själv aldrig örfilat någon. Däremot har jag på skämt måttat luften när en man sagt ett ”under bältet skämt” med extra låg nivå. Då tänkte jag att det skulle vara ok för mig personligen att en man markerade på samma sätt emot mig. Senare har jag sett att detta är ett uttryck just för konventionen att det är ok för kvinnor att örfila för om en kille är fräck men inte tvärt om, och därför kan inte detta heller vara ok.

  Systematisk misshandel i våldsamma relationer som drabbar kvinnor och män är delvis annat kapitel än örfilandet. Men som du säger Pelle så är nolltolerans antagligen vägen att gå.

  För någon generation sedan var det socialt accepterat med husaga, att familjefadern slog fru och barn i uppfostringssyfte, vilket ju inte skulle accepteras idag. Örfilande av män i uppfostringssyfte borde också vara något vi bör förpassa till historien.

 10. Magnus skriver:

  Samtliga kommentarer tillhörande artikeln i UNT, är nu raderade av redaktionen. Alla utom en stackars liten kommentar.

  Märkligt av UNT att censurera läsarna på det viset.

  Ser nu att även artikeln är redigerad av redaktionen, och att kommentaren om örfilen nu är borttagen.

 11. Pelle Billing skriver:

  Jag noterade också det Magnus.

  Har lagt till en uppdatering ovan.

 12. Ulf Andersson skriver:

  Förskräckligt!
  Tyckte att detta var värt att skriva om
  http://www.dads-r-us.se/2009/11/30/lucia-tycker-att-pojkvan-fortjanar-orfil/

  Att tjejer är lika våldsbenägna som killar är en sak,
  men att uttala sig på det sättet som hon gjorde…..
  Hon ger ordet ”bitch slapping” en helt ny innebörd.
  ALLT våld är fel. Men här ser vi kanske en liten del
  av hur framtiden kommer att arta sig.

  Usch!

  Uffe från PappaRättsGruppen

 13. Magnus skriver:

  ”Jag har skrivit till UNT och bett om en förklaring.”

  Skriv gärna en kommentar när UNT har svarat. Är lite nyfiken. :)

 14. PabloHoney_4 skriver:

  Vilket av dessa alternativ passar bättre in, för UNT?
  a) UNT = Uppsala Nyfascistisk Tidning
  b) UNT = Underbegåvat Naiv Tidning
  c) UUNTM = Uppsala Universitets Närodlade Trakasserier mot Män
  d) UFNT = Uppsala Femi-Nazistisk Tidning

  Tidningen har kanske ett namnbyte att tänka på? :)

 15. Janne Runsvik skriver:

  Har frågat under kommentarer varför hennes yttrande o tidigare kommentarer om det försvunnit samt att hon bör avsättas.
  Får se hur länge det finns kvar…
  Ska dessutom skicka in en insändare i samma ämne. Även om jag haft ett antal insändare i UNT tidigare är det väl tveksamt om denna kommer in….

 16. Sundochrund skriver:

  Någonting är väldigt fel när så gott som alla partier (och framförallt de flesta ledarredaktioner) helt plötsligt har anammat en vänsterhållning.

 17. Sundochrund skriver:

  vmm:

  har märkt att även Gefle dagblad vid ett flertal tillfällen har intagit en tydlig feministisk hållning i sina ledare. Och så kritiseras KD idag också (trots att det är en borgerlig tidning).

 18. Urban skriver:

  Sofia: Är det så?! Vad gulligt det låter och då är ju utvecklingen på väg i rätt riktning :-)

 19. [...] skrev jag om UNT:s artikel om lucian i Tierp som tyckte att det var OK att ge sin pojkvän en örfil när han [...]

Google