Sex, relationer och trafficking (notiser…)

22 oktober 2009, av Pelle Billing

Fråga Psykologen är en intressant serie artiklar i SvD där en psykolog svara på läsarnas frågor. Ofta ges det bra och tänkvärda svar, där andemeningen är att man ska acceptera sig själv, vilket forskningen också visar är nyckeln till en framgångsrik terapi. När det gäller könsfrågor däremot, så utgår svaren nästa alltid från det kvinnofokus som samhället har, och att kvinnors inställning till relationer är den som ska gilla. I en nylig artikel skriver en undrande kvinna: ”Jag har också helt nyligen resonerat med honom om detta; att jag som trott att jag agerat mer mixat, agerar utifrån impulser och känslor och att han resonerar och agerar intellektuellt .” Således uppvisar de en vanlig bild, där kvinnan prioriterar känslor och mannen prioriterar intellektuell resonerande – åtminstone inom relationen. Så vad blir då psykologens svar? ”Har du en oro kring att din vän stänger av sig känslomässigt så säg ut det. Är det ett problem för honom själv så kan han söka hjälp och utvecklas.” Däremot inte ett ord om att kvinnan ska fundera på att hon kanske är för känslosam och borde söka hjälp för detta…

En artikel i brittiska Guardian berättar att trots en riktigt stor operation där polisen och myndigheter samarbetat för att gripa de som sysslar med trafficking eller de som är offer för trafficking så har man haft problem att få några substansiella resultat. Slutsatsen blir att den mediabild som piskats upp kring trafficking är rejält överdriven, åtminstone i Storbritannien. Trots detta håller man på att ta fram en ny lagstiftning, där sexköpare ska straffas om de har sex med någon som är utsatt för tvång, vare sig kunden är medveten om detta eller inte: ”Parliament is in the final stages of passing the policing and crime bill which contains a proposal to clamp down on trafficking by penalising any man who has sex with a woman who is ”controlled for gain” even if the man is genuinely ignorant of the control.”

Lisa Magnusson skriver på ett skarpsynt sätt i Aftonbladet att det är irrationellt att vara mer rädd för överfallsvåldtäkt än att bli misshandlad utomhus: ”År 2008 anmäldes 1162 utomhusvåldtäkter. Samma år anmäldes 41261 utomhusmisshandlar. Sannolikheten att man skall åka på spö på väg hem är alltså 35,5 gånger större än att man skall bli överfallen, nedmanövrerad och våldtagen.” Således är det betydligt farligare för män att vistas utomhus sent på kvällen än det är för kvinnor, eftersom det i första hand är männen som blir misshandlade. Detta känner de flesta jämställdhetsexperter inte till, vilket vi kan se i denna roliga video.

Expressen skriver att det är kvinnors sexsurfande som ökar mest, vilket jag antar blir svårsmält för de radikalfeminister som säger att all porr är kvinnoförnedrande. De värsta radikalfeministerna är dock svåra att ta på allvar eftersom de hävdar att allt sex är kvinnoförnedrande. Procentsatserna för de som sexsurfar anges i artikeln vara 17 procent, men om man tittar på Expressens inofficiella omröstning så har hela 85 procent klickat att de gör det regelbundet eller att de har gjort det flera gånger. Således kan man drista sig till att gissa att ämnet fortfarande är tabu och att det är en grov underrapportering när undersökningar görs.

 

6 kommentarer på “Sex, relationer och trafficking (notiser…)”

 1. Annders Svennisdottir skriver:

  Det blir mer och mer vanligt att tjejerna tar initiativet till att spela in amatörfilmer – och det märks att de gillar se sig själva ur ett annat perspektiv. Hur förklarar radikalfeministerna det? Är det också ”patriarkatets” fel? Schyman, Winberg, Borgström – eller någon annan stats/radikalfeminist får gärna svara.

 2. Lavazza skriver:

  Dessutom finns det risk att psykologen uppmuntrar en histrionisk kvinna till emotional abuse:

  ”First, it’s highly unlikely that your girlfriend or wife will see her behavior as abusive because “everything’s your fault” and, most importantly, her abusive behaviors are how she gets what she wants. It’s a learned and highly effective behavioral technique, which, even if she gains awareness about it, will be terribly difficult (if not impossible) for her to break. The goal of an abuser is control and the way they control you is through emotional abuse.”

  http://mensnewsdaily.com/2009/10/19/the-emotionally-abused-man-when-love-hurts/

  Det vore kul att se den psykolog som författat den ovan länkade artikeln besvara samma fråga.

 3. ”Detta känner de flesta jämställdhetsexperter inte till, vilket vi kan se i denna roliga video.”

  Har sett videoklippet hur många gånger som helst, och tycker klippet är lika roligt varje gång. :)

 4. Pelle Billing skriver:

  @Annders
  Problemet för radikalfeministerna är att kvinnor inte beter sig som de skulle vilja. Kvinnor gillar sex, spelar in porrfilm, vill ibland vara hemmafruar, och vägrar rösta på F!…

  @Lavazza
  Jag väntar spänt på att det ska komma forskning på psykiskt våld, tyvärr har man inte gjorts några undersökningar på hur det ser ut i förhållanden, och ev könsskillnader.

  @Magnus
  Ja, den videon är klockren :D

 5. [...] och bör bekämpas hårt av polisen, gärna med samarbete över nationsgränserna. Men som jag nyligen skrev om så överdrivs ofta förekomsten av fenomenet, och det finns även en tendens att klumpa ihop [...]

 6. Anonym skriver:

  Är inte problemet att man inte ger någon undervisning i relationer till människor i grundskolan?

  Skulle inte sådana här saker bli mindre infekterade om man gav ungarna betyg i att kunna konkretisera respekt för varandra i handling?

  Istället för mobbing, istället för en massa ”trams-opinionsbildande” som skulle kunna förebyggas redan från lekskoleåldern?

  För vissa har ju inte så bra förebilder när de växer upp – då borde skolan ta lite mer ansvar…

  Man kan säga en massa – men om ungarna får veta att inte ens den mest skolbegåvade elev har fått något betyg i relationer – vad är det då man ger för en utbildning?

  Och det är ju en liten parallell – för det finns ju de som missunnar människor framgång – vare sig det är på relationernas område – som Hollywood-kändisar som hängs ut i pervers ”veckopress” – eller om det är Nisses bygg som har kört lagligt länge – men blir misstrodda för att byggjobbare uppfattas av ett okänt antal som sviniga människor som jobbar svart – och kanske använder sina ”arbetarmuskler” till att misshandla människor…

  Det finns mycket att tycka och många forum… Jag nöjer mig utan att uttala mig vad jag tycker om den här bloggen — så ta bort inlägget om du inte står ut med anonyma tyckare som kanske aldrig kommer att skriva något mer – speciellt om det blir en osaklig debatt med angrepp mot undertecknad istället för resonemang om kultur.

  Slå upp uttrycket ad-hominem den som vill gå till angrepp mot personen och människan som skrivit det här – och fundera på vad det är för kultur du bidrar till om du använder sådan ”ad-hominem”-argumentation…

  Jag misstror ingen – men jag har sett för mycket skitkultur på nätet…

  Och ändå är det så oerhört liten del av mänskligheten som har tillräcklig Internet-tillgång och dessutom Internet-kunskap.

Google