Myter om hederskultur

04 oktober 2009, av Pelle Billing

Hanne Kjöller skriver idag om hederskultur, under titeln ”Patriarkat i kvadrat”, apropå den dokumentär som SVT ska visa ikväll:

Även om hederskulturen också drabbar män, inte minst homosexuella män, så handlar den till största del om kvinnor. En av Shirins systrar förklarar: Det är killen som sitter på hedern. Hans mamma, systrar eller döttrar riskerar hans heder, för själva har de ingen. Att döda den kvinna som i hans ögon gått över gränsen är ett sätt för honom att vinna tillbaka sin heder.

Som vanligt så får man aldrig hela bilden genom att göra en feministisk analys som från början har definierat männen som problemet. Till att börja med, så är det inte korrekt att säga att hederskultur till största delen handlar om kvinnor. Socialstyrelsens rapport om hur hedersvåld drabbar gymnasieungdomar, visar t ex att bägge könen är ungefär lika utsatta. Varför skrivs det inte mer om denna rapport i media?

Sedan måste man även komma ihåg att (pre-industriella) samhällens strävan att kontrollera kvinnors sexualitet, mer än man strävar efter att kontrollera mäns sexualitet, grundar sig i det enkla faktum att det är svårt att övertyga en man att gifta sig med en kvinna och försörja henne och barnen, om han inte kan känna sig relativt trygg i att det verkligen är hans barn. Kvinnan vet ju däremot alltid vilka barn som är hennes.

Detta försvarar givetvis inte hedervåld mot kvinnor på något vis, men det skulle vara befriande om vi kunde ha en mer intelligent debatt kring varför hedervåld uppstår, samt att vi använder oss av forskning och fakta för att kartlägga vilka det egentligen är som drabbas.

 

4 kommentarer på “Myter om hederskultur”

 1. Access skriver:

  Vad jag förstått så är det ofta mammorna som tjatar på sina söner att de ska återställa ”förlorad heder” som sönernas systrar ”ställt till med”. Allt för att upprätthålla familjens heder.

 2. KM skriver:

  Svaret på din fråga: Det skrivs väldigt lite om rapporten för att bortfallet var så stort att det i princip inte gick att slå fast något allas.

 3. Kristina J skriver:

  Läs DNs serie. De tar upp både en homoman och en heteroman.

  Och jag tror knappast att det är evolutionen som spökar i dessa familjer fortfarande. Snarare är det religionen/kulturen. Vi i Sverige har väl inte haft ”hedersbrott” på flera hundra år.

 4. Tanja Suhinina skriver:

  Vad tycker du om DN:s artikelserie om män och hederskultur?

Google