Baumeisters idéer når Sverige

30 oktober 2009, av Pelle Billing

Roy F Baumeister är en socialpsykolog och forskare från USA vars tal ”Is There Anything Good About Men” fått stor spridning på nätet, och som också påverkat min egen syn på könsroller en hel del.

I dagens SvD så återger Thomas Gür dessa idéer på svenska, vilket är mycket glädjande att se. Baumeisters idéer är nämligen en viktig pusselbit för att kunna förklara varför feminismen till stor del bygger på missförstånd och en otillräcklig förståelse av historien.

Istället för att tro att män har förtryckt kvinnor, så är det mer korrekt att säga att män och kvinnor bägge har förtryckts av sin könsroll, och könsrollerna har bestämts utifrån behovet av överlevnad och behovet av att föra samhällets utveckling framåt.

 

9 kommentarer på “Baumeisters idéer når Sverige”

 1. Mattias skriver:

  Hmm, tyvärr får jag nog hålla med flera av kommentatorerna till Thomas artikel. Jag tycker inte att han får fram sitt budskap speciell tydligt och det är en aning olyckligt då det är ett såpass viktigt ämne för diskussionen. Jag skulle nog t o m gå så långt som att säga att om man inte redan är positivt inställd till den ställning han predikar för, så köper man inte hans innehåll.

  Jag vet att du inte skriver inlägg på beställning Pelle, men jag tror att en komplettering/fristående artikel med bakgrunden till tankesättet Thomas beskriver skulle göra väldigt gott.

 2. Olof skriver:

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article6037122.ab
  När kvinnor konsumerar räddar det oss ur krisen.
  När män konsumerar sprider vi miljöförstöring och sabbar världen.

 3. Mattias skriver:

  Olof,

  det där påminner mig om den roliga (?) historien om hur män och kvinnor shoppar (ursäkta den grova generaliseringen, men historien bygger på den). När kvinnor shoppar kläder så går de på jakt, de letar fynd och gör spontanköp. De har inte bestämt sig innan de för vad de ska handla. Män gör tvärtom, kollar utbudet, affärerna och bestämmer sig innan. Sen går de ut och köper exakt det de skulle och går hem.

  Jämför sedan med hur kvinnor och män handlar mat. Kvinnor gör en lista innan och när de når affären handlar de det och absolut inget annat. Männen ser listan som en grov plan och avviker gärna eller gör stickspår till verktygsavdelningen. Inte ovanligt med ett fynd på en elektrisk skruvdragare när de kommer hem.

  Olika beteende i olika situationer. Problemet är att i ena fallet så är beteende A ”rätt” (kvinnans) och i det andra fallet så är beteende B ”rätt” (återigen kvinnans). Var sätts den här värderingen av ”rätt” i exemplet ovan? Jag sätter 100 kr på när lille Kalle och Lisa handlar kläder och mat med mamma när de var små…

  Tycker det finns två lärdomar av det:
  1) Det finns en matriarkal könsmaktsordning, precis som en patriarkal, de är alltså områdes- eller kanske situations-beroende.
  2) Vi män måste TA FÖR OSS på de tradionellt kvinnliga områdena och bryta deras könsmaktsordning precis som kvinnor måste TA FÖR SIG och bryta vår där det så behövs. Om Kalle och Lisa handlat med pappa varannan gång är jag säker på att vi hade sett ett mycket mer diversifierat beteende och i högre grad köns-oberoende. Till allas fördel.

 4. Lavazza skriver:

  Tack för länken, Pelle.

  Mycket intressant från någon som tänkt och tagit reda på mer om saker som jag själv tänkt på.

  Kanske är det dagens betoning av individens frihet i kombination av ett minskat personligt ansvar på grund av den ekonomiska utveckligen och välfärdsstaten som gör att det är svårt att se att samhällen och system också är en form av individer som måste fungera för att överleva. Samhället är som en kropp som tvingar kroppsdelar eller celler att göra vissa specialiserade saker, utan att de får välja att göra det som just de tycker är roligast och låta bli att göra saker de inte tycker är lika roligt, oavsett om det är bra för kroppen som helhet och kroppens överlevnad. Samhället behandlar också kroppsdelar och celler olika, en del får mycket syre och näring, andra mindre, en del fär leva länge, andra kortare, en del prioriters när det är dåligt med resurser, andra prioriteras bort i dessa situationer, och för mycket eller för lite resurser, eller resurser som går till fel ställe kan göra att kroppen fungerar sämre etc.

 5. Pelle Billing skriver:

  Nej, det hade jag inte sett. Tack för tipset! Kanazawa är en gigant inom den evolutionära psykologin :)

 6. [...] Baumeister tog upp i sitt tal Is There Anything Good About Men. Första gången handlade det om att det finns fler män både på toppen och på botten i samhället, och denna gång handlar det om Titanic och en jämförelse av filmen och verkligheten: När [...]

 7. [...] fortsätter i flera inlägg. Fokus här får ligga på Jason Wilders forskning och Roy Baumeisters nya bok som alltså finns att köpa redan Juli 2010. Postat i Allmänt, Genus, Jämställdhet, Kultur, [...]

Google