Unga män saknar framtidstro?

07 september 2009, av Pelle Billing

I dagens SvD skriver man följande:

Andelen unga män som dricker så mycket alkohol att de riskerar att bli beroende, har nästan fördubblats på fyra år. Även alkoholrelaterade skador ökar, visar Folkhälsoinstitutet i en kommande rapport.

Dett är katastrofala siffror. Frågan är varför det just är unga män som ökar sin destruktivitet så radikalt? Personligen så ser jag en koppling till att män i ökande utsträckning beskrivs negativt i det feministiska samhället, och att unga män i Sverige inte lär sig att vara stolta över sig själv. I förlängningen kan detta leda till en avsaknad av framtidstro och en ökad självdestruktivitet.

Det är hög tid att förändra situationen för unga män. Snart är de bara en tredjedel på högskolan, och i skolorna har deras betyg rasat. Om situationen hade varit den omvända, och att det var flickor som underpresterade på detta vis, då hade den feministiska maktapparaten gått igång i media och i politiken. Men tyvärr saknar vi helt intresseorganisationer för män som har någon typ av makt eller inflytande i samhällsdebatten.

Uppdatering: Aftonbladet Debatt tar upp frågan här och här.

 

7 kommentarer på “Unga män saknar framtidstro?”

 1. Kristian skriver:

  Här är ett inlägg jag tycker är belysande:
  http://www.filosofiforum.com/phpBB2/viewtopic.php?t=5528

  Slutsats: Det är de traditionellt manliga egenskaperna som krävts för att bygga samhället och försvara det från yttre hot. Nu är samhället färdigbyggt (tror man) och det har blivit fritt fram att utrota de manliga egenskaperna. Män behövs inte.

 2. :| skriver:

  Problemet är att Sverige (och EU) fortfarande är en skyddad verkstad. Och att när t. ex. Asien drar igång på blodigt allvar så raseras den spräckliga fasaden till verkstaden – och det sociala experimentet drar ner oss till botten. Det låter så cyniskt, men är faktiskt sant. För vad har vi att komma med om vi inte ens har någon utbildning värd sitt namn – skog, eller?

 3. Adam Weisshaupt skriver:

  :I
  Det stämmer faktiskt att Asien kommer att bli nästa ekonomiska maktfaktor (om dom inte redan är det) nu när Indien och Kina har ett ekonomiskt o kulturellt samarbete.

  Man kan jämföra västerländsk och asiatisk arbetskraft och då ser vi hur vi tappar mark då asiaten är nöjd med 1/4 i lön, han vet vem George Bush, Palme och Madonna är medan västerlänningen vet vem Mao är men inte kan namnet på ett ända rockband i hela asien.

  Ska bli roligt att se feminister förklara nästa backlash som ju alldeles tydligt kommer att bli ännu större än dagens, nu får de ju fortfarande hålla på med statliga medel för att vi har råd att kasta bort pengar på skum porr och genusexperiment på barn. Intressant att feminister pratar om backlash som om det inte vore deras eget fel att människor är kritiska till den, det är alltid något annat, snacka om brist på självkritik! Jag tycker att de sista feministerna som fortfarande tuggar på inte bara är radikala eller fundamentalistiska utan de bär också på något patologiskt narcissistiskt.

 4. Mikael Hedberg skriver:

  Väntar med spänning (förjäves) på den stora feministiska satsningen på detta.

 5. vmm skriver:

  Den beskrivning av mäns livsvillkor som samhället basunerar ut är ju att män har det så himla enkelt. Dom är överordnade och tjänar mer och får jobb på grund av kön och allt är frid och fröjd för män men hu så hemskt det är för dom stackars kvinnorna.

  När män upptäcker att livet inte är så enkelt och att dom där fördelarna som alla säger att dom ska ha lyser med sin frånvaro så tror jag det blir ett brutalt uppvaknande.

  Dom män som till exempel valde att inte satsa så hårt på studier och trodde att det perfekta jobbet med den feta lönen skulle komma ändå kanske känner sig en smula lurad.

 6. idxb skriver:

  Det vore intressant att veta hur mycket de unga kvinnorna dricker.

  Artikeln nämner fler serveringstillstånd och ökade öppettider på krogarna. Jag tror vissa unga män kan vara mer mottagliga för en sådan förändring. Unga kvinnor har mer sociala aktiviteter som handlar om att sitta och fika, osv. För vissa unga män är det nog inte lika accepterat eller, kanske, kul att umgås på det sättet. Men jag tror att ytterligare uppluckring av könsrollerna kan vara bra här så att ingen känner sig begränsad till att dricka alkohol för att släppa loss och vara sig själv i sällskap med andra.

  Vore också intressant att veta varför trenden är den motsatta i Storbritannien: http://www.reuters.com/article/lifestyleMolt/idUSTRE54474U20090505

 7. Urban skriver:

  Fast hur kul är Indien och Kina egentligen? En massa kloner som arbetar, arbetar och arbetar. Den relativa individuella friheten i Väst kommer att hjälpa oss att behålla vårt försprång ett bra tag.

  Och att staten finaniserar feministisk porr samtdigt som vi har folk som vill ha burka på sig är ju bara för totalgalet och pluralistiskt. Måste säga att jag är glad att jag bor i Sverige, trots allt.

  Men det stora felet ligger ju, som jag sagt x antal gånger tidigare, hos alla mähän till män som inte protesterar utan bara låter feminister och andra hållas.

Google