Suverän artikel om kvotering

03 september 2009, av Pelle Billing

I dagens DN kommer så äntligen en vettig artikel om kvotering, efter flera bottennapp i dagstidningarna den senaste tiden (se även mitt inlägg från igår). Kvotering har ingenting alls att göra med jämställdhet, eftersom den inte främjar lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för könen. Istället är kvotering en form av systematiserad diskriminering där den mest kompetente kandidaten till ett jobb riskerar att bli bortkvoterad, endast p g a sitt kön.

Det är en fröjd för ögonen att läsa dessa citat från DNs huvudledare:

Ansvaret för ledningsfrågor vilar på aktieägarna, inte politikerna.

Att motverka eventuell diskriminering av kvinnor genom att införa diskriminering mot män är vare sig rättvist eller konstruktivt.

Internationell forskning ger heller inget entydigt svar på frågan om hur könsbalansen i styrelsen påverkar lönsamheten.

Den borgerliga politiken bör gå ut på att utöka poolen av kvinnliga styrelsekandidater medan respekten för individens rätt att göra sina egna val värnas.

I dag utbildar sig fler kvinnor än män men de väljer ofta bort de naturvetenskapliga inriktningar som leder till hög lön och chefskap.

Jag vet aldrig om jag läst sådant klarspråk i en dagstidning tidigare, och en sådan avsaknad av rädsla för det statsfeministiska åsiktsmaskineriet. Låt oss hoppas att detta är en trend som håller i sig på DNs ledarsida.

Uppdatering: Även SvD kommenterar kvoteringsfrågan.

Uppdatering 2: Jan Almgren tar i SvD till brösttoner för att utifrån ett feministisk förhållningsätt angripa att regeringen inte gör mer för att trycka till börsbolagen.

 

3 kommentarer på “Suverän artikel om kvotering”

 1. Pelle Billing skriver:

  Ett förtydligande angående detta citat:
  ”Den borgerliga politiken bör gå ut på att utöka poolen av kvinnliga styrelsekandidater medan respekten för individens rätt att göra sina egna val värnas.”

  Jag är emot gräddfiler för endera könet. De enda åtgärder jag tycker är bra för att ev locka fler kvinnor (eller fler män) inom ett yrka är av den typen som visar att alla är välkomna, genom att t ex ha en bild på respektive kön i platsannons, osv

 2. Kristina skriver:

  Detta var en mycket balanserad artikel, vilket är sällsynt tycker jag. Och jag håller med om innehållet också.

  Noterade också en kommentar från en kvinnlig chef ”en lag om kvotering hade troligen gjort saker besvärligare för mig eftersom de som är kritiska mot min kompetens bara för att jag är kvinna hade fått vatten på sina kvarnar av en sådan lag.”

  Jag är också emot gräddfiler för endera kön men en att jobba med en tydligare studievägledning är nog inte fel. Många unga har nog svårt att se hur de skall göra sina tidiga val för att leda dit de vill – och vilka chanser utbildningar ger till att faktiskt få ett arbete.

 3. Pelle Billing skriver:

  Håller med dig Kristina, studievägledare ska tydligt beskriva hur det ser ut för olika yrkesgrupper, så att unga kvinnor och män kan göra sina val med öppna ögon.

Google