Ohly vill bevara mäns värnplikt

09 september 2009, av Pelle Billing

Vänsterpartiet är ett feministiskt parti, men trots att man officiellt är för jämställdhet, så är tydligen kvinnor lite mer jämställda än män. Läs detta uttalande från Lars Ohly i en intervju i Expressen:

Snart blir värnplikten frivillig. Vill du ha kvar plikten?
– Ja. De som har rätt att bruka våld ska kanske inte vara de som helst söker sig till den här typen av utbildningar. Det kanske är de som är sämst.
Innebär det att du också vill ha fängelsestraff för dem som vägrar?
– Har man en plikt och inte någon sanktionsmöjlighet, då är inte plikten reell. Fängelse däremot, det är jag väldigt tveksam till.

Inte ett ord om att det vore en viktig jämställdhetsfråga att göra värnplikten könsneutral, om man nu vill riva upp beslutet om dess avskaffande.

(Tack Clabbe för tipset, jag uppskattar tips!)

 

16 kommentarer på “Ohly vill bevara mäns värnplikt”

 1. Clabbe skriver:

  Visserligen tvingas ju idag bara en liten andel killar att göra lumpen, men en viktig aspekt som oftast inte nämns är att mönstringen i regel drabbar omyndiga killar – vars stereotypiskt manliga förmågor som styrka och uthållighet mäts och rangordnas av myndigheterna.

  Tänk vilket liv det skulle bli om staten gjorde detsamma med omyndiga tjejer beträffande stereotypiskt kvinnliga förmågor, som matlagningskunskaper och att se tilldragande ut!

 2. Clabbe skriver:

  Lars Ohly:

  ”De som har rätt att bruka våld ska kanske inte vara de som helst söker sig till den här typen av utbildningar. Det kanske är de som är sämst.”

  Är det bara jag som inte begriper vad han menar?

 3. Kristian skriver:

  Han kanske är felciterad. Som jag förstår det så vill han inte ha frivillig militärutbildning eftersom det bara skulle locka stridspittarna som per definition är olämpliga. Ohly verkar bara vilja ha tvångsinkallade sillmjölkar att försvara landet.

 4. Kristian skriver:

  Tack för länken Martin! Häpnadsväckande!

  Bra kommentarer till artikeln! :-)

 5. idxb skriver:

  De som har rätt att bruka våld ska kanske inte vara de som helst söker sig till den här typen av utbildningar.

  Jaha då har vi väl ett problem med polisutbildningen också i så fall.

 6. Kristian skriver:

  Just det! Polisplikt som lottas ut bland invånarna! :-D

 7. Josefin Utas skriver:

  Clabbe:

  ”Tänk vilket liv det skulle bli om staten gjorde detsamma med omyndiga tjejer beträffande stereotypiskt kvinnliga förmågor, som matlagningskunskaper och att se tilldragande ut!”

  Tänkte bara nyansera lite: det är inte bara armstyrka och uthållighet t.ex. som testas under mönstring utan även ”inre” egenskaper, hur man skulle reagera under stress och sådant som har att göra med hur man ser på andra människor, mjukhet, empati etc, sådant som man stereotypt kan säga är mer kvinnliga förmågor. De tjejer som mönstrat har också testats för detta. Det negativa är att testningen, mönstringen, varit frivillig för kvinnor och obligatoriskt för män.

 8. Josefin Utas skriver:

  Sen kan jag tillägga att jag tror Kristian tolkade saken rätt. Vänsterpartiet vill helst att det ska vara allmän värnplikt för att ha ett lite “bredare“ försvar. Så här står på deras egen hemsida:

  “Vänsterpartiet anser att värnplikten ska vara allmän och gälla såväl kvinnor som män. Det är inte rimligt att ha ett könsdiskriminerande värnpliktssystem. Poängen med allmän värnplikt är att den omfattar alla klasser och grupper i samhället.
  http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=183:fred-och-far&catid=419:vanlig-fragar&Itemid=816

  Men notera att de anser att det ska vara könsneutralt. Och om ni inte visste det så tycker även F! att det ska vara könsneutralt, men de tycker inte helt som (v) som ni ser:

  ”Fi ska verka för att den allmänna värnplikten avskaffas. Istället ska allmän samhällstjänst införas. Samhällstjänsten utövas under ett år och gäller alla mellan 18 och 25 år (kriterium: kommunal rösträtt) i både traditionellt mansdominerade och kvinnodominerade verksamheter till exempel katastrofhjälp, vård och omsorg, värnplikt, miljövård.”
  http://www.feministisktinitiativ.se/for_en_feministisk_politik.php

  Sen är ju ord inte detsamma som handling. Man förstås klaga på att dessa partier inte drivit detta tillräckligt hårt. Men de skulle inte skriva så som de gör om de inte tyckte så. SD skriver t.ex. knappast att de är för en generös invandring, d.v.s. tvärtemot vad de tycker, även om de kanske ibland skulle kunna vinna något på det just då.

  Det har inte funnits tillräckligt många människor som tryckt på i frågan om könsneutral värnplikt tror jag. Frågan har inte kommit tillräckligt högt upp på den politiska agendan för att tas itu med.

 9. Pelle Billing skriver:

  Bra nyansering om mönstringen Josefin.

  ”Det har inte funnits tillräckligt många människor som tryckt på i frågan om könsneutral värnplikt tror jag. Frågan har inte kommit tillräckligt högt upp på den politiska agendan för att tas itu med.”

  Problemet är en total avsaknad av organisationer i samhället som driver mansfrågor. Detta blev uppenbart i den nyliga debatten om manlig omskärelse. Om ingen maktfaktor driver frågan så kommer den inte upp på den politiska agendan.

  Som jämförelse kan vi se att kvinnofrågor bl a drivs av:
  * alla de stora partierna, via deras kvinnoförbund och via deras allmänt feministiska hållning
  * Tidningar och TV
  * F! och Gudrun Schyman (som alltid får mediautrymme när hon vill)
  * Kvinnojourerna samt deras paraplyorganisationer ROKS och SKR
  * Alla genusvetenskapliga institutioner, t ex Centrum för Genusvetenskap på Lunds Universitet (med Tiina Rosenberg)

 10. Clabbe skriver:

  Josefin Utas skrev: ”det är inte bara armstyrka och uthållighet t.ex. som testas under mönstring utan även “inre” egenskaper, hur man skulle reagera under stress och sådant som har att göra med hur man ser på andra människor, mjukhet, empati etc,”

  Hur testas deassa värden på mönstringen? Har nämligen inget minne av några sådana tester på min egen mönstring.

 11. Josefin Utas skriver:

  Clabbe:

  Nu har inte jag mönstrat, så jag vet inte exakt vilka frågor som ställs. Men som jag förstått det man får en massa frågor om sig själv och man får prata med psykolog.

  Jag kan tänka mig att när man är i tonåren och utsätts för detta så märker man nog knappt att man testas på detta sätt. Man är rätt så oerfaren om psykologi och har så mycket annat i huvudet. Och man lär inte höra sådant som ”empati” eller ”ödmjukhet” i ”testerna” eller vad man kallar det, men det är ju sådant som man tittar på i diskussionerna med psykologen. Hur ser personen på sig själv? Hur ser den på andra människor? m.m.

  Min poäng var i alla fall att när en persons lämplighet bedöms så är det inte bara fysiken som testas och bedöms utan även annat.

 12. Josefin Utas skriver:

  Pelle:

  ”Problemet är en total avsaknad av organisationer i samhället som driver mansfrågor.”

  Absolut! Håller helt med.

  Men får jag fråga: vad tror du att detta beror på egentligen?

 13. Pelle Billing skriver:

  Den frågan kommer jag att besvara i ett helt blogginlägg ;)

 14. Mormor skriver:

  Pelle, tror du missade lite, Ohly sa nämligen detta:
  ”Den har inte varit fullständig, värnplikten, därför vill vi ha en könsneutral värnplikt, att alla ska kallas till mönstring och att de bästa kvinnorna och männen ska tas ut.”

  http://www.expressen.se/Nyheter/val2010/1.1699405/lars-ohly-om-varnplikt

 15. Pelle Billing skriver:

  Mormor,

  Ett bra förtydligande av Ohly!

Google