Notiser

12 september 2009, av Pelle Billing
  • Medikalisering av kvinnor: DN har just nu en artikelserie om medikalisering. Ämnet är intressant, och förtjänar att diskuteras i en stor morgontidning. Av någon anledning så vinklas ämnet helt till att handla om hur medikaliseringen påverkar kvinnor (se här och här). Att kvinnor är offer och att kvinnor är utsatta för saker från samhället, är bara en förlängning och vidareutveckling av en förlegad kvinnosyn, och DN borde kunna kunna vara lite mer nytänkande. Dessutom så blir artiklarna mindre intressanta när man bara pratar om ena könets situation, istället för att ha en könsneutral diskussion alternativt en jämförelse mellan könen.
  • Manlig sexualitet i Hollywood: Jag har nyligen haft en serie inlägg om manlig sexualitet (1 2 3 4 5). Därför är det extra intressant att läsa att ämnet berörs i en nyutkommen Hollywood-film:

    Oborstade karlar som sätter yuppieflickor på plats är en genre på uppåtgående. Äntligen börjar män ge igen på kvinnors område och säga sitt om kärlek. Mansgruppen ”Och vi som inte är Hugh Grant, då?” behöver komma till uttryck. Mike Chadway (Gerard Butler) har precis den där småalkade blicken och sliriga käften som man förknippar med en bitterpung som inte har fått de tjusiga brudarna. Han jobbar som tv-terapeut för män som känner sig snöpta av feminismen, ungefär som Tom Cruises karaktär i ”Magnolia”. Budskapet är att män inte kan förändras eller utvecklas så den som vill ha en snubbe får köpa sexiga underkläder.

    Analysen är av filmrecensenten är rejätl förvirrad (det är knappast de oborstade karlarna som tar för sig som blivit snöpta av feminismen), men att ämnet alls tas upp känns som ett tecken i tiden.

 

Kommentarsfunktionen är stängd.

Google