Könsrollernas handlingsutrymme

28 september 2009, av Pelle Billing

I helgen kunde man i Aftonbladet läsa om att strip aerobics och pole fitness nått de etablerade träningsklubbarna. Det handlar alltså om träningsformer som baseras på, eller har inslag av, striptease eller pole dancing. Den finns t o m något som heter lapdance aerobics som är baserat på… ja, det får du lista ut själv.

När de intervjuar kvinnan som skapat lapdance aerobics, säger hon:

– Jag vill hjälpa tjejer att hitta sin självkänsla genom att jobba med allt från hållning och utstrålning till kondition. Kurserna är fullbokade och de är väldigt efterfrågade på exempelvis möhippor.

På vilket sätt stärks tjejers självkänsla av lapdance aerobics?

– Den hjälper tjejer att ta fram sin lite vilda, feminina sida. Ju mer man arbetar med sin kropp, desto mer lär man sig tycka om den.

Frågan är då, varför skriver jag om detta? Har jag något emot dessa träningsformer? Nej, inte det minsta. Om kvinnor vill träna på detta vis och mår bra av det så tycker jag absolut att de ska göra det.

Min vinkling på detta handlar istället om könsrollernas handlingsutrymme. Jag uppfattar det som att den kvinnliga könsrollen, från att ursprungligen varit relativt smal, nu fått ett stort svängrum. Kvinnor kan välja mellan traditionellt manliga domäner (göra karriär, osv) och traditionellt kvinnliga domäner (vässa din sexualitet via lapdance aerobics). Personligen tycker jag detta är bra. Ett ökat handlingsutrymme för kvinnor kan jag inte se som något annat än positivt, då jag fast och fullt tror att det är viktigt för individen att själv få forma sitt liv och sin identitet.

Men frågan är hur det ser ut med handlingsutrymmet för den manliga könsrollen i Sverige? Män förväntas i grund och botten fortfarande ta ansvar för den traditionellt manliga domänen som familjeförsörjandet innebär, med tillägget att man även ska skämmas lite om man lyckas alltför väl med sin karriär och därmed anses stå i vägen för kvinnor. Samtidigt har män c:a noll tillgång till den kvinnliga domän som detta inlägg handlar om. Det skulle knappast vara OK för en grupp män att gå på en träningsform som handlar om att bejaka sin sexualitet, eller att ”utforska sin manlighet”.

Så min stilla tanke är helt enkelt denna: när ska den manliga könsrollen komma ikapp den kvinnliga när det gäller valfrihet och handlingsutrymme?

 

7 kommentarer på “Könsrollernas handlingsutrymme”

 1. Pär Ström skriver:

  Ifall män skulle gå på kurs för att med sexuella förtecken ”ta fram sin lite vilda, manliga sida” så skulle det fördömas i media. Det är alltså inte bara så att män i praktiken är förhindrade att dansa den där kvinnliga dansen. De är dessutom i praktiken förhindrade att göra en manlig motsvarighet. Det är ofta så att kvinnor har väsentligt större handlingsutrymme än män.

 2. vmm skriver:

  Ja, man kan ju fundera på hur reaktionerna skulle bli i media om man ordnade en kurs för män som gick ut på att lära sig hur man söker porr på nätet och hur man betér sig som kund på strippklubb (jodå, jag är övertygad om att man kan göra en kurs om det) samt porrfilmskunskap.

  Jag tror att många skulle bli upprörda och många skulle vara helt oförstående.

 3. Boel skriver:

  Vad är det som är feminint med en lap dance? Vad är kvinnligt med att ”vässa sin sexualitet via lapdance aerobics”? Sexuella lekar, eller träningsformer, kan väl personer av alla kön hålla på med? Om jag skulle vilja ta en pole-aerobics kurs så fick det gärna vara 50% män där, är män inte välkomna på dessa kurser?

  Vad är manligt med att surfa porr?
  Och vad är den ”manliga motsvarigheten” till lapdance aerobics? Om det är ”hur man beter sig som kund på en strippklubb” så förstår jag att det skulle fördömas. I detta ligger inget hälsomål, och det skulle dessutom gå ut på att öva i objektifiering. Finns det inte manliga sätt att leva ut sin ”vilda” sida som inte innebär utnyttjande av andra personer?

  Jag håller definitivt med om att mannens könsroll är snäv, och att detta är ett problem som inte uppmärksammas tillräckligt. Och som jag tvivlar på att ens 10 % av den manliga befolkningen diskuterat med sina vänner! Är de flesta män nöjda med sin snäva roll (såsom flera kvinnor trivs jättebra i en gammaldags kvinnoroll)? Har du tagit upp detta på din blogg? (Hamnat här först idag, och är definitivt intresserad av fortsatt läsning)

 4. Pelle Billing skriver:

  Jag tar ofta upp den snäva manliga könsrollen, och jag spekulerar även ibland i varför det tagit längre tide för männen att vakna upp och hävda sina rättigheter, än det tog för kvinnorna. Kul att du tycker läsningen är intressant!

 5. Tanja Suhinina skriver:

  Håller verkligen med om att artikeln är ett typiskt fall där man är så blind på könsroller att man inte ens märker att man pratar om ”alla” fast egentligen bara menar halva mänskligheten. Män exkluderas tydligt, samtidigt så skulle man, om man ville, kunna säga att ”de flesta män helt enkelt inte vill” och vill man så är det ju bara att gå dit och träna stripp. Jag, som hyfsat straight kvinna, tycker själv att det är riktigt synd att män – vare sig socialt eller på kurs – lär sig att bli tittade på som sexiga, utan att det blir bögigt.

  Jag vet inte helt säkert om det skulle bli storm i media om man annonserade ut en träningsform som skulle ”ta fram mannen i dig”, förmodligen skulle det bli både kritiska och positiva kommentarer, och säkert en hel del artiklar som, liksom artikeln du länkar till, framställer det hela som kittlande spektakel. Det man verkligen inte kan säga är att sådana aktiviteter för kvinnor ses som självklara och inte fördöms – hela grejen med att ”ta till sig” och avdramatisera aktiviteter som utvik, stripp eller andra former av objektifiering har verkligen inte gått okritiserade.

  Jag har för övrigt läst ”porrfilmskunskap” på SU.

 6. Pelle Billing skriver:

  ”Porrfilmskunskap” – det finns alltså som ämne? Det hade jag ingen aning om.

 7. Tanja Suhinina skriver:

  Att se på och analysera porrfilm ingick i ”Upphetsande och förråande – film, censur och kroppslighet” som jag läste på halvfart på SU för fyra år sen.

Google