Hägglund ”dissar” radikalfeminister

17 september 2009, av Pelle Billing

I en klassiskt konservativ debattartikel (jag är själv politiskt obunden), ställer sig Göran Hägglund upp och benämner den makt som radikalfeminister har fått i Sverige. Här är några väl valda citat om den grupp människor som idag har totalt tolkningsföreträde när det gäller hur män och kvinnor ska leva sina liv:

Minns också den förre Jämo:n Claes Borgströms uttalande för en tid sedan, att svenska mäns kvinnosyn kunde liknas vid talibanernas – och kvinnornas kvinnosyn också för den delen. På Lunds universitet ligger man redan i framkant på detta populära område: Där skall miljöerna certifieras ur ett genusperspektiv.

Skulle Ruwaida, Borgström, Sahlin eller vilken höghästad kvällstidningskrönikör som helst syna dessa alldeles vanliga svenskar i deras vardag skulle man säkert komma fram till att deras vanor och hemtraditioner är inskränkta, patriarkala [min betoning], följer förlegade normsystem och är politiskt opassande på en massa olika sätt.

Frågan är varför vanligt folk ska behöva bry sig om sådant mästrande. Det ska de förstås inte. Men i snart sagt varje hörn av Sverige har man börjat syna om förhållandena är ideologiskt riktiga; det skall undervisas, klandras och dirigeras. Projekteras, teraperas och omstruktureras.

Jag vill betona att jag inte nödvändigtvis håller med om allt som Hägglund skriver. Men det är befriande att en ledande politiker i Sverige vågar gå i opposition mot den statsfeminism som annars stöds av alla partier, från Vänsterpartiet till Moderaterna.

Politik mår bra av politisk debatt (detta borde vara en truism, men är det inte alltid i Sverige), och det är hög tid att vi får en frisk debatt om radikalfeminismen mellan ledande politiker.

Uppdatering: Även Expressen och Genusnytt tar upp Hägglunds artikel.

 

16 kommentarer på “Hägglund ”dissar” radikalfeminister”

 1. DrKejs skriver:

  Ja, det var god läsning i DN denna morgon. Hoppas innerligt att fler politiker vågar ta avstånd på samma sätt som Göran nu gjort.

 2. Kristian skriver:

  Hägglund: ”Alla politiska diktat serveras förstås i toleransens namn. Men man märker sällan tolerans för folks rätt att leva som folk gör mest även när det står i strid med de ideologiska modellerna.”

  Tänk att ett sånt här konservativt utspel (får man väl kalla det) känns som ett steg framåt!

 3. vmm skriver:

  När allt ska granskas och godkännas ur ideologisk synvinkel, nämligen genus, så får jag vibbar om hur det funkar i kommunistiska och socialistiska länder. Allt ska granskas så att det är socialistiskt och inte kontrarevulutionärt eller subversivt. Också i kommunistiska stater tror jag det är en liten elit som drivit fram frågan om att man t.ex. inte får tugga tuggummi för det anses kontrarevolutionärt medan vanligt folk inte riktigt ser sambandet mellan att tugga tuggummi och att inte ställa upp på alla människors lika värde.

  Det ger såklart en oerhörd makt om man kan sitta och döma folk (ibland juridiskt men ofta bara moraliskt) för att dom bryter mot det som man anser vara Den Rätta Läran och att precis allt ligger inom ens område där det är tillåtet att döma (det privata är politiskt, you know).

  Nästan komiskt att många sitter och småfnissar åt det här vansinniga synsättet i andra länder medan man själva sväljer det med hull och hår här på hemmaplan.

 4. Kristina skriver:

  Även om jag inte gillar Göran Hägglunds idéer så mycket, kan man (lustigt nog) se vissa delar som en frisk fläkt, jag menar att det alltid är bra med diversitet i debattklimatet.

 5. Pär Ström skriver:

  Befriande att Hägglund säger detta. Den enda partiledaren som vågar kritisera genushysterin. Kanske en början på en förändring i debattklimatet? Sluta upp att försöka konstruera om människan med social/politisk ingenjörskonst!

 6. Kristian skriver:

  Jag tror att Hägglund och Kd kan fånga upp ganska många väljare genom att på det här sättet att ta en debatt med pk-vänstern S, Vp och F!.

 7. Urban skriver:

  Fast Hägglund kommer ju inte med några kreativa motförslag. Vad gör han för att män ska slippa misshandlas i vårdnadstvistar? Vad gör han för att pojkar ska slippa få sin förhud avskuren? Vad gör han för att ge män möjlighet till föräldraskap via surrogatmödraskap? Ingenting.

  Det han förespråkar är en tid innan feminister började ifrågasätta och han pekar inte ut en ny riktning för hur mansrollen ska utvecklas utan gnäller bara på att han blir lika nertystad som feminister tystades ner på hans älskade 50-tal. Han gnäll leder inte manskampen framåt, det är ju ett som är säkert. Men man kanske ska nöja sig med det lilla, vad vet jag..

 8. information skriver:

  Urban,

  Han ”gnäller” inte, utan talar bara om hur saker och ting ligger till.

  Och det är precis det som behövs för att väcka upp dem som fortfarande sover (är indoktrinerade).

  Information, information och information.

  Tack Hägglund!

 9. Urban skriver:

  Ja, det är möjligt, men han föreslår ju inget konkret för att ändra på situationen.

  Om man ska börja vara tacksam gentemot Hägglund, då är det riktigt illa ställt. Hoppas tönten försvinner ur Riksdagen tillsammans med sitt kristmoralistiska parti efter nästa val, för att aldrig mer komma tillbaka.

  Jag vill se ett parti eller partiledare som har radikala idéer inför framtiden och inte bara en massa gnäll. Med tanke på vilket parti han företräder så är hans trovärdighet, i mina öron, lika med noll.

 10. Kristdemokraternas snack om ”verklighetens folk” är bara ett desperat försök att göra partiet populärt bland människor som utan anledning misstror och föraktar allt och alla som avviker från den svenska normen. Förmodligen har de kristdemokratiska strategerna blivit rädda av alla undersökningar som visar att Sverigedemokraterna rekryterar bland konservativa kristna.

 11. information skriver:

  ”men han föreslår ju inget konkret för att ändra på situationen”

  Bara att han säger något som går emot den politiskt korrekta läran betyder en hel del och det som står mellan raderna är att han har tröttnat på den ständiga radikalfeministiska genusinfiltreringen som pågår överallt – t.o.m. i skogen – och inte minst inom barnomsorg och på universitet. Det han säger är att han vill bromsa de giriga (marxistiska) radikalfeministiska individerna som har kidnappat demokratin och slösar upp skattepengarna på utopiska sociala experiment (som bara skapar än mer mental misär (självmord/ätstörningar/skärande m.m.)) trots att pengarna behövs bättre inom andra instanser (t.e.x. äldrevård – eller för att skapa ett utbildningssystem värt namnet).

 12. idxb skriver:

  Kristdemokraterna går ganska ofta emot övriga partier, så jag vet inte Hägglunds ord är så befriande.

  KD tyckte inte om registrerade partnerskap, de tyckte inte om adoption för homosexuella och de tyckte inte om homosexuellt äktenskap. Och de vill ha ett vårdnadsbidrag för hemmafruar/kvinnor som vill ta alla deltidsjobb som inte finns, som jag inte tror något annat parti förespråkar.

  Frågan är bara vad ett frikyrkligt parti vet om ”vanligt folk” i ett av världens mest sekulära länder, vid en tidpunkt då opinionssiffrorna visar att de kanske snart åker ur Riksdagen.

 13. Elvis skriver:

  idxb skriver: ”Kristdemokraterna går ganska ofta emot övriga partier, så jag vet inte Hägglunds ord är så befriande.”

  Sedvanligt billig snömos, från din sida. Av typen: ”Vad menas med spade?”. Inte helt oväntat. =)

  Vad är inte befriande med religiösa tomtars totala sågning av verklighetsförnekande och västhatande, demokratihatande, heterohatande, kvinnohatande, manshatande, normalitetshatande genuskommunister?

  Och vilken del av detta är det du har problem med att förstå, och följaktligen omgående behöver hjälp med att förstå? Darling? =)

  Love me tender, love me true =)

 14. idxb skriver:

  Elvis darling, du är förmodligen en vit, heterosexuell man i en mellanstor svensk stad som känner frustration över att din status i samhället håller på att sänkas. Vi genuskommunister jobbar hårt för din fortsatta marginalisering men tydligen har du fortfarande pengar kvar till internet. Har du hört att Gudryn Schyman har tänkt förbjuda Tomas Ledin-skivor? *hoppas på hjärtattack hos motståndaren, en fiende mindre*

 15. Elvis skriver:

  Låt mig bevisa för dig hur extremt billigt snömosig du som sagt faktiskt är, genom att i sista stycket återanvända den *avancerade* tonårs-mobbnings-retorik som genusdrillade vänstertanter av din typ systematiskt visar förkärlek inför.

  Du skriver på egen hand: ”Elvis darling, du är förmodligen en vit, heterosexuell man i en mellanstor svensk stad som känner frustration över att din status i samhället håller på att sänkas.”

  Låt mig förklara =) Du har faktiskt i din personliga och som vanligt sjukt egocentriska genusenfald uppenbarligen inte ens en aning om vad du pratar om. Nollkoll.

  Hur skulle statusen för till exempel mig, personligen, som medvetet manlig man kunna sänkas ibland kvinnor och män, genom att fler genusdrillade kvinnor leker pojkar och fler genusdrillade män leker kvinnor? Jag har personligen allt att vinna på omanliga män och okvinnliga kvinnor, rent konkurrensmässigt.

  Manhaftiga kvinnor selekterar således ut sig själva bekvämt och tydligt på egen hand ur min selektion, och velourmännen har inte en chans.

  Jag tar avslutningsvis din högoddsare ovan, gissningen du hade om heterosexuell man ibland svenska män, men byter bara några centrala ord. Så här lyder då resultatet. Enjoy:

  ”idxb Darling, du är förmodligen en vit, homosexuell feminist. En heterohatisk feminist/kommunist i en stor svensk stad som känner queer genusfrustration över att din status i samhället på goda grunder faktiskt fortfarande är obefintlig.”

  Love me tender, love me true =)

 16. idxb skriver:

  Hur skulle statusen för till exempel mig, personligen, som medvetet manlig man kunna sänkas

  Du sitter och skriver om genus och är därmed, enligt rådande kulturella normer, inte särskilt manlig. Visst suger det med heteronormativitet?

  Halva inläggen på den här bloggen går ut på att queera storstadsfeminister har enorm makt över lagstiftning och den offentliga debatten. Så om jag vore en sådan skulle min status nog vara ganska hög jämfört med din.

  Du skulle ha läst vid ett riktigt universitet — och det finns bara fem sådana i Sverige! :D

Google