Gynnings nya bok

25 september 2009, av Pelle Billing

I gårdagens DN skriver man om Carolina Gynnings nya bok ”Ego Woman”, som hon skrivit tillsammans med journalisten Ingrid Carlqvist (som även varit en aktiv bloggare om rättssäkerhet för män). Carolina och Ingrid undertecknade för övrigt en debattartikel som jag och Tanja Bergkvist skrev i Sydsvenskan för en tid sedan.

DN tar upp några intressanta punkter från Gynnings bok:

När ”Ego Woman” finns i handeln är det säkert många som retar sig på uttalanden som: ”Svensk feminism är den värsta backlash som drabbat kvinnorna”.

Ja, detta kommer garanterat att reta upp statsfeminister till både vänster och höger, men det är lite fräckt att en stark och självständig kvinna som Gynning vågar säga detta utan att blinka. Jag gillar även detta citat:

Vardagspoesi av typen: ”Jag ligger bara med folk som jag vill ligga med”, vilket har relevans i de branscher Carolina Gynning rört sig i.

Kvinnors sexuella revolution var ett steg framåt, men sexuell frihet betyder inte att man måste ligga med massa personer, man har också friheten att vara sexuellt selektiv. Det kan tyckas vara en självklarhet att allt detta är inbakat i begreppet sexuell frihet, men som jag ser det betonas ofta friheten att vara med vem man vill, medan man mer sällan pratar om rätten att få vara selektiv och försiktig – om detta passar en bättre.

Mer om kvinnors sexualitet:

I ett kapitel som fått rubriken ”I love sex” menar Carolina att flickor och kvinnor ska ta ansvar för sin egen sexualitet vilket också innebär att inte utsätta sig för onödiga risker.

- Så istället för att lyssna till dumma råd som att du alltid kan säga nej och att du ska kunna gå naken genom stan utan att utsättas för våldtäkt, så lyssna på mitt råd: gå inte hem med en kille som du just träffat och hånglat upp på krogen, om du inte tänker ha sex med honom! Givetvis har han ingen rätt att tvinga till sig sex, men om du är rädd om dig själv så utsätter du dig inte för den risken. Och försök inte gå naken genom stan – det vore lika korkat som att sätta ut en skål med alla sina guldsmycken på torget för att ingen har rätt att stjäla dem.

Detta har jag själv tagit upp vid några tillfällen, så det är kul att Gynning tar upp samma resonemang. Det finns alltid några som tycker att detta sätt att resonera är att skuldbelägga kvinnor (eller män) som våldtas, men detta är ett missförstånd. När vi varnar våra vänner från att gå själva i ett skumt kvarter sent på natten p g a risken att bli rånad, inte menar vi väl då att de är ansvariga för rånarens handlingar? Att uppmana någon att inte utsätta sig för onödiga risker betyder bara att man accepterar hur världen fungerar för närvarande, samtidigt som man kan arbeta för att förändra världen och minska olika typer av brottslighet och övergrepp.

 

2 kommentarer på “Gynnings nya bok”

  1. Anders skriver:

    Oj vad jag skulle få ligga mycket och jag fick ligga med alla jag vill ligga med… ha ha. Som man har man inte riktigt samma problem som snygga unga kvinnor :-)

  2. Tommy Jonsson skriver:

    Jag gillar DN:s och pelles framtagna exempel och hon kommer säkert att bli påhoppad av gamla rabiata feminister. Det skojiga är dock att många unga kvinnor ser upp till henne och som kontaktar henne på hennes blogg och hyser smma åsikter kring feminismen.
    Själv väntar jag och min dotter på ett varsitt exemplar med dedikation från Ingrid C och Carolina G med spänning. Grattis och tack till er båda.

Google