Feministkritik på Newsmill

15 september 2009, av Pelle Billing

På Newsmill kan man för närvarande hitta ett par intressanta debatter:

 • Rikspolischefen Bengt Svenson skriver om polisens nya kampanj mot kvinnomisshandel, där man vill få fler kvinnor att anmäla brottet. Kampanjen som sådan är väl utmärkt, förutom den lilla detaljen att man helt osynliggör män som drabbas av våld i nära relationer. I en annan artikel inom samma tema på Newsmill, så visar dessutom Magnus – från den utmärkta webbtidningen Genusmagazinet – att Polisen använder felaktiga siffror när de redovisar omfattningen av kvinnors utsatthet för våld i nära relationer. Att radikalfeminister är vårdslösa med fakta och statistik visste jag redan, men det är tråkigt att se Polisen göra samma sak.
 • En en annan Newsmill-debatt diskuteras författaren Stieg Larsons huvudperson Lisbeth Salander (dvs från trilogin som startade med ”Män som hatar kvinnor”). Rigmor Robèrt tar upp de medfödda aspekterna av att vara kvinna, medan Pär Ström (som driver Genusnytt) tar upp att man skulle aldrig kunna skriva samma sak om kvinnor som Stieg Larson gör om män.

Uppdatering: Läs även denna Newsmill-artikel som kritiserar feminismen i grunden. (tack Olof, för tipset!)

 

6 kommentarer på “Feministkritik på Newsmill”

 1. Zac skriver:

  Synd att de inte uppmärksammar att Salander faktiskt våldtar Blomkvist i filmen…

  //Zac

 2. Kristina skriver:

  Nja, som man skulle väl Salander motsvara en moraliskt tveksam aktionhjälte, som trorsar lagen men får våra (delade) sympatier ändå. Det finns väl gott om sådana, (anti)hjältar eller hur? Så just här anser jag att Pär S faktistkt är ute och cyklar. (Detta med reservation för att jag inte tagit mig igenom hela trilogin ännu).

  Däremot tycker jag att Rigmor R. har en poäng i att Salander repersenterar kvinnlig ilska snarare än en kvinnotyp i allmnähet. Å andra sidan – överbetonar hon att kvinnor inte uttrycker ilska i aggresivitet. Den kvinnliga ilskans aggresiva sida när det gäller att skydda sig själv eller kanske ändu tydligare – det egna barnet, i nödsituationer tvivlar inte jag på i alla fall! Jag tror också att alla människor får oanade krafter om nöden så kräver.

 3. nisse skriver:

  Genusmagazinet är en sida av manschauvinister, för manschauvinister. Det enda sidan gör är att försöka bevisa att problem kvinnor har, inte existerar.

 4. Zac skriver:

  Jag tror att Genumagazinet faktistk bemöter feministers påståenden, inte så mycket nedvärderar kvinnor…
  Men jag kan ha fel?

  //Zac

 5. Erik skriver:

  Zac:
  Våldtäkter kvinnor begår på män i media har aldrig betraktats som våldtäkter. I våra värsta år framgår det tydligt att Al Bundy inte är intresserad med sex med sin fru och att hon absolut inte har nåt samttycke, behöver hon bry sig om det? Såklart inte, hon är ju kvinna.

  Kristina:
  Som man skulle Salanders beteende i ”MSHK” motsvara en ursäkt för hjälten i filmen att skjuta salander på slutet. Hon spelar helt enkelt en skurkroll. En man i antiroller måste ha sina brott ursäktade av en kvinna han försöker hjälpa/rädda eller hämnas. Salander har ingen sådan icke-egoistisk morot. Ilska och egoism är motivationer för filmers skurkar, inte deras hjältar. En hjälte är nån som agerar i ANDRAS intresse.

  nisse:
  En mer bedrövligt uselt underbyggd argumentation än din var det längesedan jag såg. Genusmagasinet säger knappast kvinnor inte alls har några problem men din argumentation bygger närmast på tesen att kvinnors ord är lag.

  Av egna erfarenheter vet jag att vissa problem kvinnor pratar om existerar medan andra är inget annat än ursäkter att bygga sociala broar. Det var tidigt i livet jag upptäckte att vissa problem kvinnor pratar om vill de ABSOLUT inte ha lösta. De skall finnas där som orsak för socialt grundade aktiviteter.

  Ingen säger att kvinnor inte har något problem alls, väx upp!

 6. [...] till denna kille som skriver ”jämställdhet och feminism är inte samma sak” så känns det som att han [...]

Google