Feminism hos sportkrönikör

06 september 2009, av Pelle Billing

Den radikalfeministiska ideologin är numera så självklar i Sverige att vår mest kände sportkrönikör skriver om den i förbifarten:

Det är längesen kvinnor var rädda för att flyga.
Det var ju så Erica Jongs banbrytande roman från 1973 hette
– ”Rädd att flyga.”
Jag har inte läst den sen dess och har ingen aning om hur den håller i dag, men ”det knapplösa knullet” känns inte lika frigjort revolutionerande som då – och för min egen del betydde ”Kvinnorummet” (1977) av Marilyn French betydligt mer vad gällde insikten om manlig maktstruktur och min egen feminism.

Intressant är att Mats Olsson inte skriver om radikalfeminismen som sin egen politiska övertygelse, utan som om det var en insikt i tingens faktiska förhållanden.

Det är ett stort problem att ett ideologiskt förhållningssätt (könsmaktordningen) tas som ett faktum i dagens Sverige. Normalt sett guidas svensk politik av forskning och fakta, men när det gäller jämställdhetspolitiken så guidas den istället av ideologi och åsikter som presenteras som om de vore fakta.

 

Kommentarsfunktionen är stängd.

Google